Skocz do zawartości
  • 0

kilka fancików do id

Arseon

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a wiec po kolei:
- głowa psa wyglada na element ozdoby, ewentualnie zwieńczenie laski.
- moneta z głową przypomina jakiś rzymski brąz, choć nie wiem czy wielkość się zgadza.
- osmiokątna nabijka to ozdobny ćwiek od paska lub od paseczków końskiej uprzęży, na oko XVIII-XIXw.
- następne to zacisk od szelek, niekoniecznie wojskowych, ale pamiętaj że nie każdy miał na czym spodnie nosić.
- kolejny przedmiot to element galanterii końskiej, bogatsi zapewne mieli posrebrzane.
- guzik przypomina rosyjski wz. 1857 , jezeli kojarzysz szpady - trudno to wywnioskować z fotki, ale moze to np. topory saperskie i numer jednostki powyzej?? (niestety jakosc tego nie oddaje)
- ostatni przedmiot to wisiorek, ktory wyglada na biżuterię z południowego wschodu (Turcja, kraje muzułmańskie) lub na wisiorek wykonany z jakiegoś żetonu/liczmanu.

pozdrawy!!
Napisano
co do wisiorka - miałem na mysli przedmiot wzorowany na naleciałościach południowo-wschodnich, plus kultura romska.
elementy naszyjników, broszek, ozdób, możliwe że i końskiej biżuterii (choć tu nie mam pewności)

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie