Skocz do zawartości
  • 0

Obrotomierz ?

von Neumarkt

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zobacz jak jest mocowana szybka, możliwe że trzyma ja sprężysty pierścień. Poszukaj małego otworu na obwodzie i jeśli jest to spróbuj wepchnąć w niego jakiś twardy drut albo mały śrubokręt - wtedy pierścień powinien wyjść z rowka w którym siedzi.
Faktycznie prztpomina obrotomierz z An-2, z tym ze wszystkie jakich zdjęcia znalazłem miały wartości obrotów oznaczone 0,2,4,6,8, a nie 0,1,2,...,9, możliwe, że to po prostu inna (starsza?) wersja.
Jaką ma średnicę zewnętrzną? Jeśli 60mm to jesteśmy w domu :)

Zdrów!

Napisano
Witam,próbuję osuszyć szkiełko,jak mi się uda wrzucę lepsze zdjęcie.Na razie dowiedziałem się jeszcze że zostało to znalezione w okolicach lotniska koło Jugowca.Pewne jest że jeszcze w latach 80-tych lądowały na nim rolnicze AN-2.
Napisano

Dla porównania obrotomierz z MiG-21, wyskalowany w % z dwoma wskazówkami (silnik dwuwałowy). Muszę poszukać jak wyglądał obrotomierz w MiG-19

Napisano
raczej nie obrotomierz...
i raczej nie - wskaźnik oparty na mikroamperomierzu...

brak pola martwego, skalowanie w %, możliwe przejście przez punkt "...

wskaźnik % nachylenia ?
Napisano
Średnica by się zgadzała,pierścień też, ale są trudności z wyjęciem.Widoczny stał się za to napis/oznaczenie PE-22,jest jeszcze jeden napis ale jego bez demontażu nie da rady odczytać,pozdrawiam v.N .
Napisano
ОБОРОТЫ taki jest napis?
Jeśli tak to najbardziej obrotomierz. Raczej powojenny, bo wcześniejsze miały skale z tysiącami obrotów (jeszcze w MiG-15/17 były obr/min, w MiG-21 skala obrotomierza była już w %)
3-pinowe złącza były też w paliwomierzach, termometrach, wskażnikach ciśnień...

Zdrów!
Napisano
Trooper, dokładnie taki sam, mam do niego prądniczkę, urządzenie pracowało a emeryturze" na hamowni silników spalinowych w czasach przedprocesorowych".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie