Skocz do zawartości

skarzysko 11 lipca

okejos

Rekomendowane odpowiedzi

Obchodzące 40 rocznicę istnienia
Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku – Kamiennej
oraz
mające 85 lat tradycji
Zakłady zbrojeniowe MESKO SA
zapraszają
na inscenizację związaną z 70 rocznicą Wojny Obronnej Polski 1939 roku.
Data: 11 lipca 2009
Miejsce: Zbiornik „Piachy” w bezpośredniej bliskości Muzeum
Scenariusz: 2 epizody (Wrzesień 1939 oraz potyczka partyzantów z Niemcami)
Dynamiczny udział pojazdów pancernych po obu stronach walk
Desant z wykorzystaniem zbiornika wody
Teren stanowiący dogodne miejsce dla widowni
Akcja w bezpośredniej odległości od widzów
Niezapomniane wrażenia z arcyciekawych efektów pirotechnicznych
Bitwa z elementem teatru
W przerwie pomiędzy epizodami mozliwość dostępu do uczestniczących pojazdów
Inne atrakcje

• 2 months later...
Impreza rekreacyjna „Bitwa o Skarżysko”
11 lipca 2009
Zorganizowana przez Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku – Kamiennej obchodzące w tym roku 40 lat swego istnienia oraz przez Zakłady Metalowe MESKO SA w Skarżysku – Kamiennej, które obchodzą 85 lat działalności.

Impreza jest zorganizowana z okazji 70 rocznicy wybuchu II wojny światowej, pod patronatem Prezydenta Miasta Pana Romana Wojcieszka.

- Miejsce imprezy zbiornik „Piachy” przy ul. M. Reja w Skarżysku – Kamiennej.
- Dzień 11 lipca 2009 roku.
- Parkingi dla przyjezdnych przy Muzeum

Od godziny 10:00 na terenie Muzeum będzie działać strzelnica, w której będzie można, za odpłatnością, zmierzyć się w konkursie strzelania z broni bojowej. (pistolet kal. 9 mm) – na zwycięzców czekają nagrody.

Od godziny 14:30 zapraszamy na „pole bitwy” gdzie profesjonalni rekonstruktorzy odtworzą dla widzów dwa epizody z okresu II wojny światowej.

Pierwszy z nich będzie pokazaniem hipotetycznego przebiegu starć jakie mogły mieć miejsce na polsko – niemieckim pograniczu 1 września 1939 roku. Udział w tym epizodzie wezmą oddziały polskie i niemieckie uzbrojone w broń z epoki oraz działa i pojazdy, w części oryginalne, zaś w części zbudowane obecnie na wzór tych jakie uczestniczyły w pierwszym roku wojny.

Drugi epizod, którego początek planujemy na godzinę 16:30, będzie opowiadał o wydarzeniach jakie miały miejsce opodal Końskich, gdzie doszło do zaciętej bitwy pomiędzy Zgrupowaniem Partyzanckim nr 2 Armii Krajowej dowodzonym przez ppor. Waldemara Szwieca „Robota”, a niemiecką żandarmerią pacyfikującą wieś Smarków.

Koniec imprezy rekonstrukcyjnej to godzina 17, po której jeszcze jedną godzinę będzie działać strzelnica. Przewidziana jest możliwość odpłatnej przejażdżki niektórymi pojazdami biorącymi udział w inscenizacji, jak tez muzealnym pojazdem pancernym BTR-60. Wtedy też będzie można oglądać te pojazdy z bliska i zrobić sobie pamiątkowe fotografie z aktorami biorącymi udział w bitwach.

Gwarantujemy niezapomniane wrażenia.
cytat ze strony muzeum

Okejos kłania sie 42PiBatNarew".Mozesz krótko dać znać jakie mają to byc scenki rodzajowo-teatralne?Chetnie bym sie wkręcił w to coś.Znowu Jazłowiaka bym obszabrował na Kozienicach był taki przerażony;)Ale bez żartów na czym mają one polegać?Dzisiaj liczyliśmy 10-11 saperów WH od nas + 3 polaków

stronę polska koordynuje Paweł Jazlowiak"
stronę niemiecką Willi z AA7
przypomnam zgłaszamy się do biura dyrekcji w piatek od godziny 12 do 22
sobota od 7 do 8.30
odbieramy wtedy legitymacje -karty uczestnictwa..

nie wiem za co mnie Duńczyk nie lubi ale nie muszą wszyscy.
widziałem wiele wątków z tzw pyskówką i istnieją dalej, a ten gdzie chciałem podziękować chłopakom, którzy przyjechali na moje zaproszenie do Skarżyska - Kamiennej został zamknięty.... cóż i tak bywa .....
Panowie u kol. Drożdża znajdziecie podziękowanie i tam nam tego nie zamkną

pozdrawiam uczestników i do zobaczenia w Polsce

PS.(Duńczyka ze zrozumiałych powodów nie pozdrawiam)

W takim razie ja podziękuję - w imieniu swoim i kolegów z Marienburga (65pp) - dziekujemy za zaproszenie, bardzo udaną inscenizację i całą atmosferę - było warto.

Dzięki. Będzie dla nas zaszczytem móc przyjechać jeszcze kiedyś do Skarżyska.

Jhakenberg
SRH Marienburg

to ja znów podziękuję:

Stronie polskiej - Panowie czapki z głów przed Wami(chociaz z drugiej strony ten piasek z detonacji:D:D:D) wytrzymaliście w porzadku i nalot i kolejne fale szturmów niemieckich.

stronie niemieckiej - ordnung w Waszym wykonaniu to mistrzostwo, a z profesjonalistami miło się pracuje.

Robertowi - w Skarżysku do dzis się mówi i pewnie jeszcze długo o efektach Twojej pracy.

Okejosowi za piach w ....... :)))))))))

Stowarzyszeniu Ochrony Zabytków Militarnych przy MOB za wszechstronną pomoc, za pomoc równiez Strzelcom, MCK Skarzysko za odgłosy, MESKO za współpracę, Świtowi za strzelanie, pojazdom za to ze jeździły :D:D:D, bunkrom za to że wybuchały, (domek przemilcze)

na koniec rzeknę - wygląda na to, że do zobaczenia za rok w większym składzie

pozdrawiam
Artur Buńko - MOB

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie