Skocz do zawartości
  • 0

Celownik Optyczny OIGEE BERLIN LUXOR 3 x

marbad

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w identyfikacji celownika optycznego OIGEE BERLIN LUXOR 3 X który znalazłem. Głównie chodzi mi o ewentualny rok produkcji. Celownik jest w pełni sprawny jedynie z wierzchu zardzewiały. Pokrętło działa w 100 %, wskaźnikiem jest pozioma 1 kreska idąca od lewej do środka.
Jestem ogromnie ciekawy jak stara może być i ewentualnie jaką wartość może przedstawić.
Na maila mogę przesłać dokładne zdjęcia.

Pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w identyfikacji celownika optycznego OIGEE BERLIN LUXOR 3 X który znalazłem. Głównie chodzi mi o ewentualny rok produkcji. Celownik jest w pełni sprawny jedynie z wierzchu zardzewiały. Pokrętło działa w 100 %, wskaźnikiem jest pozioma 1 kreska idąca od lewej do środka.
Jestem ogromnie ciekawy jak stara może być i ewentualnie jaką wartość może przedstawić.
Na maila mogę przesłać dokładne zdjęcia.

Pozdrawiam

Napisano
Hitboy zajrzyj do powyższego linku, wyraźnie tam jest napisane: single post reticle. A więc jedna kreska" była w oryginale raczej.
Pzdr
Napisano
Myślę że twój może pochodzić z tego samego okresu co lufa z linku.pzdr

http://ncmuseumofhistory.org/MOH/vfpcgi.exe?IDCFile=/moh/DETAILS.IDC,SPECIFIC=4202,DATABASE=1614056,
Napisano
Jeśli luneta ma tylko jedno pokrętło, to chyba ormalnego" krzyża nie posiada. To pokrętło mogło służyć tylko do regulacji w pionie. Oprócz tej jednej kreski mogła być nad nią niewielka kropka. Z tym, że nie pasuje mi przebieg tej kreski, powinna być w pionie.
Pzdr
Napisano
Nie mówię, że w tym przypadku jedna kreska" nie jest prawidłowa, twierdzę tylko, że możliwość regulacji góra/dół nie wyklucza krzyża.
Napisano

Udało mi się skontaktować z pewnym kolekcjonerem urządzeń optycznych w Niemczech, który zna firmę OIGEE - Optische Industrie Gesellschaft w Berlinie i posiada wiele rzeczy pochodzących od niej. Co prawda nie interesuje się celownikami optycznymi ale twierdzi że numer seryjny wskazuje na produkcję między rokiem 1900 a 1904..?
Celownik był stosowany zarówno w broni snajperskiej - Mauser Gewehr 98 jak i myśliwskiej. Podał mi również takie dane > Oigee Luxor 3x, 17mm objective diameter, 8mm eye-relief, brightness
> 36, length 28, weight 340g

Powiedział również że wskaźnik pojedynczy poziomy jest jak najbardziej prawidłowy.

Napisano
Kreska wskaźnika jest zakończona tępo i nie wygląda na uszkodzoną w jakikolwiek sposób. Pięknie wskazuje.
Mam numer seryjny 64496 - może po tym numerze znajdę dokładną datę produkcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie