Skocz do zawartości
  • 0

Bardzo dziwna łuska do carcano

Elandil

Pytanie

Napisano

Dostałem ostatnio 2 łuski do carcano jedną standardową chyba 7,35 x 51 mm i drugą bardzo dziwną pocisk od mauzera ma jeszcze sporo luzu a z tego co wyczytałem 7,92 były największe w carcono ponad to prawie nie ma szyjki a widać że nie była przycinana (jest wystrzelona) a co jeszcze dziwniejsze na dole się zwęża. Co to za wynalazek???

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na to nie wpadłem stąd zagięcie na szyjkę tam gdzie u mauzera teraz już wiem wszystko dzięki za odpowiedzi pozdro;)
Napisano
Tak samo widzialem rozdete 7.65mm od mausera belgijskego, tez wystrzelona z 7.92 niemieckiego. Kwestia, czy to dzialanie swiadome, czy tez blad/przypadek iz uzyto niewlasciwej amunicji.
Napisano

Dostałem ostatnio 2 łuski do carcano jedną standardową chyba 7,35 x 51 mm i drugą bardzo dziwną pocisk od mauzera ma jeszcze sporo luzu a z tego co wyczytałem 7,92 były największe w carcono ponad to prawie nie ma szyjki a widać że nie była przycinana (jest wystrzelona) a co jeszcze dziwniejsze na dole się zwęża. Co to za wynalazek???

Napisano
musze się zgodzić z przedmówcą dziękuję za profesjonalną odpowiedź;) jak zmierzyć (nie licząc dołu) to z mauzerem jest identyczna tylko jedna kwestia została czemu szyjka jest taka krótka może to taki model ale nigdzie na necie podobnej łuski czy naboju nie znalazłem
Napisano
możliwe tylko to skrócenie nie jestem pewny co miałeś na myśli ale jak się przyjrzeć widać zaciśnięcie" na pocisk
Napisano
Nabój został wystrzelony z broni przystosowanej do innej amunicji a łuska dostosowała się kształtem do większej komory nabojowej,dół nie jest rozdęty ponieważ w tym miejscu ścianki łuski są najgrubsze,jest to możliwe jeśli czółenko zamka i pazur złapią za kryzę łuski.
Po wymiarach wydaje mi się że wystrzelono ją z mausera,było o tym na forum ale wyszukiwarka zdechła...
Napisano
vis dodam tylko że madrego to aż miło poczytać :) (chodzi o Ciebie) też miałem taką teorie ale czekałem niech ktoś pierwszy się z tym wychyli :) pozdro
Napisano
no nie wiem to nie wygląda na rozdęcie można przystawić linijkę do boku z tej strony i odstępstwo od linii jest tylko na dole w widocznym miejscu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie