peter l-ca Napisano 24 Kwiecień 2009 Autor Napisano 24 Kwiecień 2009 znalazłem dzisiaj i niewiem od czego jest wymiary to około 5,5cm na około 1,5cm
biały77 Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Witam. PeterI-ca nie masz racji!!! 14,5 mm czkm KPWT z tego co wiem(a wiem dokładnie) strzela kilkoma rodzajami pocisków.Żeby nie wyjść na laika podam Ci niektóre z nich:1.B32-nabój z pociskiem przeciwpancernym-zapalającym,2.BZT-nb. z poc. przeciwpancernym-zapalającym-smugowym,3.Mój ulubiony NDZ(lub MDZ)-nb. z pociskiem natychmiastowego działania-charakteryzuje się on tym,że rozrywa się przy uderzeniu w cel.Jeśli podczas strzelania tymi pociskami karabin się zatnie, to wiąże się razem kilka sznurówek od wojskowych butów,ostrożnie obwiązuje się nabój w komorze zamkowej,wychodzi na zewnątrz pojazdu(ja byłem dowódcą załogi BRDM-2M)i po prostu ciągnie za sznurówki.Pytania????
Tradytor Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 Od broni palnej myślisz że po tej małej nie wyraznej fotce da się to rozpoznać
biały77 Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Może to być pocisk(nie kula) od KPWT, ale nie musi. kaliber na to wskazuje,ale kula, tfu!! k...wa pocisk od KPWT-a jest bardziej spiczasty(w porównaniu do tych,które widziałem ten wygląda jak beczka przy maszcie :-)) Zaznaczam, że nie orientuje się zbyt dobrze(czytaj ch.j.wo)w rodzajach amunicji z czasów wojny. Pozdrawiam i życzę miłej ROZRYWKI!!
longwood Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 wyczyść to i zmierz DOKŁADNIE kaliber to będziesz wiedział od czego
biały77 Napisano 12 Maj 2009 Napisano 12 Maj 2009 Jeszcze tylko dodam, że jeśli (olaboga!!) wypadnie wam z rąk i spadnie pod nogi kula NDZ i exploduje, to będziecie chodzić o pociskach. K.....wa chyba coś mi się pop... liło. Z harcerskim pozdrowieniem-dosfidania!!
korkodyl Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 mi tez od razu skojarzyło się z mg 15mm p.panc. , podobnego kalibru było jeszcze ptrd i ptrs ale krztałt nie pasuje. pzdr.
Krecik2002 Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 Albo rdzen od pocisku z WKM-u. Dla porownania na zdjeciu czesciowo obdarty z plaszcza pocisk od 12,7mm DSzK, sam rdzen bodajze od 14,5mm KPWT i luska od Mausera.
Ptaku51 Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 Z tym czyszczeniem to bylbym ostrozny...Odnosząc wielkość do płytek na których leży wygląda na coś większego niż pocisk karabinowy.Moi zdaniem jak nie wiesz co to to lepiej wynieść do lasu i zakopać.Pozdrawiam,Marcin
peter l-ca Napisano 24 Kwiecień 2009 Autor Napisano 24 Kwiecień 2009 Ptaku51 spokojnie jest to sama kula bez łuski a tym bardziej bez prochu krzywde tym ciężko będzie sobie zrobić :)
peter l-ca Napisano 24 Kwiecień 2009 Autor Napisano 24 Kwiecień 2009 zdjecie dałem żeby pokazać mniej wiecej wielkość tej kuli 1. to kula od mauzera2. ta kula niewiadomo od czego3. łuska od mauzera4. kula od pistoletumoże teraz bedzie coś wiadomo
biały77 Napisano 15 Maj 2009 Napisano 15 Maj 2009 Tak wyglądał pocisk od UR. Tylko,że on miał kaliber 7,92mm
pawelek Napisano 24 Kwiecień 2009 Napisano 24 Kwiecień 2009 pierwszy z lewej pocisk od mosina/DP to zardzewiale trudno powiedziec, trzeci pewnie mauser natomiast ostatni to dziewiątka", pierwsze skojarzenie P64 lub podobny
Pytanie
peter l-ca
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.