krzychu330 Napisano 18 Marzec 2009 Autor Napisano 18 Marzec 2009 znalazłem na polu świeci się ciężkie w jaki sposób sprawdzić jaki to materiał może srebro ?
samter Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 Wg. mnie to może być srebro, oczywiście sugeruję się kolorem i zielonkawym osadem, 100% pewność da sprawdzenie u jubilera, jak koledzy Ci to wcześniej doradzili. Jeśli to jest srebro, to prawdopodobnie będzie jednym ze śladów po wczesnośredniowiecznej wymianie handlowej ludów zamieszkujących ówczesne tereny Polski. Co do meteorytów, z tego co mi wiadomo meteoryty są zbudowane głównie z żelaza, idąc dalej tym tropem całość powinna być pokryta rdzą, a nie jest. Abstrahując, sprawę zostawiłbym dla archeo, takie jest moje osobiste zdanie.
krzychu330 Napisano 18 Marzec 2009 Autor Napisano 18 Marzec 2009 znalazłem na polu świeci się ciężkie w jaki sposób sprawdzić jaki to materiał może srebro ?
PatrX30 Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 Jeśli znalazłeś go na ty samym polu co tamten przęślik to odoradznam tam szukać z wykrywaczem...zostaw to archeologom
JULJAN123 Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 Życzę dużo ciekawych fantów z tego miejsca. Srebro.
antykor-art Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 Rozpuść odrobinę metalu w kwasie azotowym i dodaj parę kropel roztworu soli kuchennej, wytrąci się biały osad, zciemnieje na słońcu po paru godzinach, to może być srebro, z wyglądu tlenek srebra jest brązowy (może być czarny po podgrzaniu), ale co to jest, pozostałość z pieca z ogniska? meteoryt? to jest ciekawe?
chudy.onyx Napisano 18 Marzec 2009 Napisano 18 Marzec 2009 wygląd ma jak kawałki jakiegoś meteorytu??
Pytanie
krzychu330
znalazłem na polu świeci się ciężkie w jaki sposób sprawdzić jaki to materiał może srebro ?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.