Skocz do zawartości

Pytanie o jednostkę Wermachtu

Gość foxmoon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie o jednostę Wehrmachtu (?) stacjonującą na terenie wsi Szarbków (okolice Pińczowa w województwie świętokrzyskim). Podobno to była jednostka Wehrmachtu, podobno było w niej sporo holendrów i innych nacji z krajów europy zachodniej, podobno zajmowali się serwisowaniem sprzętu samochodowego. Działo się to na przełomie 1944/45. Uciekli w nocy a nad ranem pojawili się Sowieci. Zostało po nich trochę łusek, pokrywy beczek po paliwie z napisem Wehrmacht". Piszę podobno" bo wszystko znam z relacji człowieka, który był świadkiem tych wydarzeń ale nie potrafi dokładnie odpowiedzieć na moje pytania. Drugie pytanie dotyczy tej samej wsi oraz pobliskiej wsi Borków. W czasie wojny stoczony został pojedynek powietrzny pomiędzi samolotem niemieckim a rosyjskim nad wsiami Szarbków, Borków. Świadek tamtych wydarzeń wskazuje na Focke-Wulf'a 190 (ale nie na pewno). Pojedynek zakończył się spaleniem jednego z zabudowań we wsi Borków od przypadkowego pocisku i ucieczką samolotu rosyjskiego. Czy ktoś może wie o jaką jednostkę Luftwaffe może chodzić ?
Napisano
W rejonie wymienionych miejsowości na przełomie 1944/1945 stacjonowały elementy 17. DPanc i 602. Dywizji Ochronnej. O Holendrach w tych jednostkach nie słyszałem, ale kto wie...
Ten rejon był od końca 1944 roku miejscem wyczekiwania bojowego XXIV. KPanc gen Nehringa. Zwłaszcza 17. DPanc (rejon Chmielnika po Pińczów) i 424. armijnego batalionu czołgów ciężkich (Tygrysy, kwatera batalionu w Busku-Zdroju). Ale oni ie uciekli w nocy". Pod Pińczowem i Chmielnikiem doszło 12 i 13 stycznia 1945 do ciężkich walk. Choć przez okoliczne wsie front istotnie przeszedł dość szybko nocą z 12 na 13 stycznia i rankiem 13 stycznia 1945.
Walki lotnicze to chyba w sierpniu czy wrześniu 1944. Samolotów FW 190A było na froncie wschodnim stosunkowo mało (wiekszość w wersji szturmowej F). Ten rejon był wtedy pasem odpowiedzialności VIII. KPow 6. Floty Powietrznej. Większość maszyn to Me 109, głównie z JG 51 i JG 77 (wykaz jest niestety ze stycznia 1945, ale najpewniej oba pułki działały tu od lata 1944).
Tylko, że odtwarzanie faktów z opisów świadków to pisanie palcem po wodzie...
pzdr
Napisano
Dzięki za szybką odpowiedź.
W związku z tym mam jeszcze pytanko:
Na terenie miejscowości Szarbków w jednym z gospodarstw stacjonował kapitan (?) Wehrmachtu wraz z żołnierzami (ordynans, wartownicy). Ordynans miał na imię Żorż". Czy istnieją jakieś opracowania papierowe bądź interenetowe na temat składu osobowego jednostek z tamtego rejonu działań i okresu ? Albo jakieś inne opracowania dotyczące tamtego rejonu podczas II wojny ? Ordynans zaprzyjaźnił się z mieszkańcami i obiecał, że jeśli przeżyje wojnę to się skontaktuje. Niestety nigdy tego nie zrobił. Nie ma żadnych wiadomości czy udało im się bezpiecznie wycofać. Ucieczka odbyła się w nocy a nad ranem pojawiły się radzieckie czołgi.
Po wkroczeniu tam Armi Czerwonej na terenie tego samego gospodarstwa stacjonował przez chwilę rosyjski dowódca (podobno jakiś generał). Wraz z nim podobno przebywał jakiś bardzo stary rosjanin (ktoś ważny ?), którego kilku żołnierzy przenosiło do samochodu (z relacji naocznego świadka). Teren gospodarstwa był oznakowany i zwykli żołnierze widząc oznaczenia omijali go z daleka.
Napisano
Może i Georg, wiem tylko, że wołali na niego Żorż".Aczy to się pisze Georg, george czy Jorge nie jestem w stanie powiedzieć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie