tasiek Napisano 6 Maj 2009 Autor Napisano 6 Maj 2009 Widelec wykonany ze srebrzonego mosiądzu. Ja go skleić? Zlutować? Prosze o rady.Pozd
kurkow Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Nie wiem jak zachowa się mosiądz pod wpływem spawania, ale moim zdaniem raczej klejenie i lutowanie odpada.
Benigsen Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Tu wchodzi w grę chyba tylko lutowanie na kwasie solnym,musisz oczyścić lekko końcówki tego widelca w miejscu złamania papierem ściernym,następnie zamoczyć na chwilę w kwasie solnym(oczywiście same końcówki),nie osuszając zlutować cyną o podwyższonej twardości(nie cyną do elektroniki),no i lutownica musi być konkretna kolbowa(nie pistoletowa do elektroniki),po zlutowaniu można miejsce złączenia lekko oszlifować i wypolerować(polecam miniszlifierkę z osprzętem),coś takiego jak Dremel,lub inną,ale i tak będzie ślad po lutowaniu.W ten sposób zlutowałem co prawda nie widelec,ale inną rzecz z mosiądzu.Można też popróbować zespawać,ale raczej nie elektrodą,może migomatem(nie wiem nie próbowałem),na pewno można zespawać palnikiem acetylenowym z małą dyszą,wystarczy kawałek drutu mosiężnego i wprawny spawacz.
der_bartosz Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 (nie pistoletowa do elektroniki)" tak na przyszłość to jest lutownica transformatorowa
Benigsen Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 OK transformatorowa (zwana przez niektórych pistoletową,ze względu na kształt).
Cyrograf15 Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Lutować można mosiądz: cyną, mosiądzem lub srebrem. Mosiądzem lub srebrem tylko przy pomocy palnika.Wojtek
tasiek Napisano 7 Maj 2009 Autor Napisano 7 Maj 2009 Z powodu braku doświadczenia i sprzętu raczej sam nie będę bawił się w takie zabiegi naprawcze. Czy orientujecie się do jakiego rzemieślnika się zgłosić po taką usługę?Pozd
zebu74 Napisano 7 Maj 2009 Napisano 7 Maj 2009 Witam,także chętnie skorzystam z usługfachowca" ale od sreberek.pzdr
hubciu93 Napisano 8 Maj 2009 Napisano 8 Maj 2009 WitamMyślę, że może warto byłoby spytać o lutowanie, np. jubilera. Skoro pewnie nie raz lutował jakieś srebrne łańcuszki to może i potrafił by zlutować widelec. pozdrawiam
C.K. Dezerter Napisano 22 Maj 2009 Napisano 22 Maj 2009 zebu74 czy widelec jest ze srebra? Czy z jakiegoś stopu posrebrzonego? Jeżeli jest to srebro to każdy złotnik Ci to bez problemu naprawi.
Swiety82 Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 Ten widelec z pierwszego zdjęcia bym nawiercił w środku po obu stronach, włożył coś na zasadzie igły i skleił wszystko ze sobą, ew. z jednej strony zalutował. potem czyszczenie i wyrównywanie, pod koniec polerka...Zebu-daj sygnaturki i punce swojego widelca-mam podobne u siebie, czy to nie francuski wyrób?
zebu74 Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 tylko coś takiego znalazłem,G&S ,może jest to plater.pzdr
Swiety82 Napisano 23 Maj 2009 Napisano 23 Maj 2009 wygląda jak fraget, wieczorkiem wrzucę foto swojego-widzę pewne podobieństwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.