Skocz do zawartości

Proxima nastawy

blaszak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie szanownych kolegów.
Mam do Was takie pytanko.
Brykam już jakiś czas z Proximą,ale cały czas na trybie dynamicznym.Czy ktoś mógłby podać jakieś sprawdzone nastawy na mixa lub statykę??Byłbym wdzięczny.Pozdrawiam!
Napisano
Witam,z tego co zrozumiałem musisz śledzić wyświetlacz pojawia się tzw.rozpiętość sygnału,na jego podstawie możesz ocenić zalegający przedmiot,ale nie jestem do końca przekonany.Pzdr.
Napisano
Blaszak, toż tam nie ma co ustawiać! Czułość jest jedna, dyskryminacja jedna (wedle woli optymalna), dźwięki jak kto lubi i tylko S.A.T. trzeba sobie ustawić na szybsze (większe wartości) lub wolniejsze (małe wartości) reagowanie na zmiany gruntu. A najlepiej wyłączyć (SAT=0) i od czasu do czasu zerować cynglem, bo jak się okazuje w Proximie jakikolwiek SAT>0 wyraźnie pogarsza możliwości poszukiwania słabych sygnałów.
Napisano
Koledzy nie chce zakladac nowego wątku więc zapytam w tym za pozwoleniem autora :) otóż gdy smigam z swoją proxima po polnej starej drodze (gleba to żółty piasek) często mam tak że wyłapuje sygnał , sprawdzam a juz go nie ma , nagle znika czego tak jest ???
Napisano
O ile nie był to po prostu fałszywy sygnał, choćby od nierównomiernego prowadzenia sondy nad gruntem, to zapewne bruździ SAT. Z instrukcji to nie wynika, ale zauważyłem, że sygnał przedmiotu przy każdym machnięciu nad nim jest słabszy. Niech się lepiej producent wypowie, dlaczego tak sie dzieje i czy to SAT wchodzi" na dynamikę.
Generalnie sugerowałbym wyłączenie SAT, bo mam wrażenie że jego obsługa jest... ;) Moim zdaniem nie radzi sobie zupełnie z unikaniem rozstrajania na sygnałach.
Napisano
A może ktoś z Kolegów wytłumaczyć mi tak na chłopski" rozum na czym polega ten SAT w Proximie? Mam od niedawna Rutusa i do tej pory chodzę tylko na dynamiku a chciałbym sprzęt wykorzystać do końca. Pozdrawiam.
Napisano
Układ SAT wszystko co odbiera wykrywacz traktuje jako warunki do których trzeba się dostosować. Jest on odpowiedzialny za wytwarzanie poziomu odniesienia dla sygnałów traktowanych jako użyteczne.
Kiepski SAT uśrednia wszystko jak leci, bardzo dobry sprytnie omija sygnały i nie bierze ich do uśredniania. A pośredni działa poślednio ;)
W wykrywaczach analogowych dobry SAT jest niezmiernie trudno zrobić a w cyfrowych jest to tylko kwestia umiejętności programisty.
Napisano
Witam
Podobnie jak Kolega mlynek27 tyle że mam Proximę dopiero od kilku dni, też poproszę po chłopsku. Czym kierować się przy ustawianiu zakresu dyskryminacji bo nie bardzo łapię o co w tym ustawieniu biega? Nie chodzi mi tu o dyskryminacje wybiórczą to jest dla mnie jasne .

Pozdrawiam
Napisano
Panowie,a może tak zgodnie z moja prośbą i tematem wątku??
Jakieś konkretne nastawy na te tryby??
Jeśli nie chcecie to nie,ale załóżcie osobny wątek na inne tematy na temat Proxy:))
Pozdro!
Napisano
Blaszak, jeśli nie rozumiesz instrukcji fabrycznej i mój pierwszy post w tym wątku jest dla Ciebie nie dość jasny, to nic Ci już nie pomoże ;)

Krzys1, jeśli rozumiesz wybiórczą to niewybiórcza nie powinna tym bardziej sprawiać kłopotu. Ustawiasz granicę poniżej której nie dostajesz sygnalizacji i tyle. Jak w analogowcach z potencjometrem powyżej lubimy, poniżej jest be.
Napisano
Witam
Wielkie Dzięki Brzęczyszczykiewicz za odpowiedż.
Rozumiem że dyskryminacja o której mowa liczy się od zera
czyli jeśli ustawię na +10 to nie sygnalizuje od 0 do +10
tylko powyżej do +30 oraz od 0 do -90.

a jak nastawię -10 to nie sygnalizuje od 0 do -10
tylko poniżej czyli do -90 oraz od 0 do +30

Bardzo proszę o potwierdzenie

Pozdrawiam
Napisano
No właśnie. 0 na skali to brak przesunięcia fazy. Umowny punkt, łatwy do zdefiniowania, uznawany jako granica między rodzajami metali. Tak samo jak 0 Celsiusza to umowna temperatura wygodna do określenia a prawdziwy" punkt odniesienia, czyli 0 absolutne, to 0 na skali Kelvina, kiedy wszelki ruch postępowy atomów ustaje.
W wykrywaczach chcąc wyciąć żelazo tnie się od około 0 w dół (wszystkie minusy). Tak działają dyskryminacje w wykrywaczach analogowych. Proxima swoimi parametrami i opcjami naśladuje działanie potencjometrów i przełączników takiego właśnie wykrywacza (oprócz dyskryminacji selektywnej). Dlatego jest prosta w obsłudze tak samo jak wykrywacz analogowy z 4-ma potencjometrami i 3 przełącznikami. Nie ma co się bać Proximy. Każdy kto radzi sobie z gałkami poradzi sobie z Proximą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie