Skocz do zawartości

elektroliza zasilaczem od komputera

basteksf

Rekomendowane odpowiedzi

witam
szukałem trochę na temat maszynek do elektrolizy i znalazłem tam kilka postów na temat tego że ludzie mają takie maszynki zrobione z zasilacza do komputera
moje pytanie brzmi co trzeba by było przerobić w takim zasilaczu aby go można było używać do elektrolizy
pozdrawiam

Ja nic nie zmienialem, po prostu podlaczasz np. z wtyczki do dysku czarny kabelek do czyszczonego fantu, a zolty lub czerwony do elektrody (w zoltym masz wiekszy prad).
A, no i we wtyczce ATX zwierasz zielony z czarnym zeby wlaczyc zasilacz (najlepiej zewrzec drutem na stale i wlaczac zasilacz prztyczkiem na obudowie, o ile taki jest).

Moj po dobrych kilkudziesiecu godzinach pracy dziala spoko. Co ciekawe nawet bezpiecznik nie poszedl, mimo, ze przewody bywaly czasem gorace, a pare razy nawet niechcacy zrobilem zwarcie (ciasny pojemnik do elekrtrolizy i ciagle przestawianie elektrody) - wylaczal sie tylko, a po ponownym wlaczeniu wszystko bylo ok. Zawsze moze sie jednak zdarzyc cos przykrego, takze lepiej uzywac jakiegos starego, niepotrzebnego - koszt na gieldzie pewnie z 10 zl.
Jedyny problem, ze taki zasilacz daje slaby prad, przez co caly proces trwa dlugo, ale np. do lusek jest idealny.

• 1 month later...

Pozbywamy się niepotrzebnych przewodów i resztę splatamy ze sobą. UWAGA! jeśli obcięliśmy jakieś kable i są bez izolacji owińmy je taśmą izolacyjną każdy z osobna. Oczywiście wybieramy jakąś wtyczkę, ja wziąłem 6 pinową z kablem żółtym dzięki któremu uzyskam ok. 8A na wyjściu. No ale co jeden przewód? Nie potrzebny jest nam do tego jeszcze przewód o kolorze czarnym który jest masą(-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie