Skocz do zawartości

Kompendium wiedzy - Czyszczenie i konserwacja

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proponuję stworzyć swoiste kompendium na temat czyszczenia a po wyczyszczeniu konserwacji naszych znalezisk. Proszę wypisywać najlepsze i najmniej inwazyjne metody czyszczenia a następnie dalszej konserwacji dla poszczególnych rodzajów metali.

1. Stal, żeliwo
2. Aluminium
3. Mosiądz
4. Miedź
5. Srebro (w tym także stopy i domieszki innych metali np miedź)
6. Złoto
7. Cynk

Jeżeli o czymś zapomniałem to proszę dopisać, mam nadzieję że wątek się rozszerzy i znacznie skróci czas szukania na forum w starszych wątkach.

Pozdrawiam

Niestety musze cię zmartwić. Nic z tego, nie ma metody idealnej i uniwersalnej nawet w odniesieniu do konkretnego metalu. Kazdy przypadek wymaga odrębnego podejścia, bardzo istotne jest co to jest i w jakim stanie. Stal stali nierówna, gatunków jest sporo zwykłej węglowej, a i nierdzewka jest stalą.
Wojtek

Lepiej by sie takie kompendium sprawdzilo w formie studium konkretnych przypadkow - jak ktos ma naprawde super odrestaurowany fant, to wrzuca opis po kolei co robil, wraz ze zdjeciami przed i po. Byla gdzies np stronka kolegi z forum opisujaca krok po kroku restauracje zniszczonych w rozny sposob helmow - swietna robota i bardzo pouczajaca.

Krecik ma rację, właśnie coś takiego chciałem zaproponować-restaurujesz jakiś fant-fotorelacja krok po kroku-o to chodzi... Coś jak wątek sudajewa o hełmie... ale ... nie skupiajmy się tylko na metalach-wszak są inne materiały które się odnawia. Takich wątków brakuje...

Ok, rozumiem. W takim razie przekształćmy ten wątek tak jako koledzy mówią, żeby zamieszczać fotorelacja indywidualnych przypadków (proponuję także jeżeli będzie to możliwe, aby zamieścić także krótkie info na temat rodzaju gleby w jakim fant został znaleziony)

Kolego Swiety82, bardzo dobry pomysł aby watek rozszerzyć także poza metale. Można się skupić także na konserwacji papieru(który również przez roztocza i grzyby ulega niszczeniu) i na materiałach, tkaninach itp np. (ochrona przed molami, drobne reperacje, konserwacja), a także na skórach(ładownice, żabki, pasy itp).

Pozdrawiam

No wlasnie tez mi tak sie wydaje, ze bardzo duzo takich opisow bylo juz w dziale konserwacja i nie ma co ich dublowac. Ale, ze wyszukiwarka tez nie jest zbyt wygodna, wiec moze by zrobic watek, najlepiej podwieszony", koniecznie moderowany, gdzie beda (dla kazdego fantu jeden, osobny post):
- kilka zdan opisujacych przedmiot i planowane dzialania konserwacyjne
- link do konkretnego watku gdzie byl opis/zdjecia/publiczna dyskusja na temat konserwacji
- ewentualne zdjecie fantu _przed_ czyszczeniem

Zasada max jednego postu na fant + wycinanie zbednych komentarzy zagwarantowaloby, ze w takim watku zmiescilo by sie sporo ciekawych linkow. O ile to mozliwe, moderator moglby takze zmieniac tytul kazdego postu zeby byla w nim nazwa opisywanego fantu.

Nadgorliwość jest gorsza niż faszyzm. Jak dla mnie trochę bezsensu zakładanie czegoś takiego. Wejdzie kilka nowych osób niezorientowanych w tematach, to on i tak założy nowy wątek bo nie będzie wiedział o co chodzi. Każdy rodzaj przedmiotu do czyszczenia czy to bagnet, medal, monet itd. trzeba rozpatrzyć z osobna. Bo co z tego, że Ty opiszesz bagnet wyciągnięty z ziemi który ma więcej dziur niż ser szwajcarski i go wyczyścisz szczotą. Ktoś inny wejdzie zobaczy, że Pan xxx" wyczyścił bagnet szczotą to i ja mogę a tak naprawdę może go uszkodzić. Jak dla mnie to jest do zastanowienia na rzeźwo". Pozdrawiam Bartosz

Kolego bartosz, mówisz żeby za każdym razem założyć nowy wątek odnośnie fantu, który przeznaczony jest do wyczyszczenia. Znając życie założyłbym nowy wątek a w odpowiedziach bym otrzymał moją ulubioną odpowiedź w postaci ie mnóż wątków, skorzystaj z wyszukiwarki" Normalnie super, już słabo mi się robi od tej wyszukiwarki, im więcej czytam i szukam tam tym bardziej głupieję i dalej nic nie wiem. Potrzebny jest jeden wątek gdzie wszystko będzie opisane, krótko zwięźle i na temat bez żadnych tam równań chemicznych które i tak mi gó... mówią, a marnuje czas czytając to z nadzieją a być może czegoś się dowiem... Myślę że pomysł kolegów wyżej aby stworzyć fotorelacje z czyszczenia indywidualnych fantów jest bardzo dobry

Pozdrawiam

Cyrograf: zalozylem watek:
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=651594#832617
z watkiem kol. Sudajewa dotyczacym renowacji helmow jako pierwszym przykladem. Uwazam, ze ten watek jest ciekawy bo swoje helmy prezentuje tam kilka osob, no i jest bardzo duzo uwag, dyskusji i zdjec. Pozwolilem sobie tez zilustrowac go zdjeciem Sudajewa ;)

Jesli taka formula podpasuje innym to mozna odgrzebac pare innych ciekawych spraw (ja jestem tu nowy wiec nie pamietam za wiele). Wazne jest zeby podwiesic taki watek no i usuwac z niego wszelkie komentarze (jak ktos czuje potrzebe to moze zalozyc do tego inny watek), tak zeby byly tam same posty z opisami i linkami do konkretnych miejsc, bez zbednych smieci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie