Wyro Posted April 3, 2009 Author Share Posted April 3, 2009 http://wiadomosci.onet.pl/1946548,16,item.htmlW Iraku poinformowano o wynikach dwuletnich prac wykopaliskowych prowadzonych na obszarze starożytnej Mezopotamii i odkryciu wielu cennych artefaktów - donosi serwis internetowy The Peninsula.Jak podaje komunikat Ministerstwa Turystyki i Starożytności Iraku, archeolodzy prowadzący od dwóch lat prace wykopaliskowe na 20 stanowiskach na terenach położonych między rzekami Tygrys i Eufrat, odkryli około 4000 starożytnych przedmiotów.Większość znalezisk pochodzi z okresu istnienia państwa babilońskiego (ok. 2000-539 r. p.n.e.). Natrafiono m.in. na królewskie pieczęcie, talizmany i gliniane tabliczki pokryte sumeryjskim pismem klinowym, ale odnaleziono także przedmioty z późniejszego okresu panowania perskiego oraz arabskiego.Zdaniem Abbasa Fadhila, kierującego zespołem archeologów, niektóre znaleziska są niezwykle rzadkie - np. talizman, przedstawiający wyrzeźbioną w sumeryjskim stylu ludzką twarz obramowaną trójkątem czy inny, z czerwonego kamienia, z wyrzeźbionym na nim rysunkiem, przedstawiającym biegnącą antylopę.Odnalezione artefakty zostaną przekazane do Muzeum Narodowego w Bagdadzie, którego zbiory starożytnych eksponatów zostały w znacznej części rozkradzione w czasie wojny w 2003 roku.Z 15 tys. zaginionych wówczas przedmiotów do dnia dzisiejszego odzyskano zaledwie około 6 tys. eksponatów, które wróciły na swoje miejsce w muzeum.Jak poinformował Qais Hussein Rasheed, szef Komitetu Dziedzictwa Kulturalnego i Starożytności, w Iraku nadal wielki problem stanowi działalność złodziei i grup przestępczych, okradających pozbawione ochrony stanowiska archeologiczne na terenie kraju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anton1984 Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 Mam proste pytanie: Kto ukradł eksponaty w 2003 z muzeum w Bagdadzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 zlodzieje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anton1984 Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 Ładnie tak o sojusznikach?:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 ja mam swoich kumpli ty swoich :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
anton1984 Posted April 3, 2009 Share Posted April 3, 2009 Ciekawe jest to, że pomimo że wiadomo (niech będzie że można przypuszczać z dużym prawdopodobieństwem) kto uszczuplił zasoby muzealne to nie pociąga się tych osób do odpowiedzialności. Wróciła jakaś część eksponatów i cisza.No, ale gdyby nie takie działania dzisiaj nie było by Luwru, czy większości eksponatów w muzeach Brytyjskich.Takie są roki wojny.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.