Skocz do zawartości

Najstarsza moneta.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=571776279&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0D%0A++++%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+otrzyma%C4%87+e-mail+lub+wiadomo%C5%9B%C4%87+Gadu-Gadu+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ustawienia+w+zak%C5%82adce%0D%0A++++%3Ci%3EMoje+Allegro+%3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fpage%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99%3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E
Nie jestem ekspertem, ale to jest jedna z najstarszych monet, które można uznać za polskie.
Troszkę się spóźniłeś niedawno została sprzedana :)
Napisano
Są jeszcze denary Mieszka I - o ile wiem znane są trzy rodzaje. Fotki - jeśli chcesz to po świętach. I to już na pewno będą najstarsze polskie monety
Napisano
Wiem gdzie szukać takich denarów:p he he:P po świętach szukamy denarów:) no ale troszkę ona niewyrazna była, Meteor to jak znajdziesz czas to daj te fotki, jestem ciekawy jakie będą.. pozdr dzięki za link
Napisano
pierwsza moneta na której widnieje nazwa państwa jako Polska, oraz symbol ptaka (jedni mowią że paw, drudzy ze orzeł) to jeden z denarów Bolesława Chrobrego, bity prawdopodobnie z okazji Zjazdu Gnieźnieńskiego.
pozdro!
Napisano
mam przed sobą fotki tych monet. Jak dla mnie to ten paw bardziej przypomina kuropatwę - obym nie obraził niczyich uczuć.
Jest to prawdopodobnie 10-ta moneta uznawana za polską i pierwsza na której widnieje napis PRINCES POLONIE. Datuje sie ja na 1000-1010 rok
Napisano
fotki mam w formie papierowej, przy kompie na którym teraz pracuję nie ma skanera, poza tym są jacyś goście i co chwilę mnie odrywają.............
Napisano

Obiecałem ci po świętach fotki denarów Mieszka I.
Oto one. Pochodą najprawdopodobniej z lat 970-992.
Nie wiadomo tak na prawdę który jest najstarszy. Najciekawszy jest trzeci - znane są jedynie dwa zachowane egz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie