Skocz do zawartości

S84/98 bez osłony ogniowej?

wodzu8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanko do znawców bagnetów niemieckich, czy była wersja popularnego bagnetu S84/98 bez osłony ogniowej i bez jakichkolwiek sygnatur, kolega który ma taki bagnet zreszta w dość kiepskim stanie twierdzi że to bagnet produkowany jeszcze przed 1933 rokiem, czyli w okresie weimarskim? Proszę o wszelkie dostępne info.
Napisano
Może to być przeróbka jugosłowiańska,często zdejmowali osłony lub wymieniali okładki,zacierali też stare sygnatury i nabijali nowe na jejcu,z oryginalnym fabrycznym,typowym bagnetem 84/98 bez osłony nigdy sie nie spotkałem.
Napisano
Republika weimarska raczej odpada. Prędzej będzie to bagnet z końca wojny, czyli wyprodukowany pod koniec '44. Słyszałem ze wtedy niemcy zrezygnowali już z produkcji osłon. W książce Królikiewicza Bagnety" jest nawet taki pokazany bez oznaczeń. Temat wart rozwinięcia, ponieważ nie jestem pewien czy tak faktycznie z tą osłoną było.
P.S. Kolego wodzu8 możesz zarzucić fotkę?;>
Napisano
Jesli nie ma oslony to nic nie znaczy, po prostu nie ma oslony. Oslone wprowadzono w czasie I wojny swiatowej, a jakie ma okladki ten bagnet drewniane czy ebonitowe ???

Moze kiepski stan nie pozwala na odczytanie sygnatur, najlepsze by byly fotki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie