Skocz do zawartości

Stary widelec - czym skleić

tasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Tu wchodzi w grę chyba tylko lutowanie na kwasie solnym,musisz oczyścić lekko końcówki tego widelca w miejscu złamania papierem ściernym,następnie zamoczyć na chwilę w kwasie solnym(oczywiście same końcówki),nie osuszając zlutować cyną o podwyższonej twardości(nie cyną do elektroniki),no i lutownica musi być konkretna kolbowa(nie pistoletowa do elektroniki),po zlutowaniu można miejsce złączenia lekko oszlifować i wypolerować(polecam miniszlifierkę z osprzętem),coś takiego jak Dremel,lub inną,ale i tak będzie ślad po lutowaniu.W ten sposób zlutowałem co prawda nie widelec,ale inną rzecz z mosiądzu.Można też popróbować zespawać,ale raczej nie elektrodą,może migomatem(nie wiem nie próbowałem),na pewno można zespawać palnikiem acetylenowym z małą dyszą,wystarczy kawałek drutu mosiężnego i wprawny spawacz.

Z powodu braku doświadczenia i sprzętu raczej sam nie będę bawił się w takie zabiegi naprawcze. Czy orientujecie się do jakiego rzemieślnika się zgłosić po taką usługę?
Pozd

• 2 weeks later...
Ten widelec z pierwszego zdjęcia bym nawiercił w środku po obu stronach, włożył coś na zasadzie igły i skleił wszystko ze sobą, ew. z jednej strony zalutował. potem czyszczenie i wyrównywanie, pod koniec polerka...

Zebu-daj sygnaturki i punce swojego widelca-mam podobne u siebie, czy to nie francuski wyrób?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie