basteksf Napisano 13 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2009 witamszukałem trochę na temat maszynek do elektrolizy i znalazłem tam kilka postów na temat tego że ludzie mają takie maszynki zrobione z zasilacza do komputeramoje pytanie brzmi co trzeba by było przerobić w takim zasilaczu aby go można było używać do elektrolizy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik2002 Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Ja nic nie zmienialem, po prostu podlaczasz np. z wtyczki do dysku czarny kabelek do czyszczonego fantu, a zolty lub czerwony do elektrody (w zoltym masz wiekszy prad).A, no i we wtyczce ATX zwierasz zielony z czarnym zeby wlaczyc zasilacz (najlepiej zewrzec drutem na stale i wlaczac zasilacz prztyczkiem na obudowie, o ile taki jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 13 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2009 a czy ten zasilacz się nie spali ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 13 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2009 a można ten kabelek do zasilania zlutować?? czy musi być rozłączalny?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik2002 Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Moj po dobrych kilkudziesiecu godzinach pracy dziala spoko. Co ciekawe nawet bezpiecznik nie poszedl, mimo, ze przewody bywaly czasem gorace, a pare razy nawet niechcacy zrobilem zwarcie (ciasny pojemnik do elekrtrolizy i ciagle przestawianie elektrody) - wylaczal sie tylko, a po ponownym wlaczeniu wszystko bylo ok. Zawsze moze sie jednak zdarzyc cos przykrego, takze lepiej uzywac jakiegos starego, niepotrzebnego - koszt na gieldzie pewnie z 10 zl.Jedyny problem, ze taki zasilacz daje slaby prad, przez co caly proces trwa dlugo, ale np. do lusek jest idealny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 13 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2009 kolego mam 2 zasilacze które przy 5V dają jakieś 30 A przynajmniej tak na tablicy znamionowej pisze, ale czy to prawda to cholera wie. Ale znowu poco taki prąc w zasilaczu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krecik2002 Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 Hehe, tez tak z poczatku myslalem o swoim, ale to raczej nierealne, 30A to naprawde spory prad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basteksf Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2009 kolego i to nawet bardzo spory :) i wiem że to nie realne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Witam szanownych kolegów! wczoraj wpadł mi zasilacz od komputera, a więc wykorzystam go do elektrolizy. Jako, że co niektórzy nie znają się na elektronice postanowiłem wam pomóc. Zamieszczę tutaj swoje wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Tak wygląda mój sprzęt, kabelków co prawda dużo i dlatego może to co niektórych mylić, bo w końcu kolorków trochę jest. Zasilacz ten jak widać ma dodatkowo wyłącznik na kablu a nie wbudowany w obudowę zasilacza. Przejdźmy dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Tutaj jak widać mamy wypisane które przewody są odpowiedzialne za jakie napięcie i prąd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Pozbywamy się niepotrzebnych przewodów i resztę splatamy ze sobą. UWAGA! jeśli obcięliśmy jakieś kable i są bez izolacji owińmy je taśmą izolacyjną każdy z osobna. Oczywiście wybieramy jakąś wtyczkę, ja wziąłem 6 pinową z kablem żółtym dzięki któremu uzyskam ok. 8A na wyjściu. No ale co jeden przewód? Nie potrzebny jest nam do tego jeszcze przewód o kolorze czarnym który jest masą(-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Jak widać wszystko już jest przygotowane, odpowiednie przewody wybrane. Przed przymocowaniem końcówki przewodu wartą ją zabielić tzn. końcówkę pokrywamy kalafonią i później cyną. Ja dodatkowo osłoniłem je koszulką termokurczliwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 A tu już czyszczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 A jak z chłodzeniem trafo? Ma jakis wiatraczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 I rozumiem że przewód czarny, czyli masa do przedmiotu czyszczonego tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Wiatraczek oczywiście ma i wieje, tylko kable się grzeją lekko. Odnośnie masy, tak podłączamy to do przedmiotu czyszczonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Po ilu minutach/godzinach pracy gdy zgrzeją się kable robisz przerwę? Jak długą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Trochę dłużej popracuje na tym zasilaczu to będę mógł coś więcej powiedzieć. Odnośnie przewodów, bo kable leżą w ziemi, to można je przetrzeć po 1h zwilżoną szmatką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.