Skocz do zawartości

Niemieckie działo spadochronowe"

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niewiele jest w necie informacji o ciekawym niemieckim dziale 7,5 cm Leicht Geschütz 40. To spadochronowe działko bezodrzutowe. Firmy modelarskie (Dragon) robią zestawy spadochroniarzy z Krety z 1941 z tym działkiem. Na Odkrywcy nic nie znalazłem, żadnych fotek, informacji. Może ktoś znalazł jakieś części tego działka w Polsce?
Napisano
Na wikipedii to ja sobie notkę znalazłem, fajną stronkę ze spadochronowym sprzętem także: www.fjr2.be (działko jest tutaj: www.fjr2.be/Wapens%20-%20Kanon-10,5-cmLG40-2.jpg) ale w sumie to poza tym niewiele wiadomo. To działko jest w Polsce bardzo słabo znane. W książkach o niemieckim uzbrojeniu piechoty go nie ma, w książkach o uzbrojeniu spadochroniarzy także nie, w opisach i książkach o Krecie też się o nim nie pisze. Dziwne... Takie unikatowe było?
Napisano
Coś mi się kojarzy, że opis tego działka był w pozycji NIEMIECKIE WOJSKA SPADOCHRONOWE 1936 - 1945"
Tomasz Nowakowski, Mariusz Skotnicki, Jerzy Zbigniewski. Nie sprawdzę tego jednak tak łatwo, bo od tej książki dzieli mnie w tej chwili jakieś 2000 km.
Napisano
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Bilderseiten/leichtgeschutze-R.htm#7,5-cmLG40
Mam na dysku jeszcze jakieś fotki łusek od tych dział, jak znajde to wrzuce.
Pozdro.
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie