Prosiłbym znawców o pomoc w identyfikacji kul armatnich. Kule te pochodzą z obszaru oblężenia miasta, w którym stacjonował garnizon Pruski przez wojska Napoleońskie (francusko bawarskie) w latach 1806-1807. Interesują mnie głownie działa, z których kule zostały wystrzelone i ich przynależność do poszczególnych wojsk. Kule 1 i 2 to chyba kartacze ale różnią się kalibrem i nie wiem jak je dopasować do konkretnych dział i stron walczących. Kule nr 4 (największa) chyba jest sferą gdyż napotkałem podobne rozkawałkowane i w środku była pusta przestrzeń (co tam jest w środku???) Kula nr 3 jest mniejsza od 4 i nie napotkałem odłamków tej wielkości.
Pytanie
koty
Prosiłbym znawców o pomoc w identyfikacji kul armatnich.
Kule te pochodzą z obszaru oblężenia miasta, w którym stacjonował garnizon Pruski przez wojska Napoleońskie (francusko bawarskie) w latach 1806-1807.
Interesują mnie głownie działa, z których kule zostały wystrzelone i ich przynależność do poszczególnych wojsk.
Kule 1 i 2 to chyba kartacze ale różnią się kalibrem i nie wiem jak je dopasować do konkretnych dział i stron walczących.
Kule nr 4 (największa) chyba jest sferą gdyż napotkałem podobne rozkawałkowane i w środku była pusta przestrzeń (co tam jest w środku???)
Kula nr 3 jest mniejsza od 4 i nie napotkałem odłamków tej wielkości.
Kula nr 1 ma ok 5cm średnicy
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.