tasiek Napisano 6 Maj 2009 Autor Share Napisano 6 Maj 2009 Widelec wykonany ze srebrzonego mosiądzu. Ja go skleić? Zlutować? Prosze o rady.Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 6 Maj 2009 Share Napisano 6 Maj 2009 Nie wiem jak zachowa się mosiądz pod wpływem spawania, ale moim zdaniem raczej klejenie i lutowanie odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benigsen Napisano 6 Maj 2009 Share Napisano 6 Maj 2009 Tu wchodzi w grę chyba tylko lutowanie na kwasie solnym,musisz oczyścić lekko końcówki tego widelca w miejscu złamania papierem ściernym,następnie zamoczyć na chwilę w kwasie solnym(oczywiście same końcówki),nie osuszając zlutować cyną o podwyższonej twardości(nie cyną do elektroniki),no i lutownica musi być konkretna kolbowa(nie pistoletowa do elektroniki),po zlutowaniu można miejsce złączenia lekko oszlifować i wypolerować(polecam miniszlifierkę z osprzętem),coś takiego jak Dremel,lub inną,ale i tak będzie ślad po lutowaniu.W ten sposób zlutowałem co prawda nie widelec,ale inną rzecz z mosiądzu.Można też popróbować zespawać,ale raczej nie elektrodą,może migomatem(nie wiem nie próbowałem),na pewno można zespawać palnikiem acetylenowym z małą dyszą,wystarczy kawałek drutu mosiężnego i wprawny spawacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 6 Maj 2009 Share Napisano 6 Maj 2009 (nie pistoletowa do elektroniki)" tak na przyszłość to jest lutownica transformatorowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benigsen Napisano 6 Maj 2009 Share Napisano 6 Maj 2009 OK transformatorowa (zwana przez niektórych pistoletową,ze względu na kształt). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Maj 2009 Share Napisano 6 Maj 2009 Lutować można mosiądz: cyną, mosiądzem lub srebrem. Mosiądzem lub srebrem tylko przy pomocy palnika.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiek Napisano 7 Maj 2009 Autor Share Napisano 7 Maj 2009 Z powodu braku doświadczenia i sprzętu raczej sam nie będę bawił się w takie zabiegi naprawcze. Czy orientujecie się do jakiego rzemieślnika się zgłosić po taką usługę?Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 7 Maj 2009 Share Napisano 7 Maj 2009 Witam,także chętnie skorzystam z usługfachowca" ale od sreberek.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 8 Maj 2009 Share Napisano 8 Maj 2009 WitamMyślę, że może warto byłoby spytać o lutowanie, np. jubilera. Skoro pewnie nie raz lutował jakieś srebrne łańcuszki to może i potrafił by zlutować widelec. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 22 Maj 2009 Share Napisano 22 Maj 2009 zebu74 czy widelec jest ze srebra? Czy z jakiegoś stopu posrebrzonego? Jeżeli jest to srebro to każdy złotnik Ci to bez problemu naprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 23 Maj 2009 Share Napisano 23 Maj 2009 Ten widelec z pierwszego zdjęcia bym nawiercił w środku po obu stronach, włożył coś na zasadzie igły i skleił wszystko ze sobą, ew. z jednej strony zalutował. potem czyszczenie i wyrównywanie, pod koniec polerka...Zebu-daj sygnaturki i punce swojego widelca-mam podobne u siebie, czy to nie francuski wyrób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 23 Maj 2009 Share Napisano 23 Maj 2009 tylko coś takiego znalazłem,G&S ,może jest to plater.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 23 Maj 2009 Share Napisano 23 Maj 2009 ktoś tak go wygiął,znalazłem w dwóch częsciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 23 Maj 2009 Share Napisano 23 Maj 2009 wygląda jak fraget, wieczorkiem wrzucę foto swojego-widzę pewne podobieństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.