Skocz do zawartości

Polskie przedwojenne mapy

HUBERTUS 1656

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem zaineresowany zdobyciem polskich przedwojennych map okolic Warszawy najlepiej 1:25000. Interesują mnie także powojenne mapy tych terenów.Czy ktoś wie w jakich latach były wydawane i jak je zdobyć? Z gory dziękuje za pomoc.
Napisano
Witam,
w ostatnich latach ukazały się reedycje niektórych (niestety niewiele ich było) arkuszy map WIG 1:25000 z początku lat trzydziestych. Z tego co pamiętam to zostały wydane arkusze obejmujące m.in. ówczesną Warszawę i jej najbliższe okolice (obecnie jest to w zasadzie już w granicach miasta). Były do kupienia w księgarence Wojskowych Zakładów Kartograficznych na al. Jerozolimskich (po drugiej stronie alei na wysokości parkingu przy byłej IKEI) i chyba też w ksiengarence (są tam również wspólczesne mapy) w budynku Centralnej Biblioteki Wojskowej na Ostrobramskiej.
Pozdrawiam,
Marek
Napisano
W zasadzie, to oryginalne przedwojwenne 1:100000 i 1:300000 są czasem dostępne. Te, o których piszesz, to można kupić powojenne (nawet ze stempelkami TAJNE", chyba 1977r. ) w Łodzi w księgarni na Piotrkowskiej przy Zielonej. Widziałem, jak ostatnio ktoś oglądał.
Pozdrawiam
Napisano
Z map 1:25 000 były wydane cztery arkusze obejmujące Warszawę (Żoliborz, Wola, Mokotów, Praga). Jak się domyslam chodzi ci o dalsze okolice wschodniej Warszawy, których te mapy nie obejmują (kończą się mniej więcej na Aninie). Ale dalsze mapy też były, bo mam taką małą mapkę okolic Zerzeń, Międzylesie, Radość itp. gdzie jest zamieszczony kawałek sięgający momentami aż pod Zakręt. Niestety jest zmniejszony trochę, i w wielu miejscach przysłonięty ramkami z tekstem.
Napisano
Witam
Powojennych map 1:25000 mozesz poszukac w księgarni przy Centralnej Bibliotece Wojskowej albo w Centrum Kartografii przy Grochowskiej 258/260. Arkusze są z lat 80, z tym że nie wszystkie sa dostepne. Na Grochowskiej są też reprinty mam wigowskiech, ale niestety niewielu arkuszy.
Zobacz też na tej stronce http://www.rewasz.com.pl/inne_wydaw/centrum_kart/index.html#oper300.
Pozdro
Napisano
Jeśli szukasz map to dzwoń pod numer 607-598-138.Mam sporo map wydanych w 1955/56 r.Są to przedruki niemieckich 25,które powstały na bazie WIG.
  • 1 month later...
Napisano
Witam! Pozszukuje map 1:250000 okolic prawobrzeznej warszawy w przystepnej cenie.Prosze o kontakt na maila.
hun97@wp.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie