longwood Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 Próbowałem niedawno trafić obóz w okolicach Pławnej.Trafiłem nie obóz, tylko łuski artyleryjskie w okolicy szklarni w Mojeszu,w lasku na skarpie.Teren widac nie szukany, jak kogoś interesuje militarka drugowojenna niech sobie pokopie.
kof Napisano 30 Maj 2009 Napisano 30 Maj 2009 O obozie w Mirsku słyszałem już 5 lat temu, że jest mocno przeszukany, ale ciekawi mnie jak się ma sprawa z obozem w Nowej Wsi Grodziskiej.Obóz jest w książce Olczaka dosyć precyzyjnie umiejscowiony.Czy ktoś tam kopał? Jakie efekty?
OloOcki Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 longwood dzięki za info będę musiał się wybrać tam na militarke.
OloOcki Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 longwood kiedy będziesz na gg? Ciekawy jestem tej miejscówki z II WŚ
Hardy50 Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 dam namiar na obóz w Barcinku, ale proszę o informację na forum o znaleziskach. W Barcinku zatrzymujemy samochód w okolicach przystanku, przy moście, gdzie po drugiej stronie rzeki, znajduje się stary folwark w opłakanym stanie. Po prawej stronie od przystanku, patrząc na wprost niego, zauwazymy drogę do góry (droga jest polna z licznymi wyrwami po wodzie). Idziemy tą drogą do góry, między starymi dębami (po prawej stronie jest pole i droga (jelenia góra - zgorzelec). Cały czas do góry, aż w pewnym momencie droga skręca w lekko w lewo. My jednka idziemy dalej do góry (z jednej strony pole z drugiej też, a po prawej stronie widać lasek w zagłębieniem). Nie zważając na niego, dalej do góry (około 1 km). Naszym oczom ukaże się (po prawej) las - młodnik (na wprost) - las (po lewej). Interesuje nas ten po lewej. Wchodzimy do niego (bliżej młodnika) i jest ścieżka. idziemy 50 m scieżką i możemy zacząć szukać - lewa prawa strona. Powodzenia
Hardy50 Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 acha - odnośnie obozu w Pławnej to pytałem się W. Szczerepy ale nic nie chciał zdradzić. Kilka razy go szukaliśmy, lecz bez rezultatu. Namierzyliśmy natomaist obóz fryderyka w okolicach nagórza, ale nic ciekawego oprócz kulek nie znaleźliśmy. Obóz znajduje się po prawej stronie od zabudowań starego, zamieszkałego i remontowanego folwarku. W zumi bez problemu znajdziecie (odosobnione zabudowania między pławną a nagórzem).
Hardy50 Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 do pierwszego opis wkradł się błąd - droga nie skręca w lewo, a w prawo w stronę drogi jelenia - zgorzelec.
OloOcki Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 Dzięki Hardy za namiary. W niedziele chyba się tam wybiorę i jeżeli coś znajdę oczywiście dam znać.Pozdrawiam!
longwood Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 OloOcki nie mam teraz netu i bywan sporadycznie na kompie.Miejsce gdzie wyskakiwały łuski to skarpa koło szklarni z dużym kominem, koło dużej bazy z napisem 'do wynajęcia'Z lokalizacją obozu w Nowej Wsi Grodziskiej Olczak się nie popisał.Spróbujcie kierować się jego namiarami patrząc na mapę: w południowej części wsi"- to kwestia problematyczna bo wieś ciągnie się z zachodu na wschód i południe nic nie znaczy.Po wiatraku, będącym punktem odniesienia nie ma śladu nawet na mapach z początków 20 wieku.A Prawda wygląda tak: na większości terenu stoją już domy, część zajmuje park przydworski- bezlitośnie przeryty z racji tego ze jest parkiem. A jedyny 'polny' obszar obozu to ten na którym był szpital i zbiorowa mogiła.Owocnych poszukiwań:-)
OloOcki Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 Ok, dzięki :) A co zrobiłeś z tymi łuskami co wyskoczyły?
kof Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 Longwood dzięki za info o Nowej Wsi.Ja typowałem ten obóz w innym miejscu kierując się właśnie informacją o południowej części wsi, a park dworski jest, jakby już tak patrzeć, po stronie północnej.
longwood Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 jedyna sensowna informacja u Olczaka na temat Nowej Wsi, to umiejscowienie części szpitalnej w widłach dróg do Pielgrzymki i do Wojcieszyna.I to jest właśnie teoretycznie dostępne bo zwykłe pole, aczkolwiek na widoku i przy samej drodze, więc średni czas poszukiwań oscyluje wokół 3 minut, bo zaraz ktoś ma problem.Przyjmując to miesjce za punkt orientacyjny ze smutkiem stwierdzimy że na reszcie obozu stoją domy.Zostaje szukanie we mgle i najlepiej w niedzielę rano, wiecie o co chodzi.
