Prezes14 Napisano 11 Kwiecień 2009 Autor Napisano 11 Kwiecień 2009 Witam. Mam pytanie, a właściwie kolega ma, chce kupić wykrywacz na militarkę i ma dylemat który z tych lepiej wybrać. TYLKO MILITARIA. Napiszcie który wg. was lepiej się nada.w grę wchodzą tylko te dwa sprzęty. Z góry dzięki. Pozdrawiam
VanWorden Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Skoro tylko te dwa to XLT. Głównie ze względu na tryb mieszany Mixerek.PozdrawiamVW
Prezes14 Napisano 12 Kwiecień 2009 Autor Napisano 12 Kwiecień 2009 no aż mi się wierzyć nie chce że XLT przebija zasięgiem sov. GT ale na pewno są wygodniejsze i lżejsze. jak ktoś chce jeszcze wygłosić opinię na temat tych dwóch wykrywek - pisać bo kolega czeka na odpowiedzi :) Pozdrawiam wszystkich.
terenowiec69 Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 Może tak-te dwa podane przez ciebie wykrywacze są skonstruowane typowo na kolorek.Zależy czy kolega chce szukać koloru właśnie czy głębokiego żelaza.Dobrym wyborem byłby wykrywacz który posiada conajmniej kilku tonowe rozróżnianie rodzaju metalu.Ewentualnie wskażnik z dużym zakresem identyfikacji numerycznej - 90 do + 90.Wtedy o wiele lepiej wydedukować co jest pod cewką.Jeśli kolega nie miał w ręku XLT/DFX niech sie nie porywa z motyką na księżyc.Czytam wiele for internetowych i wiem że to sprzet nie na początek dla zwykłego zbieracza.Gt miałem i wiem że jest głęboki na kolor,żelazo większe od np.podkowy przebije się przez dyskryminację też.Ale na all metal nie masz dyskrymy i naprawdę musisz mieć czyste miejsce by wyłapać słabe sygnały od żelaza.Ponadto nie posiada statyka w pinpoincie a to czasami jest problem,bo kulkę szrapnelową można ganiać nawet metr kwadratowy.Może jakbyś w imieniu kolegi napisał jaki sprzet posiadał do tej pory i jakie pieniądze chce wydać to byłoby lepiej i łatwiej i można by było cos sensownego doradzić.
Prezes14 Napisano 12 Kwiecień 2009 Autor Napisano 12 Kwiecień 2009 Dzięki za odpowiedź. kolega ma do wyboru tylko te dwie wykrywki - okazyjnie dużo taniej po znajomości. do 2500 zł obie ( Sovereign nówka na gwarancji za 1500 (okazja wiem) i XLT za 2400 ( też prawie nówka ). Szczególnie kolega napala się na Minelaba Gt bo przeczytał wątek ,,suvereign Gt- wymiana doświadczeń i zobaczył jakie doły ,,rżnął" mieszko_vp. a XLT poleca mu znajomy dlatego ma dylemat. Do tej pory posiadał Hs3 (tak jak ja przed przesiadką na Gt) Powiedział że chce szukać militarki - ogólne stwierdzenie. Bo militarka to łuski, klamry,puszki po maskach, bagnety, hełmy, jakaś drobnica kolorowa typu orzełki, odznaki, guziki. Tak więc doradzajcie bo ja mocny w wykrywkach nie jestem. Pozdrawiam
VanWorden Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 Nie rozumiem do końca - do wzięcia jest GT na gwarancji za 1500 i XLT (seria E" na bank?) na gwarancji za 2400? Gwarancja od kogo? Z tego tylko GT ma okazyjną" cenę, ale też bez szaleństwa także na spokojnie niech kolega rozważy swoje opcje.PozdrawiamVW
Prezes14 Napisano 12 Kwiecień 2009 Autor Napisano 12 Kwiecień 2009 XLT nie jest na gwarancji ale jest prawie jak nowy bo był bardzo mało używany.
terenowiec69 Napisano 12 Kwiecień 2009 Napisano 12 Kwiecień 2009 To powiedz koledze żeby brał Gt,jak ma możliwość to dodatkowo niech kupi wyświetlacz -pożyteczna sprawa,mozna trafić na ebayu.I w teren.A jeśli wybierze XLT to powiedz mu żeby za miesiąc odwiedził to forum i przeczytał ten wątek i tyle.
