Skocz do zawartości
  • 0

łuski ze skrzydełkami czy części od maszyny?

cyp

Pytanie

Napisano

Przepraszam za amatorskie pytanie, ale militaria niespecjalnie mnie kręcą - jednak dziś łażąc po polach znalazłem kilkanaście łusek z mausera i coś co widać na zdjęciu - łuski wziąłem, ale to coś zostawiłem w polu, bo wyglądało mi to na część jakiegoś pocisku i nie wzbudzało mojego zaufania. Ale w sumie jestem tym zaintrygowany - czy rzeczywiście ma to związek z militariami ( i czy było niebezpieczne) czy jednak jest to jakaś banalna część od jakiegoś urządzenia? Ktoś może wie? z góry dziękuję za podpowiedzi.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przepraszam za amatorskie pytanie, ale militaria niespecjalnie mnie kręcą - jednak dziś łażąc po polach znalazłem kilkanaście łusek z mausera i coś co widać na zdjęciu - łuski wziąłem, ale to coś zostawiłem w polu, bo wyglądało mi to na część jakiegoś pocisku i nie wzbudzało mojego zaufania. Ale w sumie jestem tym zaintrygowany - czy rzeczywiście ma to związek z militariami ( i czy było niebezpieczne) czy jednak jest to jakaś banalna część od jakiegoś urządzenia? Ktoś może wie? z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napisano
nie zartujcie ? resztki mozdziezy ? jakiego kalibru chyba 20mm ? bez zartow ,to nie kawalki gr mozdziezowego. Ten zlom foto jest grubosci kciuka heheh
Napisano
50 mm granat moździerzowy na pewno :D i się proszę nie kłócić ;) http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum3/grwerfergranate5cm.jpg ;)
Napisano

dziękuję - przedmioty były wewnątrz jakby pełne (tzn. dużo ważyły i były dość masywne), a tył wyglądał tak.
Rozumiem, że jeśli to resztki granatu moździerzowego to już niegroźne i mogę wrócić po nie i sobie je pozbierać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie