tadeklobo Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 W wielu dostępnych źródłach natrafiłem na informacje o dwóch obozach jenieckich w okolicy Ostrowi Maz. mam takie pytanko czy ktoś już szukał w okolicy tych obozów i z jakim skutkiem.Wiem, że na terenie tych obozów (Stalag) przebywało około 120tys. jeńców. Istniał również obóz pracy. Wynika z tego, że znaleziska powinny również się uchować. Druga sprawa czy teren jest pod opieką WKZ lub inną bo jeżeli tak to o ewentualnej eksploracji można zapomnieć.
tadeklobo Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Zdjęcie ze wsi grądy teren obozu - w chwili obecnej cmentarz wojenny pod ścisłą ochroną. Troszkę zniszczony - nikt już nie dba o te miejsce a szkoda teraz są inni bohaterowie.
Maku 73 Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 pozostałością po jednym z obozów jeńców radzieckiech jest cmentarz zlokalizowany na jednej z kwater w lesie na Grądach, wyjazd z Ostrowi w kierunku na Różan.pozdrawiam i darz dół
tadeklobo Napisano 5 Maj 2009 Autor Napisano 5 Maj 2009 Foto 2Istniał również drugi obóz w tej okolicy. Wiem, że w samej Ostrowi Maz. jest kilku poszukiwaczy więc może oni coś więcej dodadzą na ten temat.
pni Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Kiedys tam byłem i szukałem w okolicach samego obozu jak i bliżej miasta. Nic nie znalazłem. Z opisów tego miejsca wyniak ze trzymano tam juz jeńców radzieckich po selekcji. Także mieli okazje wcześniej pozbyć się jakis odznak i innych przedmiotów. Niemcy trzymali tych jeńców w głębokich dołach nie zadaszonych bez jakichkolwiek warunków sanitarnych typowy obóz na wyniszczenie. Z tego co pamiętam to większość jeńców rozesłano z tego miejsca do innych odobzów lub wymordowano a sam obóz został zlikwidowany przed zakończeniem wojny. Doły gdzie mieszkali jeńcy zostały zasypane. Może z tego powodu brak jaichkolwiek osobistych fantów, które pozostały ukryte w tych dołach. Jest na temat tego obozu książka niestety w tej chwili nie przypominam sonie jej tytułu.
Hanzo Napisano 6 Maj 2009 Napisano 6 Maj 2009 Hej.Posiadam blaszkę ze stalagu nr 333. Jeżeli chcesz mogę zrobić foto.
tadeklobo Napisano 11 Maj 2009 Autor Napisano 11 Maj 2009 Możesz zrobić zdjęcie i wrzucić do tematu. P.S. rzeczywiście warunki w jenieckich obozach, gdzie przebywali czerwonoarmiści były tragiczne - nie ma porównania do tego samego typu obozów dla aliantów.
Damian190595997 Napisano 14 Maj 2009 Napisano 14 Maj 2009 Siemka jestem z Ostrowi i z kolegą jezdzimy w tamte tereny byliśmy tam ale nic nie znalezliśmy , podobno koło prefabetu były niemieckie kible ale nie mam pewności ;/ Jak byś chciał jechać z nami to napisz 9256011gg :)Z kolegą jezdzimy na wykopki co sobota i niedziela :P A jak nie to kieruj sie bardziej na Różan,Długosiodło i Wąsewo :) My jezdzimy na taką super miejscówkę co można znaleść łuski od czołgu , hełmy , robótki żołnierskie itp. :) Pozdro ziomal :P
strzecha87 Napisano 24 Maj 2009 Napisano 24 Maj 2009 witam, byłem w tej miejscówce koło prefabetu, są tam kible i jakieś inne betonowe fundamenty, chyba jakieś śmietniki, bo było w nich dużo wszelkiego rodzaju śmieci po szwabach i ruskach, pare ciekawych fantów też sie wykopało. Ogólnie na tym terenie dużo badziewia i trzeba trochę pokopać, za czymś fajnym, w pobliżu dużo łusek i czubków po carskiej armii. W wolnej chwili możesz spróbować szczęścia. Interesują mnie te okolice Długosiodła i Wąsewa, jeszcze nie byłem i nie wiem gdzie tak dokładniej tam pochodzić. Może parę bliższych wskazówek odnośnie tych tego tereny??
tadeklobo Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Napisano 2 Czerwiec 2009 Koledzy już sobie zapisałem namiary i jak znajdę chwilę czasu wybiorę się w ten rejon. Jestem ukierunkowany na drobnicę ale jak się trafi hełmik lub bagnecik będę szczęśliwy bo jak do tej pory nie mam żadnego w kolekcji. Kolega wyżej wspomniał o super miejscówce z hełmami wrzuć z jedno zdjęcie dla rozbudzenia apetytu bo ja do tej pory jakoś nie mogę trafić takiej miejscówki a nie mam daleko w te rejony.Jakie znaleziska wyskakiwały w okolicach stalagu333??? Wracając do zapytania okolice Długosiodła, Różana i Wąsewa a co kolego cię interesuje działania wojenne np. I wojna czy może lokalizacje traktów i obiektów typu młyny i karczmy???
strzecha87 Napisano 10 Czerwiec 2009 Napisano 10 Czerwiec 2009 najbardziej interesuje mnie II WŚ, ale i I też sie interesuje, może jakieś wskazówki masz dla mnie odnośnie miejsc na kopanko kolego??
Damian190595997 Napisano 22 Czerwiec 2009 Napisano 22 Czerwiec 2009 No widzisz dobrze cie naprowadziłem jeśli chcesz to zapisz moje GG zagadaj przez nie ze mną i pojedziemy na taki poligon w lesie koło Wąsewa a pózniej , bunkier przylukamy :P jeszcze dużo znam takich miejscówek szkoda że wykrywacz mi się zepsuł;/
Damian190595997 Napisano 22 Czerwiec 2009 Napisano 22 Czerwiec 2009 To moje znalezisko z fajnej miejscówki zapraszam do mnie do domu mam dużą i pokazną kolekcję :P
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.