Skocz do zawartości

bitwa pod Bukowcem 16 pułk ułanów wlkp.z Bydgoszczy

Wolf 25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć !
Jestem z Bydgoszczy i ostatnio trochę biegam po tamtym terenie, ale staram się ustalić co się działo z 35 Pułkiem Piechoty w pierwszych dniach września.
Jeśli chodzi o 16 pułk ułanów, to jeśli wierzyć tablicy na pomniku w Bukowcu to poległo tam 131 ułanów. Jednak do takich informacji z tablic podchodzę z dużą rezerwą.
W temacie 35 pp są bardzo dziwne informacje na tablicy szczególnie pod Krupocinem, Stronno chyba też się rozjeżdża z faktami. Ale cóż tamte tablice pochodzą z lat 50-tych (prawdopodobnie). Pozdrawiam !
  • Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Poszukaj pracy płk. Maliszewskiego d-cy 35pp, są takie co najmniej trzy; WBH, A. Zawilskigo Bitwy Polskiego Września", oraz Żołnierze Września" wyd PAX, ta ostatnia chyba najpełniejsza, gdyż Autor weryfikował dane po wojnie wizja lokalna".
GW
Napisano
Dzięki wielkie !

Myślisz, że ten zeszyt jest osiągalny? 1948rok. Będę musiał przeszukać biblioteki :]

pozdr

A może jakiś wspólny wypad? Stronno albo Krupocin ?
Napisano
Witam wszystkich po krótkiej przerwie wakacyjnej .Pobyt w Polsce jak zwykle udany może oprócz tych kilku deszczowych dni pod koniec urlopu. Przemope przepraszam ,że się nie odezwałem ale weekendy ,których aż było (2):( musiałem spędzić z rodzinką a to na weselu a to przy grillu szkoda ale mam nadzieje ,że będzie jeszcze okazja na wspólny wypadzik. Jeżeli chodzi o poszukiwania to wiadomo ,że w okresie letnim większość miejscówek odpada z wiadomych przyczyn rolniczo-gospodarczych:) jednakże pozostaje nam jeszcze las do którego wybrałem się ze znajomymi otóż punktem zaczepnym były tereny walk 16 pułku w okolicach Świecia .
Tereny czesane zapewne już od kilkunastu lat jednakże dużo jeszcze sygnałów można było trafić tzn.łuski ,łudki do mausa ,guziki itp. Najciekawszym fantem okazał się sygnet z czaszką a pod nią napis West Wall na korzyść kolegi, jak również blacha tzn.nieśmiertelnik. Jako ciekawostke dodam ,że trafiłem pare monetek ale jedna była zupełnie inna tzn.brytyjska :) miły akcent pożegnalny.Obecnie jestem już w U.K no i do następnego urlopu to właśnie tu będe orał pola heheh
Pozdrawiam Wolf 25
  • 11 months later...
  • 10 months later...
Napisano
Wiem że odgrzewam ale myśle, że to wam sie spodoba:
http://cgi.ebay.de/Polen-16-Ulanregiment-Abzeichen-Bydgoszcz-Bromberg-/270739745887?pt=Militaria&hash=item3f0958ac5f
i cena nie taka duża.
Pzdr W.
  • 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie