marmotor Napisano 7 Marzec 2009 Autor Napisano 7 Marzec 2009 Cześć. Wydaje mi się, że naszywka to świetny pomysł. Jednak jeżeli nie będzie miała odnośnika w Prawie, to faktycznie pomysł jest dość niebezpieczny dla większości z nas. Najpierw powinno się powołać stowarzyszenie, a dopiero potem ogłaszać się emblematem. Taka naszywka-to nic dla nikogo postronnego nie znaczy, natomiast jak taki znak, będzie takim stowarzyszeniem, czy klubem poparty-zarejestrowanym prawnie-to zupełnie inna para kaloszy. Można to zrobić, koszta są niewielkie dla członka. Ale jest ochrona prawna i możliwość zastrzeżenia znaku. Sugeruję się tu Strzelcem. Na naszym forum i portalu są różni ludzie. Od prawnika do robotnika, ale cel jest ten sam-myślę że dla wszystkich. Ochrona naszego dziedzictwa kulturowego i narodowego. Warto by było nad tym pomyśleć a nie nad samą naszywką. Odwołuję się tutaj do Bociana, aby wypowiedział się w tej sprawie. Zdaję sobie sprawę, że duża grupa ludzi z forum sprzedaje swoje rafienia" na portalach aukcyjnych, giełdach-niektórzy za granicę. Nikt tu nie zamieszcza najlepszych znalezisk, a jest ich nie mało.Widać na giełdach co jest sprzedawanepod stołem". Pytam-po chodzicie po lasach, pobojowiskach i ruinach? Niektórzy dla kasy-to wiadome. Ale jest pewnie grupa ludzi, którzy z chęcią zaniosą fanty do muzeum, aby tylko pod eksponatem była mała kartka-zdeponował Jan Kowalski. O to was pytam. Czy tak nie można? Można-ale trzeba chcieć. Znalezisk z roku na rok będzie ubywać. Wchodzi nowy sprzęt na rynek, bardzo skuteczny. Technika się rozwija a złomu coraz mniej w ziemi. Kiedyś powiesz swojemu dziecku -kiedyś znalazłem coś takiego-I co zrobiłeś? Sprzedałem? Czy poszukiwania nie powinny być chociażby forma odpoczynku? Relaksu,związku z przyrodą i historią kraju, którego jesteście obywatelami? Zastanówcie się nad tym.
marmotor Napisano 8 Marzec 2009 Autor Napisano 8 Marzec 2009 Do Bociana. Pozwoliłem sobie powielić temat, ze względu na szerokie zainteresowanie przez osoby na forum. Myślę, że po przemyśleniu tego co napisałem wcześniej-zgodzisz się ze mną. Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz. Myślę, że temat jest zupełnie na czasie, i wymaga głębszego zastanowienia. W krajach po zachodniej stronie Odry istnieją takowe stowarzyszenia i kluby-prawnie zarejestrowane. I jedynie one dostają koncesję na poszukiwania w rejonie np. Verdun-nikt inny. Wiadomo jak są karani kolesie z wykrywką w tym rejonie, jak zostaną przyłapani. Bocian-zrobisz jak będziesz chciał. Ale ty także się nad tym zastanów.
dudzin Napisano 8 Marzec 2009 Napisano 8 Marzec 2009 marmator primo - temat wałkowany niejednokrotnie,secundo - nie ma co robić porównań do krajów ościennych, bo tam funkcjonuje normalny system prawny, nie to co u nas,tertio - jeżeli uważasz, ze założenie ogólnopolskiego stowarzyszenia poszukiwaczy, to taka prosta i niedroga sprawa, to działaj. Sprawdź tylko najpierw, co takie stowarzyszenie będzie mogło robić - bo gwarantuję Ci, że na pewno zgodnie z polskim prawem członkowie nie będą mogli chodzić legalnie z wykrywką.
bossmann1 Napisano 8 Marzec 2009 Napisano 8 Marzec 2009 po primo zauwazylem tez ze zlomu coraz mniej.... po primo to za niedlugo wejda ruscy i zaopatrza polska ziemie w stal i znow nasi potomkowie beda wybierac z ziemi i nosic do muzeum . po primo due trio take niekoniecznie do muzeum. the end po primo koniec.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.