Prezes14 Napisano 12 Kwiecień 2009 Autor Napisano 12 Kwiecień 2009 zgadzam się z Tobą terenowiec. I mam jeszcze pytanie do Ciebie ( chyba że ktoś inny wie) - Co wyświetla ten wyświetlacz ? Też jest tak jak w XLT identyfikacja numeryczna ? Przydaje się ? Pozdro Ps. Kolega uważnie studiuje wątek więc doradzajcie szczerze :)
Prezes14 Napisano 13 Kwiecień 2009 Autor Napisano 13 Kwiecień 2009 Witam. Już wiem co i jak z wyświetlaczem, kolega pyta się czy do Gt warto dokupić dużą cewkę na militaria ? Pozdrawiam
Prezes14 Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 witam, weźmiemy dzisiaj XLT i GT i porównamy je w terenie, ciekawe jakie będą wyniki :)
VanWorden Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 A ktoś z Was zna dobrze XLT? Pytam bo XLT trzeba naprawdę wiedzieć jak ustawić do danego terenu, żeby pokazał co potrafi. Ustawienia fabryczne są głównie dla początkujących i służą do nauki, także porównanie może być skomplikowane:)PozdrawiamVW
panzerkris Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Ja chodze on niedawna z XLT. Sprzet wypas. Moim zdaniem dośc uniwersalny. Monetki dobrze wyciaga. Z głębokim żelaztwem tez nie ma problemu. Napewno jeszcze wszystkiego w nim nie odkryłem:)
Prezes14 Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 No i wróciliśmy - zabraliśmy ze sobą kolegę który od ponad roku śmiga z XLT, zna go już dobrze więc wiedział co i jak ustawić. Najpierw robiliśmy testy zasięgowe - jeśli chodzi o drobnicę czyli monetki guziki itd to bardzo podobnie łapały. Jednak gdy zaczęliśmy robić testy z militarnymi przedmiotami ( łuska, większa ilość łusek, bagnet, menażka, hełm) Minelab GT pokazał wyższość nad whites'em. Np zakopaliśmy hełm na około 1,2 metra, whites cisza a Gt cieniutki sygnał (standardowe cewki). to samo z bagnetem na mniejszej głębokości. Testy robiliśmy na all metal. A potem pojechaliśmy na jakieś neutralne pole ja z Gt, kolega demonstrator z XLT a kolega z dylematem przyglądał się. przez niecałą godzinkę ja wyciągnąłem 1 kopiejkę 1911, boratynkę JK, dwie łuski od Mannlichera, 4 od Mausera, kawałek srebrnej blachy prawdopodobnie od papierośnicy oraz guziczek polski, a kolega XLT wyciągnał 6 łusek od Mausera, guzik PRL, 2 ołowiane pociski od Berdana. No i oczywiście i u mnie i u niego co chwilę jakiś złom rolniczy wychodził (kolorowy). na chwilę zamieniliśmy się wykrywkami, ja z XLT on z GT. nic nie znaleźliśmy jedynie po puszce od browara które złośliwie zakopał na obserwator:DTak więc podsumowanieWaga - 1:0 dla XLTZasięg na kolor - 1:1 Zasięg na militarkę 1-0 dla GTobsługa - ( tutaj zależy kto już ma obeznanie a kto jest zielony) 1:1 Tak więc wychodzi remis.Jak myślicie powinniśmy coś jeszcze porównywać ?
Mati$ Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Powiem tak bierz GT, jak się nie sprawdzi to i tak nie będzie problemu ze sprzedażą i można wtedy kupić XLT bo sprzedać White'sa już będzie trudniej.
VanWorden Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Sorry, ale nie ma takiej opcji żeby na Mixie XLT nie sięgnął tego hełmu czy bagnetu a dodatkowo jest o wiele bardziej czuły od Sovereigna. Był po prostu źle ustawiony. Tyle, że 2400 to nie jest cena okazyjna.PozdrawiamVW
Prezes14 Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 Kolega po wypadzie i tak napalił się na GT więc dzięki za sugestie. VanWorden - kolega próbował w trybie statycznym, potem coś ustawiał i próbował ale cisza... a Gt taki cieniuuuutki ledwo słyszalny sygnał. wątpie czy był źle ustawiony( z tego co pamiętam kolega ustawił jakiś własny tryb ale ja się nie znam więc więcej nie powiem.)Pzdr.
