Skocz do zawartości
  • 0

Zestaw kul armatnich do ID

koty

Pytanie

Napisano

Prosiłbym znawców o pomoc w identyfikacji kul armatnich.
Kule te pochodzą z obszaru oblężenia miasta, w którym stacjonował garnizon Pruski przez wojska Napoleońskie (francusko bawarskie) w latach 1806-1807.
Interesują mnie głownie działa, z których kule zostały wystrzelone i ich przynależność do poszczególnych wojsk.
Kule 1 i 2 to chyba kartacze ale różnią się kalibrem i nie wiem jak je dopasować do konkretnych dział i stron walczących.
Kule nr 4 (największa) chyba jest sferą gdyż napotkałem podobne rozkawałkowane i w środku była pusta przestrzeń (co tam jest w środku???)
Kula nr 3 jest mniejsza od 4 i nie napotkałem odłamków tej wielkości.

Kula nr 1 ma ok 5cm średnicy

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prosiłbym znawców o pomoc w identyfikacji kul armatnich.
Kule te pochodzą z obszaru oblężenia miasta, w którym stacjonował garnizon Pruski przez wojska Napoleońskie (francusko bawarskie) w latach 1806-1807.
Interesują mnie głownie działa, z których kule zostały wystrzelone i ich przynależność do poszczególnych wojsk.
Kule 1 i 2 to chyba kartacze ale różnią się kalibrem i nie wiem jak je dopasować do konkretnych dział i stron walczących.
Kule nr 4 (największa) chyba jest sferą gdyż napotkałem podobne rozkawałkowane i w środku była pusta przestrzeń (co tam jest w środku???)
Kula nr 3 jest mniejsza od 4 i nie napotkałem odłamków tej wielkości.

Kula nr 1 ma ok 5cm średnicy

Napisano
KULE ARMATNIE,ciężki temat,mało informacji,co do kalibrów i wagomiaru bardzo ciężko rozpoznać pruską ,z napoleońśką i rosyjską,trzeba posiadać tabele co do wagi i kalibru.pozdrawiam.
Napisano
harrytheprussian, dzięki za info.

W kwestii wagi małych kul:
Kula nr 1 waży 414g
Kula nr 2 waży 824g

Nigdzie nie mogłem znaleźć żadnych zdjęć ani rycin przedstawiających napoleońskie haubice 7 i 10 funtowe.
Bardzo proszę o jakieś linki.

pozdrawiam
Napisano
Podajesz wymiary ze zbyt małą dokładnością. Kule się mierzy suwmiarką! Dla tych kul pełnych poproszę o wagę.
1 i 2 to kule pełne, za duże na kartacze, waga powie prawdę.
3 i 4 to prawdopodobnie granaty od odpowiednio 7 i 10 funtowej haubicy. Granty czyli sferycznie odlane kule, z otworem na zapalnik i prochem w środku. Po 200 latach to co jest wewnątrz, jeśli jest, nawet nie chce się palić.
Oba modele dział były zarówno na wyposażeniu pruskiej jak francuskiej i bawarskiej artylerii tego okresu, więc trudno wyrokować. Chyba że podasz nazwę tajemniczego miasta, to można spróbować podeprzeć się spisem artylerii.
Sprawę utrudniają dwie rzeczy:
#1 żadna z tych kul nie należy do artylerii oblężniczej sensu stricto, bo były na wyposażeniu również artylerii polowej, co nie znaczy, że nie były używane do zdobywania miast.
#2 w oblężeniach 1806/07 roku najczęściej była używana zdobyczna pruska artyleria.
Napisano
Juz coś mi się rozjaśnia. Małe kule zważę i podam wkrótce.
Co do rodzaju dział jaki brały udział w tym oblężeniu to doszukałem się takiego spisu:
(oblegający):działa sześciofuntowe,dwunastofuntowe,dwudziestoczterofuntowe,haubice polowe,moździerze, moździerze piędziesięciofuntowe oraz haubice oblężnicze.
O uzbrojeniu prusaków niewiele się doczytałem prócz tego iż posiadali diała sześciofuntowe.
Niem nigdzie wzmianki o 7 i 10 funtowych działach.A może takie były u obrońców??
Czy można zatem dopasować te kule do dział, które wyszczegulniłem powyżej??
Prosiłbym też o jakieś linki do zdjęć, schematów lub obrazów przedstawiających działa od tych kul.
Dzięki
Napisano
Masz w spisie: haubica polowa = 7 funtowa, haubica oblężnicza = 10 funtowa. W Kriegsmuseum w Wiedniu jest bawarska haubica 10 funtowa z okresu napoloeńskiego, ma lufę 16,5 mm średnicy. Pasuje jak ulał do Twojego granatu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie