Skocz do zawartości
  • 0

Spadochroniarz ? Jaki ?

wolf7

Pytanie

Napisano

Panowie co to wg Was ? Podejrzewam, że nie polska, ale głowy nie dam. Wydaje się być zrobiona po wojnie, ale może to kopia jakiejś wojennej lub tuż-powojennej :) ?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam takie podejrzenie... Tylko jak sprawdzić co oznacza to 55 ? Nie mam cyrylicy w komputerze ,a i z rosyjskim tak jakoś cienkawo ? :)
Napisano
Wiem, że człowiek, do którego to należało walczył przez pewien czas z I Frontem Ukraińskim (mam nadzieję, że się nie mylę - chodzi mi o tych, którzy wyzwolili - lub jak teraz jest bardziej na topie - ponownie zniewolili Kraków :) ). Wiem, że była z nimi 55 Armia ZSRR, ale czy to możliwe, że na znaczku spadochronowym był by numer całej armii, a nie jednostki ?
Napisano
u nas w modzie jest noszenie cyferki z ilością skoków -może u nich obligatoryjnie każdy taką dostawał po odbyciu 55 skoku - ale to tylko domysły -pozdro
Napisano
raczej niemożliwe. Z tego co się orientuje to facet skakał niewiele razy (w IPN-ie wyczytałem, że ył wykorzystywany przez SMIERSZ", a z opowieści różnych ludzi słyszałem, że był zrzucany nad Odessą - po co ? Zupełnie nie wiem). W gruncie rzeczy cała jego wojenna i powojenna historia jest znana tylko ten epizod spadochronowy jest zagadką stąd moja próba jej rozwiązania :)
Napisano
też prawda. Wcześniej wszystkie radzieckie znaczki spadochronowe, które oglądały miały na szczycie czerwoną gwiazdę. Może to współczesne oznaczenie jakiejś jednostki z trdycjami i obecnie czerwonej gwiazdy już nie dają? Człowiek, który ją nosił zmarł w 2001 r, więc mógł ją już dostać po 91 r. Wiem, że na mundurze LWP (zaraz po wojnie) również miał naszywkę spadochroniarza - takie same jak ruskie tyle, że bez gwiazdy (http://www.odkrywca.pl/imageresize.php?plik=forum_pics/picsforum13/para_zn.jpg&x=80).
Napisano
zobaczcie to:
czechosłowacka: http://www.allegro.pl/item579524205_czechoslowacja_odznaka_spadochronowa_3.html

Są pewne podobieństwa i to nawet spore.
Napisano
Witaj wolf7
Może spróbuj skontaktować się z panem Wybrańcem,który w Wiśle prowadzi Muzeum Spadochronowe.Biorąc pod uwagę zainteresowania pewnie będzie mógł Ci pomóc

Muzeum Spadochronowe im. ppłk Adolfa Pilcha
Willa ,,Agawa”

Piotr Wybraniec
43-460 Wisła, ul. Przylesie 1a
tel. 033 855-13-53

tel. kom. 694 616 530
pozdro-empai
Napisano
Znalazłem jeszcze info,że w Komandosie z 1999 r.ukazał się artykuł na ten temat ale nie widziałem ani nie czytałem więc nie wiem co tam jest
PARFIENIUK WŁODZIMIERZ: Odznaki spadochronowe b. ZSRR : insygnia wojskowe. [Cz.] 1. Komandos 1999 nr 12, s. 16-18

pozdro
Napisano

Panowie co to wg Was ? Podejrzewam, że nie polska, ale głowy nie dam. Wydaje się być zrobiona po wojnie, ale może to kopia jakiejś wojennej lub tuż-powojennej :) ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie