Skocz do zawartości

Medal,wisior..INTEMPESTA ESE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!.
Mam prośbe o pomoc w identyfikacji znaleziska.
Jest to prawdopodobnie jakis medal ,bądz wisior z brazu bo posiada pozostalosci po kołku do zawieszania na lancuszku.
Pierwsza strona medalu przedstawia jeźdźca na koniu ktory trzyma w reku włócznie ktora wbija w lisa lub w krolika,natomiast druga strona przedstawia okret,łódz na podobe do łodzi handlowych sredniowiecza na pelnych zaglach.
Tekst jaki udało mi sie odczytac ,brzmi:
INTEMPESTA ESE OVRITAS i druga strona SCEORGIVSEOVITVM PATRONUS.
Nie wiem czy dobrze sa zachwane przerwy miedzy wyrazami,poniewaz na medalu napisy wydaja sie byc jednym wyrazem.
Prosze o identyfikacje lub pomoc w odczytaniu napisów.
Pozdrawiam robertus

Napisano
Talizman podróżników, odkrywców, może także żołnierzy; stosunkowo częste znalezisko, nie wiem od kiedy zaczęły być używane, ale szacuję, że XVIII do początku XX w; jeżeli się mylę to zapewne 8total4 lub kopijnik mnie poprawią.
Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Jerzy

dość wyczerpujący artykuł.

Myślę że znalezisko niekoniecznie trzeba wiązać z Rosją i Wschodem, choć nie można tego wykluczyć.

Jeden z ulubionych patronów, występujących w temacie Środkowej i Wschodniej Europy.
zdrów!
Napisano
Źle się wyraziłem - chodzi o to, iż bytność w herbie Rosji, nie ukierunkowuje upodobań do noszenia tego Patrona tylko na wschodzie i w centrum.

myślę że bez znaków menniczych na medalionie, raczej mało możliwym jest określenie pochodzenia (produkcji).

przede wszystkim ku temu potrzebne są bardzo szczegółowe fotografie, a na tej np. u mnie widać tylko szlaczki zamiast liter.
pozdrawiam!
Napisano
Dzieki za zainteresowanie!.
Lepszej jakości zdjecia przesle jutro wieczorem na maila tylko prosze podac mi adres.
Medalion został znaleziony przy starej drodze-stary dukt,okoliczni mieszkańcy wspominają cos o zołnierzach z okresu Napoleońskiego.
Pozdrawiam
Napisano
W swojej wypowiedzi określiłem ci wiek żetonu, jest to z tego przedziału i bliżej się raczej wydatować nie da.
Napisano

i druga strona.Czy na podstawie tych zdjeć (pytanie i prosba do 8total4"), da sie okreslic przyblizony wiek znaleziska?.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie