Skocz do zawartości
  • 0

Co to za mundur?

hihihi

Pytanie

Napisano

Czy ktos może mi podpowiedziec co to jest za mundur.W rodzinie zasugerowano mi,że może być to mundur kolejarski lub wojskowy rosyjski.Kolejarskiego z przełomu IX -XX wiek nie znalazłam,a wojskowe jakie przegladałam na forach zawsze różnią się jakimś szczegółem, dodatkowo na zdjęciu nie sa zbyt dobrze widoczne guziki co utrudnia identyfikację.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktos może mi podpowiedziec co to jest za mundur.W rodzinie zasugerowano mi,że może być to mundur kolejarski lub wojskowy rosyjski.Kolejarskiego z przełomu IX -XX wiek nie znalazłam,a wojskowe jakie przegladałam na forach zawsze różnią się jakimś szczegółem, dodatkowo na zdjęciu nie sa zbyt dobrze widoczne guziki co utrudnia identyfikację.

Napisano

wprawdzie fotki nie mam ale znalazłam szkło powiekszajace-na guzikach jest orzeł
Jeżeli dobrze identyfikuje to pradziadek nie prapradziadek[kolejarz].Pradziek zmarł w Warszawie w 1930, a urodził się w Siedlcach[1882].Jeżeli to ok rok 1920-23 to bardzo prawdopodobne że na zdjęciu jest Bolesław Stanisław Szotowski.Na tych fotach jest ten sam mężczyzna.Muszę zidentyfikować dziewczynkę[tzn sprawdzić w którym roku ur.się siostra dziadka-czy była środkowym czy najstarszym dzieckiem ,bo w rodzinie chodzą obydwie wersje] ale zakładając że byłby to Bolesław Stanisław to fota rodzinna byłaby z roku ok 1923 [najmłodszym dzieckiem byłby mój dziadek ur.1922].Idąc dalej tym tropem , zdjęcie w mundurze było robione kilka lat wcześniej[nie dużo],wszystko by chyba pasowało?
Wielkie,wielkie dzięki za pomoc

Napisano
mundur jest po zaborcy, napewno nie austriacki, stawiam raczej na pruski.

daj zooma na guziki, bo nie widze co na nich jest, a sa dosc wyrazne.
stawiam na polskie wz.17.
pozdro!
Napisano
a mógłbyś mi przybliżyć co dalej za tym idzie?tzn gdzie prawdopodobnie mógł służyć[rejon i okres?]

kurcze kolejarski mundur rozwikłałby zagadkę tożsamości osoby.Ew. austryjacki pasowałby do prapradziadka-bo prababcia ur. się na obszarze Galicji jej matka też.
Ale skoro pruski muszę zacząć szukać gdzie indziej.Mam jego rodzinne zdjęcie w cywilu ale to chyba nie pomoże,choć jest tam chłopiec jakby w mundurku?

Bardzo dziękuję za tę informację,wieczorem postaram się coś z tymi guzikami pokombinować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie