krzychu330 Posted March 18, 2009 Author Share Posted March 18, 2009 znalazłem na polu świeci się ciężkie w jaki sposób sprawdzić jaki to materiał może srebro ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
samter Posted January 24, 2010 Share Posted January 24, 2010 Wg. mnie to może być srebro, oczywiście sugeruję się kolorem i zielonkawym osadem, 100% pewność da sprawdzenie u jubilera, jak koledzy Ci to wcześniej doradzili. Jeśli to jest srebro, to prawdopodobnie będzie jednym ze śladów po wczesnośredniowiecznej wymianie handlowej ludów zamieszkujących ówczesne tereny Polski. Co do meteorytów, z tego co mi wiadomo meteoryty są zbudowane głównie z żelaza, idąc dalej tym tropem całość powinna być pokryta rdzą, a nie jest. Abstrahując, sprawę zostawiłbym dla archeo, takie jest moje osobiste zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu330 Posted March 18, 2009 Author Share Posted March 18, 2009 znalazłem na polu świeci się ciężkie w jaki sposób sprawdzić jaki to materiał może srebro ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PatrX30 Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Jeśli znalazłeś go na ty samym polu co tamten przęślik to odoradznam tam szukać z wykrywaczem...zostaw to archeologom Link to comment Share on other sites More sharing options...
JULJAN123 Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Życzę dużo ciekawych fantów z tego miejsca. Srebro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antykor-art Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Rozpuść odrobinę metalu w kwasie azotowym i dodaj parę kropel roztworu soli kuchennej, wytrąci się biały osad, zciemnieje na słońcu po paru godzinach, to może być srebro, z wyglądu tlenek srebra jest brązowy (może być czarny po podgrzaniu), ale co to jest, pozostałość z pieca z ogniska? meteoryt? to jest ciekawe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudy.onyx Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 wygląd ma jak kawałki jakiegoś meteorytu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
krzychu330
znalazłem na polu świeci się ciężkie w jaki sposób sprawdzić jaki to materiał może srebro ?
6 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.