Skocz do zawartości

Co to za spinka ??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich!! Dziś byłem chwilkę nad jeziorkiem i znalazłem spinkę do mankietu,wygląda na srebrną. Są na niej trzy punce, pierwsza-(głowa żołnierza w hełmie) druga-(cyfra 3 głowa kobiety i mała literka w") trzecia-(WS).Czy to jest spinka oficerska, czy tez zwykła cywilna?pozdrawiam :):)
Napisano
Pawcion
Czy mógłbyś zrobić zdjęcia tych punc ?
Jestem nimi zaciekawiony. W załączonym przez Ciebie linku sam widzisz że jest kilka ich odmian i wg. opisu ( a nie zdjęcia) jest trudno dokonać ID. Punc z głową kobiety używano nie tylko w Polsce i ważne jest również to, w którą stronę jest skierowana ta głowa.

Intryguje mnie ta ta punca głowa żołnierza w hełmie". Jeszcze się z taką nie spotkałem. Co to jest za hełm ? Jeżeli to jest szyszak (taki jak miała nasza husaria pod Kircholmem), to jest to polska próba dla złota i nie powinna tu się znaleźć.
Pozdrawiam
Napisano
Ciężko się robi ID na podstawie opisu a nie zdjęcia, ale spróbuję.
Wg. opisu, podkreślam jeszcze raz, wg. Twojego opisu jest to znak probierczy dla sreber małych do 10 gr. używany w latach 1932-39 gdzie 3" - oznacza próbę srebra 800, a literka w"- Warszawę tj. miasto gdzie tą spinkę wyprodukowano.
Pozostałe punce tj. głowa żołnierza" i WS" są to punce jubilera który wykonał tę spinkę i sklepu który je rozprowadzał. Ale która jest która, to w tym Ci nie pomogę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie