slawek1965 Napisano 1 Maj 2009 Share Napisano 1 Maj 2009 Witam wszystkich zainteresowanych historią 66pp z Chełmna.Ponieważ nie znalazłem żadnego forum na temat tego pułku postanowiłem je założyć. W Pułku tym służył mój dziadek. Mam nadzieję, że forum przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat tej jednostki. Proszę o umieszczanie wszelkich zdjęć i dokumentów na ten temat. Na początek zdjęcie 66pp na tle kościoła garnizonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2010 Widzę, że 66 pp z Chełmna ma bardzo wielu fanów.Obok zdjęcie odznaki pamiątkowej 66 pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flanker Napisano 15 Czerwiec 2010 Share Napisano 15 Czerwiec 2010 Czołem Sławek1965, witam w klubie - mój Dziadek również tam służył. Na Odkrywcy swego czasu był wątek o założeniu stowarzyszenia rekonstruktorskiego 66PP, tam bodajże był też link na forum, gdzie m.in. trafiają się fotki. Pozdrawiam - Fl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flanker Napisano 15 Czerwiec 2010 Share Napisano 15 Czerwiec 2010 Ot, i mamy:http://www.odkrywca.pl/66-kaszubski-pulk-piechoty,662275.html#662275A forum jest pod nazwą twierdzy...Zapraszam też na priva, by nie zaśmiecać wątku.Pozdr. Fl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 16 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2010 No wreszcie jakiś odzew. Dziękuję za link. To pewnie na zdjęciu, które załączyłem jako pierwsze jest też Twój dziadek?Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flanker Napisano 17 Czerwiec 2010 Share Napisano 17 Czerwiec 2010 Nie ma go na nim. Był celowniczym w plutonie ppanc., walczył, dostał się do niewoli 24 września. Był na liście ppor. Władysława Golika. Niewykluczone, że mógł zatem być w rejonie walk grupy generała Bołtucia i Jego śmierci pod Łomiankami Górnymi - ale tego niestety nie potwierdzi, bo nie żyje od wielu lat.Co do informacji o Pułku polecam książkę Sześćdziesiąty Szósty Kaszubski".Pozdrawiam - Fl.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 02:25 18-06-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 18 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2010 Książkę oczywiście posiadam. Mój dziadek był sierżantem w 66 pp. na stanowisku magazyniera w składzie amunicji. Do niewoli dostał się pod Kockiem. Wstaw jakieś zdjęcia dziadka jak posiadasz.Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 24 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2010 Książkę oczywiście posiadam. Mój dziadek był magazynierem w składzie amunicji. Do niewoli dostał się pod Kockiem. Jak masz ochotę napisz na Claudiamarion@freenet.dePozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreban Napisano 12 Lipiec 2010 Share Napisano 12 Lipiec 2010 Witam wszystkich jestem tu nowy.Także mój dziadek służył w 66. na zdjęciu przed kosciołem w Chełmnie siedzie po lewej stronie dowódcy. Za wszelkie inne zdjięcia linki z góry gorąco dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosty-1951 Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Zajmuję się historią bohaterskiego 66 Kaszubskiego Pułku Piechoty. Zbieram materiały do wystawy o Pułku, która jest przygotowywana w Muzeum w Kartuzach.Otwarcie wystawy jest przewidziane na miesiąc luty przyszłego roku.Intencją tej wystawy jest zachowanie pamięci o tym Pułku, jego bohaterskich żołnierzach, pokazania historii, życia codziennego żołnierzy. Mam ogromną prośbę do Państwa - jeżeli macie materiały o Pułku ( zdjęcia, legitymacje, pisma, mundury lub ich fragmenty- bluzy, czapki, odznaki, buty )lub inne informacje o Pułku, Jego żołnierzach to bardzo proszę o kontakt email: mosty-1951@o2.pllub tel 58 679 12 43 po godz. 20.00.Posiadam sporą literaturę o Pułku, zaktualizowane listy poległych,miejsca cmentarzy gdzie są pochowani żołnierze PułkuBędę wdzięczny za każą informację. Marian Hirsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koolek92 Napisano 25 Sierpień 2010 Share Napisano 25 Sierpień 2010 witamJa posiadam srebrna odznake 66 kaszubskiego pulku piechotyhttp://img340.imageshack.us/img340/1277/dsc00091kq.jpgPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 14:44 25-08-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 7 Marzec 2011 Autor Share Napisano 7 Marzec 2011 Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 14 Maj 2011 Autor Share Napisano 14 Maj 2011 Niestety powyżej nie załadowało się zdjęcie.Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolwikq Napisano 17 Czerwiec 2011 Share Napisano 17 Czerwiec 2011 Moj pradziadek ma pamietkowa odznake 66 kaszubskiego pulku piechoty. :) Pozdrawiam, Daria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolwikq Napisano 17 Czerwiec 2011 Share Napisano 17 Czerwiec 2011 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/470c08cea24c3c0f.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 Na zdjęciu mój dziadek, walczył w wojnie polsko-bolszewickiej. W książeczce wojskowej istnieje wpis że był powołany do 66 p.p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 Zdjęcie podpisane Baranowicze 1921. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 Zdjęcie nie opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dexter_k Napisano 10 Luty 2012 Share Napisano 10 Luty 2012 Brat babci, walczył w kampanii wrześniowej, dostał się do niewoli, trafił na roboty przymusowe skąd zbiegł. Przeżył wojnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 12 Luty 2012 Autor Share Napisano 12 Luty 2012 Piękne zdjęcia dexter. Ostatnie brata babci zrobione nie wcześniej jak w 1934 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 1 Luty 2015 Share Napisano 1 Luty 2015 Brat mojej babci mieszkał i służył w Chełmnie. Hieronim Cyran, Służba wojskowa: 66 Kaszubski Pułk Piechoty, stopień: starszy sierżant, jeniec wojenny - Stalag IV-A Elsterhorst, nr jenca 15323, dn.28.01.1941-Stalag IV-G Oschatz. Przeżył wojnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1965 Napisano 9 Marzec 2015 Autor Share Napisano 9 Marzec 2015 Witaj Mikus.Rozmawiałem z moim ojcem rocznik 1931 i on pamięta nazwisko Cyran. Wiedział nawet, że był podoficerem. Ponoć moi dziadkowieczasmi rozmawiali na jego temat.Może zamiesisz jakieś zdjęcie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadyk Napisano 22 Marzec 2015 Share Napisano 22 Marzec 2015 Rodzina Wojskowa 66 Kaszubskiego Pułku Piechoty w Chełmie, rok 1936.C.Michalska, W. Gustowska, J. Zielińska, M. Jankowska, W. Gontarska, W. Borowska, Ostrowska, I. Kwaśnikowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 19 Kwiecień 2015 Share Napisano 19 Kwiecień 2015 Sławek, oto zdjęcie na odwrocie którego jest podpis: Kochanej Kazi i Ignasiowi ofiarowujemy tę fotografię przedstawiającą obchód 10-ciolecia naszego pożycia małżeńskiego i chrzcin najmłodszego syna Hieronima w dniu 26 XII 1937. Hieronim i Aniela Cyranowie". Hieronim Cyran stoi pierwszy z lewej (patrząc z naszej strony). Pośrodku w mundurze jego brat przyrodni, Aleksander Cyran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi