Skocz do zawartości
  • 0

kula tylko od czego??

peter l-ca

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. PeterI-ca nie masz racji!!! 14,5 mm czkm KPWT z tego co wiem(a wiem dokładnie) strzela kilkoma rodzajami pocisków.Żeby nie wyjść na laika podam Ci niektóre z nich:1.B32-nabój z pociskiem przeciwpancernym-zapalającym,2.BZT-nb. z poc. przeciwpancernym-zapalającym-smugowym,3.Mój ulubiony NDZ(lub MDZ)-nb. z pociskiem natychmiastowego działania-charakteryzuje się on tym,że rozrywa się przy uderzeniu w cel.Jeśli podczas strzelania tymi pociskami karabin się zatnie, to wiąże się razem kilka sznurówek od wojskowych butów,ostrożnie obwiązuje się nabój w komorze zamkowej,wychodzi na zewnątrz pojazdu(ja byłem dowódcą załogi BRDM-2M)i po prostu ciągnie za sznurówki.Pytania????
Napisano
Może to być pocisk(nie kula) od KPWT, ale nie musi. kaliber na to wskazuje,ale kula, tfu!! k...wa pocisk od KPWT-a jest bardziej spiczasty(w porównaniu do tych,które widziałem ten wygląda jak beczka przy maszcie :-)) Zaznaczam, że nie orientuje się zbyt dobrze(czytaj ch.j.wo)w rodzajach amunicji z czasów wojny. Pozdrawiam i życzę miłej ROZRYWKI!!
Napisano
Jeszcze tylko dodam, że jeśli (olaboga!!) wypadnie wam z rąk i spadnie pod nogi kula NDZ i exploduje, to będziecie chodzić o pociskach. K.....wa chyba coś mi się pop... liło. Z harcerskim pozdrowieniem-dosfidania!!
Napisano
Z tym czyszczeniem to bylbym ostrozny...
Odnosząc wielkość do płytek na których leży wygląda na coś większego niż pocisk karabinowy.

Moi zdaniem jak nie wiesz co to to lepiej wynieść do lasu i zakopać.

Pozdrawiam,
Marcin
Napisano

zdjecie dałem żeby pokazać mniej wiecej wielkość tej kuli
1. to kula od mauzera
2. ta kula niewiadomo od czego
3. łuska od mauzera
4. kula od pistoletu

może teraz bedzie coś wiadomo

Napisano
pierwszy z lewej pocisk od mosina/DP to zardzewiale trudno powiedziec, trzeci pewnie mauser natomiast ostatni to dziewiątka", pierwsze skojarzenie P64 lub podobny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie