panzerkpfw Napisano 9 Marzec 2009 Autor Share Napisano 9 Marzec 2009 Witam! Myślę, że odpowiednio dobrałem dział do tego postu, jeśli nie, proszę go przesunąć i przepraszam.Mam pytanie do kolegów - rekonstruktorówJestem w trakcie renowacji hełmu niemieckiego, wszystko juz jest ladnie wyszpachlowane i pomalowane, teraz czeka na fasunek - czy obręcz z fasunkiem z polskiej wz.50 + 3 nity za 15zl z allegro to wszystko, czego potrzebuję? pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sani_WH Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 Spokojnie możesz znaleźć reprodukcję niemieckiego wkładu, ale jak chcesz polski to już twoja wola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 Witam!Wkłady od polskich 50 tek wyglądają dosyć żałośnie.Lepiej zainwestować kilka złotych więcej i kupić replikę. Ale to zależy do czego chcesz hełm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 9 Marzec 2009 Share Napisano 9 Marzec 2009 No nie takie parę złotych- w końcu chodzi o rząd wielkości dla znośnej repliki :)Jednak jeśli ktoś ma hełm szpachlowany, czy wręcz z dziurą uzupełnioną żywicą epoksydową, to wydatek rzędu 130-150zł na fasunek raczej mija się z celem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Z tego, co wiem, koledzy używają wkładów czeskich, bardziej zbliżonych. Osobiście mam replikę, wraz z paskiem z oznaczeniem koln 1940" dałem w zeszłym roku za wszystko 180 zeta, trzyma się wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek02 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Ja polecam replikę hełmu produkcji SturmaMożna dostać na znanym serwisie aukcyjnym.Masz świeżą skorupę , dobry fasunek z przyzwoitą obręczą i paskiem.Problem jest tylko taki , że ww repliki występują z dwóch rozmiarach na głowę około 60 cm lub 57 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Aż tak entuzjastycznie do tego produktu STURM’a to bym nie podchodził, bo dzwon wykonany jest z cieńszej blachy niż oryginały, daszek gorzej wyprofilowany i rant mniej starannie zagięty.Oryginał nadal to najlepsze rozwiązanie – tylko oczywiście trzeba znaleźć zdrowy dzwon, ale to na szczęście jeszcze jest możliwe.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Kumpel kupił Sturma, ale tak, jak Hindus powiada, różni się od oryginału. Nawet kolorek jest jakiś taki inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Kolor to tam mięta - zawsze można przemalować.Gorzej jak sama forma jest nieudana...PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 mozna przeciez na taki hełmn ałozyc pokrowiec maskjacy i wszelkie niedociagniecia beda zacnie ukryte pod pokrowcem. No nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 Można. Również można nałożyć na hełm z masy papierowej i też nie będzie widać. Można też różowe stringi nosić pod keilhose. Można wiele rzeczy - ale czy o to nam chodzi??:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 13 Marzec 2009 Share Napisano 13 Marzec 2009 no bez przesady ,ale poziom reko rosnie w Polsce ,juz w zasadzie dyskutuje sie nt detali ,szczegolow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 Moim zdaniem plastikowy/tworzywowy hełm to jak poliestrowy mundur. Niby wyglada podobnie ale to nie to samo. Te chinskie hełmy to dobre sa tylko pod pokrowiec bo kształt maja jakiś dziwny. W dobrej cenie mozna nabyc jeszcze oryginały np z czeskiej/słowackiej OC lub strazy pożarnej( nie mówie tylko o allegro bo tam ostatnio jakas wscieklizna panuje). Hełm oryginalny i kompletny mozna złozyc za 250 złotych bez wiekszego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 250 zet za komplet to chyba jak dzwon kupowałeś bezpośrednio od czeskiej OC...Mi udało się jak mi się wydaje BARDZO okazyjnie kupić taką M42 z Czech za 180 zł (taniej na żadnej giełdzie nigdy nie widziałem, tymbardziej allegro), za porządną kopię wkładu dałem 130, nity 20 i już mamy 330. Do tego jeszcze podpinka, malowanie, kalka. Nie ma co się osukiwać - porządny hełm to nie jest tani biznes. Poza tym te ceny, które podałem, pochodzą z lata zeszłego roku. Nie wiem jak teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 14 Marzec 2009 Share Napisano 14 Marzec 2009 Hełm m35 w rozmiarze 64 kupiłem na starociach w Bratysławie w te wakacje za równowartość 100 złotych oryginalna obręcz wewnętrzna i zewnętrzna aluminiowa allegro za 60zł z wysyłka pasek niemiecki powojenny za 20 zł skórka czeska do przerobienia 6 zł (choc teraz sam sobie wykrajam i jeszcze taniej wychodzi) farba 20 zł nity 20. Swojej roboty i jakiś głupotek nie liczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.