OloOcki Napisano 7 Czerwiec 2009 Napisano 7 Czerwiec 2009 Longwood, dotarłem do tego miejsca... Po wielu trudach (są tam 3 wzgórza w okolicy tych budynków) znalazłem przy okazji 2 tajemnicze bunkry, a w okół nich i w okolicy drut kolczasty. Zaś na drugim wzniesieniu znalazłem ową skarpę. Na dole przed skarpą było dziwne miejsce - coś jakby okop albo coś, więc zacząłem szukać i pierwszy sygnał od razu - łuska ( http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=653814 ) reszta sygnałów to śmieci więc poszedłem na skarpę kiedy wszedłem zobaczyłem drut kolczasty wrośnięty w drzewo. (!) Zacząłem szukać i moim oczom ukazał się straszny widok - dołki! Nie pozasypywane i dość świerze - załamkę miałem wszystkie puste. Ktoś mnie wyprzedził. :(
longwood Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 he he, to macie następny namiar: kto pierwszy ten lepszy.Droga z Bełczyny na Wleń, las w najwyższym punkcie przełęczy.Gotowi?START!
OloOcki Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 longwood mógłbyś na priv napisać dokładne położenie? I co tam jest? Proszę :D
maras2 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Napisano 10 Czerwiec 2009 he, he ,dobre - gotowi? START!" - a tam znowu dołki :(longwood - jak mi chłop skosi plony na polu, to pojedziemy na guziory w moj teren - będą na 101%, mam nadzieje bez deszczu.
OloOcki Napisano 10 Czerwiec 2009 Napisano 10 Czerwiec 2009 mam nadzieje ze nie będzie dołków :) A skąd kolega Maras jest? :)
maras2 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Napisano 10 Czerwiec 2009 Głogów - ale nie militarysta, kopanie żelastwa to nie dla mnie.
longwood Napisano 10 Czerwiec 2009 Napisano 10 Czerwiec 2009 maras czekam zawzięcie.I mam książkę z dokładnymi fotami płomieni grenadierskich:-)Oloocki, masz namiary to nie wydziwiaj z privem tylko ruszaj pośladki bo znowu Cie wyprzedzą-)Okopy tam są takie jakby wczoraj wykopane.P.S. dołki jak są to nie po mnie - zrywam się z miesjcówy po pierwszej łusce
maras2 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Napisano 10 Czerwiec 2009 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=651557#832128wejdź w ten link i zobacz, od czego mógł być ten płomień.najciekawsze to te dwie dziurki, może to będzie jakaś wskazówka.a guziory to najwcześniej w sierpniu, początek września - ale to będzie musiało być szybko, bo to już nie tylko moje miejsce.
maras2 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Napisano 10 Czerwiec 2009 aaaaaaa i jeszcze jedno ważne - jak gościu zrobi porządek z tą trawą, gdzie byliśmy na początku łażenia, może przeora, może skosi - to daj znać - tam coś musi być.płomień tam sam nie przywędrował...
OloOcki Napisano 11 Czerwiec 2009 Napisano 11 Czerwiec 2009 Ok Longwood :) Tylko myślałem, że ciężko będzie ocenić najwyższy punkt przełęczy. Chyba znowu wypad w niedziele będzie. Mam nadzieję, że tym razem się uda :)
longwood Napisano 13 Czerwiec 2009 Napisano 13 Czerwiec 2009 maras , spoko pilnujęoloocki, wyjeżdżasz z Bełczyny, masz serpentynę, na górze góry jest łąka na łące kępa drzew, w kępie drzew resztki bunkra, wkoło łączki, w lesie -linia okopów.Widać szkopy spodziewali się, że nie masz orientacji w terenie, więc dla ułatwienia sto metrów niżej wykopali Ci drugą linię okopów.Ja byłem na jagodach i znalazłem, może i Tobie się uda.P.S.W ogóle II wojna mnie prześladuje ostatnio, wczoraj koło Chocianowa w lesie - niby przerytym na śmierć - szukając grzybków znalazłem groszka wehrmachtu i 4 monetki z hakenkrojcem:-). Zastrzegam że miesjcówa zarezerwowana dla kolegi więc namiarów nie daję
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.