Skocz do zawartości

Medalik sursum corda i chyba kawałki srebra

samulb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Proszę o pomoc w id medalika. Tutaj odczytuję to jako sursum corda ( w górę serca). Jednak może ktoś pomoże w id drugiej strony.

Napisano
medalik XVII/XVIIIw.

te kawałki to resztki jakiejś ozdobnej miseczki, albo klamry kostiumowej.
nie są stare, mysle ze nie starsze niz 1850r.
pozdro!
Napisano

Dzięki 8total4 za informację. Dokładam zdjęcie zrobione w świetle dziennym może ktoś będzie wiedział co to za postać?

Napisano
Nie wiem...
Faktycznie sposób wykonania wskazuje na wiek XVIII.
Spróbuj odczytać legendę awersu bo ja na zdjęciach niewiele widzę. Możesz spróbować podświetlić do zdjęcia pod różnymi kątami albo zrobić wycierkę ołówkiem na papierze. Nad głową postaci są 3 literki B V M co zwykle oznacza Beate Virgo Maria (Maryja) czyli błogosławiona dziewica Maryja; na końcu legendy pewnie będzie O P N, Ora Pro Nobis - Módl się za nami, ale też niekoniecznie. Kluczowe jest słowo WESSO(?) prawdopodobnie jest to skrót miejscowości, z którą należałoby wiązać wyobrażenie Maryi (np. częstochowska, licheńska itd.). Zaznaczam, że na terenie dawnej Rzeczpospolitej nie trafiłem na miejscowość znaną z kultu Matki Boskiej, której nazwa zaczynałaby się w ten sposób. Oczywiście niewykluczone, że to jednak nie jest Maria, wtedy ważna będzie początkowa część legendy gdzie powinno się pojawić imię danej Świętej lub Świętego.
Najlepiej sam odczytaj legendę i prześlij mi to co tam Twoim zdaniem jest napisane. Ja spróbuję rozwinąć i ewentualnie coś dodać.
Jak coś wyszperam to dam znać
Pozdro!
Napisano
Dzięki Goldbaum za zainteresowanie.
Z tego co daję radę odczytać to napis układa się następująco:początku nie jestem pewien chyba IM * IMAC *COKC(tego nie jestem pewien)*następnie wyraźnie skrót w/g mnie R.V.M * WESSO... i jeszcze chyba 4 litery których nie mogę narazie odczytać.
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
Napisano
Znalazłem takie informacje na wikipedii http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://de.wikipedia.org/wiki/Wessobrunn&ei=t5i4SomAJMXJ_gbg-_XmBQ&sa=X&oi=translate&resnum=2&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dwessobrunn%26hl%3Dpl%26lr%3D
Myślę że medalik może być związany z tym miejscem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie