mario33 Napisano 12 Maj 2009 Autor Share Napisano 12 Maj 2009 Niejako już tradycyjnie, przedstawiciel naszego Stowarzyszenia, na zaproszenie naszych przyjaciół, wziął udział w Spotkaniu Rekonstrukcji Historycznej 2wśw. w Baldellou, w Hiszpanii. Tematem przewodnim tegorocznego Spotkania była 65 rocznica Bitwy pod Monte Cassino. Tematycznie związana z tą rocznica była rekonstrukcja walk o włoskie miasteczko. Nie była to jedyna rekonstrukcja batalistyczna, gdyż odbyły się także dwie inne inscenizacje: potyczka z frontu wschodniego pomiędzy patrolami oraz walki z 'Doliny Liri' w natyuralnie skalistym terenie nad rzeką. W Spotkaniu i w inscenizacjach wzięło udział ponad 120 rekonstruktorów. Szczególnie widowiskowe było umundurowanie takich jednostek jak marokańscy strzelcy berberyjscy z gór Atlas, czyli tzw. 'Goumiers', którzy wspierali oddziały Wolnych Francuzów.Zapraszamy na nasze forum do obejrzenia wybranych fotek z tego wydarzenia:http://spmip.mojeforum.net/temat-vt965.html?postdays=0&postorder=asc&start=0MariuszKamfgruppe Edelweisswww.diegams.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Po zdjęciach widać, że impreza zacna, a atmosfera na niej przednia!!! – zazdrocha i żal, że człowiek nie mógł wziąć w niej udziału…PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Może powiesz coś więcej o tej amunicji, czy działa jak normalny ślepak" , jakie są uwarunkowania w trakcie używania i jak kwestie prawne (jeżeli wiesz) gdyby taki patent zastosować u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 14 Maj 2009 Autor Share Napisano 14 Maj 2009 Jeżeli chodzi o działanie tego typu amunicji hukowej to moje wrażenia (wystrzelałem 50 szt za pomocą kar98k):- amunicja działa dokładnie jak tradycyjny slepak - po wystrzale całość zachowuje pełną integralność (nie rozrywa się), poza perforacją 'czubka' pocisku, gdzie są specjalne nacięcia do 'ucieczki' gazów wylotowych; pociski są dość głośne, ale ociupinkę cichsze niż amunicja ostra (bezpośredniego porównania nie robiłem, wrażenia 'na ucho');- ładowanie amunicji (do kar98k) - jest podobne jak tradycyjnej metalowej - można np stosowac bez problemu ładowniki; trzeba jednakże przyłożyć większą uwagę do staranności czynności ładowania czy ręcznego czy ładownikiem oraz przy zamykaniu zamka - materiał jest bardziej plastyczny niż metal i podatniejszy na odkształcenia; pewna zwiększona podatność na zacięcia istnieje;- przy rozładowaniu jest podobny efekt 'wyrzucenia' łuski; brak nieco efektu dźwiękowego uderzenia o podłoże, ale cóż :)- jak już jest zacięcie i np cały nabój utkwi w komorze i zaklinuje się, to jest znacznie trudniej go usunąć - odpada np stosowanie wyciora i 'wypychanie' z drugiej strony - materiał jest mniej sztywny więc siły rozpychają go wszerz i blokują go jeszcze bardziej; pomóc może lekkie postukanie kolbą o podłoże i próba usunięcia przez siły bezwładnościowe lub stosowanie specjalnych kluczy do usuwania zaciętej amunicji (np z zestawu narzędzi do MG); jeżeli się nie da to nie panikujemy tylko oddajemy broń do specjalisty;- amunicję widziałem w akcji też w mg; działa bez zarzutu, chociaż z zastrzeżeniem jak wyżej - lepiej ładować krótsze taśmy i stosować przerwy dla chłodzenia- co do kwestii prawnych to nie znam się na tym aż tak, ale chyba podlega to dokładnie takim samym przepisom jak amunicja tradycyjna (ślepa)- zaleta takiej amunicji jest oczywista - amunicja plastikowa jest tańsza; wg mojego rozneznania tam, w Hiszpanii, jest to około 60% ceny amunicji metalowej (ślepej).Dla ciekawostki powiem że używałem też amunicji nieco odmiennej - plastik ale w kolorze czerwonym, bez nacięć na czubku (ok. 25 szt). Była to tzw. amunicja sygnałowa, ładowana specjalnym materiałem prochowym. Niezły huk :) Ale na dłuższą metę nie zaleca się przedłużonego stosowania (większe siły działają na komorę i lufę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Mosiężna kryza ze spłonką, reszta plastik. Strzelaliśmy z tego na planie filmowym Twierdzy Gofrów. Produkcja chyba Szwedzka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 14 Maj 2009 Autor Share Napisano 14 Maj 2009 Mieliście w znacznej liczbie zacięcia, szczególnie utkwienie naboju w 'przedniej pozycji' w komorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 14 Maj 2009 Share Napisano 14 Maj 2009 Nie przypominam sobie, żeby były jakieś kłopoty, łącznie z ogniem z MG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 14 Maj 2009 Autor Share Napisano 14 Maj 2009 Film z niedzielnej bitwy o miasto:http://www.youtube.com/watch?v=f2lJDTDAe4Y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 Fajny klimacik , walki uliczne w wąskich uliczkach pod hiszpańskim słońcem , pozazdrościć tylko imprezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 bo ja wiem... nie wiem ale mi na filmie się wydaje jakas smutna ta bitwa. Mało piro troche, rozumiem że to środek miasteczka, ale coś tam mogli poinstalować dla urozmaicenia ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 dobre,smutna bitwa...a widziałeś kiedyś wesołą bitwę ? :-)jakby tam założyli pirotechnikę to dachówki trzeba by było szukać w Barcelonie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 no ja widziałem :Dwystarczy zobaczyć hot shots ewentualnie filmy Mela Brooksa a tak serio mniemam że Klausowi chodziło o brak dynamiki a może dynamitu....pozdrawiam Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 dokładnei o to mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 15 Maj 2009 Share Napisano 15 Maj 2009 mało dynamitu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 16 Maj 2009 Autor Share Napisano 16 Maj 2009 No cóż. Piro to rzeczywiście 'pięta achillesowa' tej imprezy. Profesjonalne piro jest tam stosunkowo drogie, chyba budżet nie pozwolił. Kryzys gospodarczy zresztą dotknął tą imprezę także na inne sposoby...Pomijam fakt, że w mieście to raczej trudno oczekiwać na zgodę na używanie dużego piro.Rok temu były 'granaty' ale efekty były różne, głównie ze względu na nieoczekiwane różnice w długości czasu odpalania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 5 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwiec 2009 Filmowe impresje artystyczne z imprezy.http://www.xtvl.tv/web/programes/do/programes/khronos/capitol06.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.