VanWorden Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Nie, spoko ja Cię Przezes14 nie namawiam tylko stwierdzam fakt, że na trybie Mix nie ma takiej opcji żeby tego nie chwycił chyba, że ktoś nie wie jak ustawić. Prawda jest taka, że znałem poszukiwaczy którzy potrafią czytać i słuchać ze zrozumieniem i załapują obsługę w miesiąc lub dwa. Znałem jednak takich któzy łazili z XLT na fabrycznych trybach po kilku latach posiadania sprzętu:) Różnie bywa, ot co.PozdrawiamVW
cugi Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 VanWorden obawiam sie ze Prezes ma racje, i nie on jeden, bo juz kilka doswiadczonych osob na tym forum wspominalo o tym jak blado wypada DFX w pojedynku z GT w zasiegach w militarce. Rowniez znam to z autopsji. Moj kolega ma DFX, chodzil z nim dlugo na fabryce, po tym jak kupilem sobie GT dokupil sobie do łajtsa cewke 12 cali i posciagal ustawienia z sieci. Zasiegi poprawily sie znacznie i na kolorze sa juz conajmniej takie same jak w moim GT na cewce 10'', przy czym DFX jest znacznie szybszy lepiej wywazony, dokladniejszy i ma bajery. Ale na all-metal test z przypadkowym zelastwem byl taki, ze moj (nawet nieskalibrowany) dawal cichy sygnal, a jego sprzet cos tam raz zapisknal tylko gdy zamachalem nim bardzo mocno. Pomijajac ze sygnal przypadkowy to przeciez nikt tak nie macha bo albo wyleci mu cewka albo ramie z barku. Zaznaczam ze DFX/XLT to pratycznie ten sam sprzet z wieksza mozliwoscia ustawien w XLT ktora powodowala wiecej problemow (np reklamacje po rozregulowaniu) niz pozytku dlatego firma wypuscila uproszczonego astepce". Nie mowie ze te Whitesy sa do niczego bo na kolorku to jest bardzo porzadny sprzet ale na militarce bedzie odstawal od statyka a z GT mozna jeszcze cos tam probowac wojowac i sa na to kwity na forum w postaci zdjec dolkow po 1m i glebszych. Z jednym argumentem Prezesa14 nie moge sie zgdzic : obsluga GT na pewno nie jest taka prosta jak lajtsa, pomimo ze gt ma 3 potencjometry i 2 przelaczniki na krzyz, to sprzet wymaga dlugotrwalego osluchania sie, namierzanie jest bardzo trudne , brak LCD standardowo, to raczej sprzet dla twardzieli, pierwszy kontakt moze byc szokiem dla napalonych. Dla mnie nie byl bo wczesniej czytalem ze bedzie cieeezko na poczatku.. ;) Pomimo powaznych wad swiadomosc ze mozna dynamikiem kopac glebokie fanty jak statykiem (choc jest to bardzo trudne) - rekompensuje wszystko.
VanWorden Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 cugi - daj spokój chłopie bo jak dla Ciebie DFX jest uproszczonym następcą" XLT to w ogóle nie ma o czym rozmawiać;) Poczytaj sobie najpierw nieco o tych sprzętach bo naprawdę zanim się można zabrać za ocenianie XLT czy DFXa trzeba sie spoooro wiedzy nałykać:)Wyciągnąłem XLT więcej depozytów i militarki niż większość użytkowników tego forum ma lat, więc naprawdę nie mam sensu porównywanie tu dołków..PozdrawiamVW
szajka Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 a jednak Van :) walczysz z Gt ale lubie spojrzec chlodnym okiem na swoj wykrywacz po twoich wypowiedziach :) co do waszych sporow GT rzeczywiscie powiem tak bije gleboko to fakt i na kolorek jest niesamowity bo bylem na polu na ktorym wczesniej chodzilem z rutusem pozniej byl kanarek byly dwie x tierry 70 i fischer i miedzy dolkami dalej mi wylazi whitesa ma kumpel malo go znam ale na tyle co go widzialem w akcji to wcale nie odbiega od gt miarzdzaco mysle ze oba sa warte zainteresowania. Minusy Gt ma ale to juz bylo wiec poco powielac :) poz Van i Cugi dajcie se po razie i bedzie spokoj żart :)
VanWorden Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 To ja powiem tak - Z GT można mieć szybciej porządny rezultat niż z XLT, ale gdy się już XLT (czy DFXa) pozna dobrze, to jest to niesamowite narzędzie. Tu jest cały czas mowa o trybie dynamicznym a zapomina się, że na militaria XLT ma rewelacyjny tryb mieszany.A DFX to naprawdę nie jest żaden astępca" tylko całkowicie inny wykrywacz:)PozdrawiamVW
Prezes14 Napisano 17 Kwiecień 2009 Autor Napisano 17 Kwiecień 2009 Znajomy mówił że jak się dobrze (ale naprawdę dobrze) pozna GT, będzie się umiało rozróżniać sygnały to stanie się niepokonanym sprzętem na militarkę. Co do tych pomiarów- pokazałem koledze który ma XLT ten temat i powiedział że ustawił dokładnie tak jak mówi VanWorden - tryb mieszany. GT jest po prostu głębszy na żelastwo i nie ma na to rady :) Chociaż oba zostały stworzone do szukania koloru, oba nadają się na militarkę. Co do obsługi napisałem - zależy jakie kto ma obeznanie. Tu nie chodzi że obsługa obu jest prosta- wręcz przeciwnie bo ja musiałem z 20 wypadów na pola zaliczyć z GT i dopiero teraz wiem już jak go ustawić. Kolega z XLT tak samo. Pzdr
VanWorden Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 Będę się jednak nadal upierał, że GT na żelastwo wcale nie ma większego zasięgu niż XLT:) Problem w tym, że nie wiemy jak kolega miał ustawiony tryb AC i DC, jak miał ustawioną czułość, jakie pasmo dyskryminacji, czy miał transmit boost i jaki był Preamp:)) Ale jasne, że GT jest spoko sprzętem, zwłaszcza gdy jest do wzięcia nowy za 1500zł.PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.