Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 taki motywik kwiatowy broszka czy spinka może nabijka ?
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 taki motywik kwiatowy broszka czy spinka może nabijka ?
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 taka stara moneta , spora jak medalion
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 czy to może być od szelek ? z carskich koszar
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 to chyba od końskiej galanterii ale nie sądziłem że były posrebrzane
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 resztki guzika ale widać jakby dwie skrzyżowane szpady a niżej cyfra i litera albo same cyfry
Arseon Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 takie coś na obrzeżu jakby zdobienie z resztą złoceń a u góry dziurka , tył czysty
8total4 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 a wiec po kolei:- głowa psa wyglada na element ozdoby, ewentualnie zwieńczenie laski.- moneta z głową przypomina jakiś rzymski brąz, choć nie wiem czy wielkość się zgadza.- osmiokątna nabijka to ozdobny ćwiek od paska lub od paseczków końskiej uprzęży, na oko XVIII-XIXw.- następne to zacisk od szelek, niekoniecznie wojskowych, ale pamiętaj że nie każdy miał na czym spodnie nosić.- kolejny przedmiot to element galanterii końskiej, bogatsi zapewne mieli posrebrzane.- guzik przypomina rosyjski wz. 1857 , jezeli kojarzysz szpady - trudno to wywnioskować z fotki, ale moze to np. topory saperskie i numer jednostki powyzej?? (niestety jakosc tego nie oddaje)- ostatni przedmiot to wisiorek, ktory wyglada na biżuterię z południowego wschodu (Turcja, kraje muzułmańskie) lub na wisiorek wykonany z jakiegoś żetonu/liczmanu.pozdrawy!!
8total4 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 co do wisiorka - miałem na mysli przedmiot wzorowany na naleciałościach południowo-wschodnich, plus kultura romska.elementy naszyjników, broszek, ozdób, możliwe że i końskiej biżuterii (choć tu nie mam pewności)pozdro!
Pytanie
Arseon
taki motywik kwiatowy broszka czy spinka może nabijka ?
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.