wolf7 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 Panowie co to wg Was ? Podejrzewam, że nie polska, ale głowy nie dam. Wydaje się być zrobiona po wojnie, ale może to kopia jakiejś wojennej lub tuż-powojennej :) ?
wolf7 Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 mam takie podejrzenie... Tylko jak sprawdzić co oznacza to 55 ? Nie mam cyrylicy w komputerze ,a i z rosyjskim tak jakoś cienkawo ? :)
wolf7 Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 Wiem, że człowiek, do którego to należało walczył przez pewien czas z I Frontem Ukraińskim (mam nadzieję, że się nie mylę - chodzi mi o tych, którzy wyzwolili - lub jak teraz jest bardziej na topie - ponownie zniewolili Kraków :) ). Wiem, że była z nimi 55 Armia ZSRR, ale czy to możliwe, że na znaczku spadochronowym był by numer całej armii, a nie jednostki ?
huk 100 Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 u nas w modzie jest noszenie cyferki z ilością skoków -może u nich obligatoryjnie każdy taką dostawał po odbyciu 55 skoku - ale to tylko domysły -pozdro
wolf7 Napisano 23 Październik 2009 Autor Napisano 23 Październik 2009 ponawiam:) Może ktoś tym razem mi pomoże...
wolf7 Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 raczej niemożliwe. Z tego co się orientuje to facet skakał niewiele razy (w IPN-ie wyczytałem, że ył wykorzystywany przez SMIERSZ", a z opowieści różnych ludzi słyszałem, że był zrzucany nad Odessą - po co ? Zupełnie nie wiem). W gruncie rzeczy cała jego wojenna i powojenna historia jest znana tylko ten epizod spadochronowy jest zagadką stąd moja próba jej rozwiązania :)
senectus Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 radziecka bez zadnej czerwonej gwiazdy? znawca nie jestem ale troche dziwne
wolf7 Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 też prawda. Wcześniej wszystkie radzieckie znaczki spadochronowe, które oglądały miały na szczycie czerwoną gwiazdę. Może to współczesne oznaczenie jakiejś jednostki z trdycjami i obecnie czerwonej gwiazdy już nie dają? Człowiek, który ją nosił zmarł w 2001 r, więc mógł ją już dostać po 91 r. Wiem, że na mundurze LWP (zaraz po wojnie) również miał naszywkę spadochroniarza - takie same jak ruskie tyle, że bez gwiazdy (http://www.odkrywca.pl/imageresize.php?plik=forum_pics/picsforum13/para_zn.jpg&x=80).
wolf7 Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 zobaczcie to:czechosłowacka: http://www.allegro.pl/item579524205_czechoslowacja_odznaka_spadochronowa_3.htmlSą pewne podobieństwa i to nawet spore.
EMPAI Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 Witaj wolf7Może spróbuj skontaktować się z panem Wybrańcem,który w Wiśle prowadzi Muzeum Spadochronowe.Biorąc pod uwagę zainteresowania pewnie będzie mógł Ci pomócMuzeum Spadochronowe im. ppłk Adolfa PilchaWilla ,,Agawa” Piotr Wybraniec43-460 Wisła, ul. Przylesie 1atel. 033 855-13-53 tel. kom. 694 616 530 pozdro-empai
EMPAI Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 Znalazłem jeszcze info,że w Komandosie z 1999 r.ukazał się artykuł na ten temat ale nie widziałem ani nie czytałem więc nie wiem co tam jestPARFIENIUK WŁODZIMIERZ: Odznaki spadochronowe b. ZSRR : insygnia wojskowe. [Cz.] 1. Komandos 1999 nr 12, s. 16-18pozdro
wolf7 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 Panowie co to wg Was ? Podejrzewam, że nie polska, ale głowy nie dam. Wydaje się być zrobiona po wojnie, ale może to kopia jakiejś wojennej lub tuż-powojennej :) ?
Pytanie
wolf7
Panowie co to wg Was ? Podejrzewam, że nie polska, ale głowy nie dam. Wydaje się być zrobiona po wojnie, ale może to kopia jakiejś wojennej lub tuż-powojennej :) ?
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.