Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich zainteresowanych historią 66pp z Chełmna.
Ponieważ nie znalazłem żadnego forum na temat tego pułku postanowiłem je założyć. W Pułku tym służył mój dziadek. Mam nadzieję, że forum przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat tej jednostki. Proszę o umieszczanie wszelkich zdjęć i dokumentów na ten temat. Na początek zdjęcie 66pp na tle kościoła garnizonowego.

• 1 year later...
  • Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Czołem Sławek1965, witam w klubie - mój Dziadek również tam służył.
Na Odkrywcy swego czasu był wątek o założeniu stowarzyszenia rekonstruktorskiego 66PP, tam bodajże był też link na forum, gdzie m.in. trafiają się fotki. Pozdrawiam - Fl.
Napisano
Ot, i mamy:
http://www.odkrywca.pl/66-kaszubski-pulk-piechoty,662275.html#662275

A forum jest pod nazwą twierdzy...
Zapraszam też na priva, by nie zaśmiecać wątku.
Pozdr. Fl.
Napisano
Nie ma go na nim. Był celowniczym w plutonie ppanc., walczył, dostał się do niewoli 24 września. Był na liście ppor. Władysława Golika. Niewykluczone, że mógł zatem być w rejonie walk grupy generała Bołtucia i Jego śmierci pod Łomiankami Górnymi - ale tego niestety nie potwierdzi, bo nie żyje od wielu lat.

Co do informacji o Pułku polecam książkę Sześćdziesiąty Szósty Kaszubski".

Pozdrawiam - Fl.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 02:25 18-06-2010
Napisano

Książkę oczywiście posiadam. Mój dziadek był sierżantem w 66 pp. na stanowisku magazyniera w składzie amunicji. Do niewoli dostał się pod Kockiem. Wstaw jakieś zdjęcia dziadka jak posiadasz.
Pozdrawiam Sławek

Napisano
Książkę oczywiście posiadam. Mój dziadek był magazynierem w składzie amunicji. Do niewoli dostał się pod Kockiem. Jak masz ochotę napisz na Claudiamarion@freenet.de
Pozdrawiam Sławek
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam wszystkich jestem tu nowy.
Także mój dziadek służył w 66. na zdjęciu przed kosciołem w Chełmnie siedzie po lewej stronie dowódcy. Za wszelkie inne zdjięcia linki z góry gorąco dziękuje
  • 2 weeks later...
Napisano
Zajmuję się historią bohaterskiego 66 Kaszubskiego Pułku Piechoty. Zbieram materiały do wystawy o Pułku, która jest przygotowywana w Muzeum w Kartuzach.Otwarcie wystawy jest przewidziane na miesiąc luty przyszłego roku.
Intencją tej wystawy jest zachowanie pamięci o tym Pułku, jego bohaterskich żołnierzach, pokazania historii, życia codziennego żołnierzy. Mam ogromną prośbę do Państwa - jeżeli macie materiały o Pułku ( zdjęcia, legitymacje, pisma, mundury lub ich fragmenty- bluzy, czapki, odznaki, buty )lub inne informacje o Pułku, Jego żołnierzach to bardzo proszę o kontakt email: mosty-1951@o2.pl
lub tel 58 679 12 43 po godz. 20.00.
Posiadam sporą literaturę o Pułku, zaktualizowane listy poległych,miejsca cmentarzy gdzie są pochowani żołnierze Pułku
Będę wdzięczny za każą informację.
Marian Hirsz
  • 5 weeks later...
Napisano
witam
Ja posiadam srebrna odznake 66 kaszubskiego pulku piechoty
http://img340.imageshack.us/img340/1277/dsc00091kq.jpg

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 14:44 25-08-2010
  • 6 months later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...
  • 2 years later...
Napisano
Brat mojej babci mieszkał i służył w Chełmnie. Hieronim Cyran, Służba wojskowa: 66 Kaszubski Pułk Piechoty, stopień: starszy sierżant, jeniec wojenny - Stalag IV-A Elsterhorst, nr jenca 15323, dn.28.01.1941-Stalag IV-G Oschatz. Przeżył wojnę.
  • 1 month later...
Napisano
Witaj Mikus.
Rozmawiałem z moim ojcem rocznik 1931 i on pamięta nazwisko Cyran. Wiedział nawet, że był podoficerem. Ponoć moi dziadkowie
czasmi rozmawiali na jego temat.
Może zamiesisz jakieś zdjęcie?
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano

Rodzina Wojskowa 66 Kaszubskiego Pułku Piechoty w Chełmie, rok 1936.
C.Michalska, W. Gustowska, J. Zielińska, M. Jankowska, W. Gontarska, W. Borowska, Ostrowska, I. Kwaśnikowa.

• 4 weeks later...
Napisano

Sławek, oto zdjęcie na odwrocie którego jest podpis: Kochanej Kazi i Ignasiowi ofiarowujemy tę fotografię przedstawiającą obchód 10-ciolecia naszego pożycia małżeńskiego i chrzcin najmłodszego syna Hieronima w dniu 26 XII 1937. Hieronim i Aniela Cyranowie". Hieronim Cyran stoi pierwszy z lewej (patrząc z naszej strony). Pośrodku w mundurze jego brat przyrodni, Aleksander Cyran.