michal16 Napisano 25 Kwiecień 2009 Autor Napisano 25 Kwiecień 2009 http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum23/dscn0284.jpg
michal16 Napisano 25 Kwiecień 2009 Autor Napisano 25 Kwiecień 2009 sorry za błąd , ale coś mi się zwaliło , wracając do tematu potrzebuję informacji na temat Rosyjskiej cegielni w Firleju ( woj. Lubelskie ) trochę szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem , Proszę o każdą informację , dodaje fotkę cegły
Janu Napisano 25 Kwiecień 2009 Napisano 25 Kwiecień 2009 Z tego , co mi wiadomo istniała w Firleju cegielnia, ale w okresie późniejszym . Funkcjonowała od 1928 r. do późnych lat powojennych . Mimo tego nie jest wykluczone , że istniała także wcześniej , nie pozostawiając jednak śladów w źródłach pisanych czy też kartografii. Mieszkasz może w okolicy ?
michal16 Napisano 25 Kwiecień 2009 Autor Napisano 25 Kwiecień 2009 dzięki za info , ja jestem z Lublina ,ale znalazłem taką cegłę i chce się coś dowiedzieć o tej cegielni . pozdrawiam
ksiezyc_nad_gieesem Napisano 28 Kwiecień 2009 Napisano 28 Kwiecień 2009 Nazwa Firlej (choc w tym czasie pisalo sie raczej Firley) niekoniecznie musi oznaczac nazwe miejscowosci. Taka nazwe nosila kopalnia margi czy czegos takiego w okolicy Rejowca (obecnie w tym miejscu znajduje sie Cementownia Rejowiec), klinkiernia (choc produkowano tam rowniez cement) w Lublinie (z tym, ze wtedy to nie byl Lublin) znajdujaca sie przy obecnej ulicy Firlejowskiej o ile sie myle i byc moze cos wiecej. Swoim znakiem lub nazwa cechowaly swoje wyroby (bo nie tylko cegly wypalano) raczej wieksze cegielnie/klinkiernie.Pozdrawiam serdecznie i ceglastoksiezyc_nad_gieesem ...
Swiety82 Napisano 28 Kwiecień 2009 Napisano 28 Kwiecień 2009 Dokładnie-nie tylko cegły... spotkałem się z wyrobem w postaci tralek, ozdób, sztukaterii elewacyjnej i wielu innych podobnych wypalanych z gliny-wszystko oczywiście numerowane, bite stemple i oznaczenia kodowe producenta. Mowa o niemieckiej cegielni-choć myślę że reszta postępowała podobnie. To samo tyczy się dachówkarni-również często bogato ostemplowane i posiadające napisy.
bjar_1 Napisano 29 Kwiecień 2009 Napisano 29 Kwiecień 2009 Firley" Sp.Akc. (1926 r.), tylko tyle znalazłem. W 1926 r. w Firleju nie było np. żadnej cegielni...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.