KBP Napisano 5 Marzec 2009 Autor Share Napisano 5 Marzec 2009 Jak tak sobie patrze przez ostatnich kilka lat na to jak wygladają kopie" chlebaków wz. 33 używanych w rekonstrucji WP, to.... sami wiecie. Najrozmaitsza kolorystyka (najczesciej jakies dziwne odcienie zieleni), faktura materiału nawet nie podobna do oryginału. Używamy poprostu z braku odpowiednich materiałów, tego co jest pod ręką. A jest tego niewiele.I tak sobie pomyślałem, ze warto byłoby ujednolicic chlebaki stosowane w rekonstrukcji do poziomu zblizonego z oryginałem, a przynajmniej stworzyc mozliwosc wykonania kopii takiego chlebaka na przyzwoitym poziomie.W tym celu:1. zleciłem analizę laboratoryjną brezentu lnianego stosowanego do produkcji chlebaków wz. 37 (na podstawie oryginalengo chlebaka w rewelacyjnym stanie - i tu podziękowania dla Marka z 14 pu ) oraz brezentu lnianego stosowanego do produkcji tornistrow wz. 35 ( i tu podziękowania dla Pawła z Pionierów 40 pp). Ten ostatni material jest minimalnie inny, ale za to na otrzymanej próbce mamy rewelacyjnie zachowany kolor (w 100 proc. zgodny z tym z chlebaka).2. dzisiaj zakończono w fabryce sporzadzanie warunków technicznych takiego materiału ze wstepnym ustaleniem kosztów produkcji (brutto powinno wyjsc w okolicach 50 zł, ostateczna cena zalezy od tego ile materiału zamówimy; im mniej tym koszt barwienia bedzie wyższy, a zatem i tkanina droższa)3. z przedzą nie bedzie problemu, bo aktualnie jest dostepna taka samaI tutaj musze się zwrócic do Was czcigodni rekonstruktorzy. Mamy szansę podjąc sie produkcji takiej tkaniny, ale jak zwykle trzba bedzie ustalic liste chetnych osób i grup rekonstrukcyjnych.Osobiscie uważam, ze warto. Materiał (1 mb) waży ponad 700 gr, co wpływa oczywiscie na zuzycie przedzy i koszt surowca globalnie, ale i tak cena będzie jak uwazam dosc przystepna.Z 1 mb można uszyc spokojnie 2 chlebaki, także nawet z szyciem, hakami itd. wyjdzie koszt mniej wiecej taki jak dzisiaj wykonywanej kopii chlebaka, a sami wiecie jakiej sa one jakosci (głównie ze wzgledu na niewłasciwy materiał).Najlepiej byłoby zebrac zamówienie na jakies 200 mb. Wiem, ze to dosc duzo, ale nie wiem jak innym mój chlebak nieco sie zużył po ostatnich dwóch sezonach, wiec dobrze byłoby miec troche tego materiału na zapas (dla siebie, dla nowych członków GRH itp.) Nie sądze bowiem, aby udało sie przez najblizsze pare lat zebrac chetnych na druga partię. tutaj szanse na taki zabieg sa zdecydowanie skromniejsze niz przy produkcji lnu na mundury, ktora i tak ledwo ledwo wyszła.Takze czekam na orientacyjne zgłoszenia pod mailem kbuczek.pagowski@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 Czy planujesz także od razu zlecenie produkcji taśmy parcianej w odpowiednim kolorze i szerokości? Bez tego nadal będziemy skazani na pstrokate zamienniki w różnych odcieniach zieleni" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 6 Marzec 2009 Share Napisano 6 Marzec 2009 KBP, czy możesz okreslić termin do którego nalezy nadesłać Wiadomość potwierdzająca zaintersowanie?O ile decyzja pojedynczego człowieka zapada szybko o tyle proces decyzyjny grupy.... Podanie takiego terminu było by pomocne w podjęciu grupowej męskiej decyzji".pozdr,ArturSZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 6 Marzec 2009 Autor Share Napisano 6 Marzec 2009 Co do tej kwestii: Tak planuje produkcje obu tasm stosowanych przy chlebakach. Potrzebowałbym namiarów na producentów haków do chlebaków wz. 33. Kiedys sam je robiłem, ale aktualnie nie mam czasu sie tym zając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 6 Marzec 2009 Autor Share Napisano 6 Marzec 2009 No tak sobie mysle, ze powiedzmy dobrze byłoby, abysmy sie zdecydowali do połowy kwietnia, po swiętach chciałbym sie wybrac do fabryki z jakims konkretem. Na produkcje trzeba liczyc ze 4-6 tygodni, a dobrze byłoby, zeby na sezon była szansa na zaprezentowanie porzadnych chlebaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 2 Kwiecień 2009 Share Napisano 2 Kwiecień 2009 Czy są już zainteresowani na materiał ? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej_S Napisano 9 Kwiecień 2009 Share Napisano 9 Kwiecień 2009 Czy tkanina będzie produkowana ??? Czekam na informacjie od Kolegi KBP. Pozdrawiam Maciej Sekuła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 13 Kwiecień 2009 Share Napisano 13 Kwiecień 2009 też jestem zainteresowany, jak coś będzie wiadomo, pisz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Panowie, prosze przesyłac konkretne zapotrzebowanie (w metrach bieżących) na adres:kbuczek.pagowski@gmail.comPowoli zamówienia jakos sie zbieraja, zatem szanse na produkcje rosną... Na razie jakos tak wychodzi koło 50 mb, ale potrzeba sporo więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej_S Napisano 9 Czerwiec 2009 Share Napisano 9 Czerwiec 2009 Witam !! Czy sa już jakieś informacje na temat tej tkaniny na chlebaki - czy będzie produkowana i jaki koszt ??. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2009 Dzis pojechałem do fabryki. Koszt materiału wyniesie 58 zł/1mb. Głównie dlatego, ze zamówimy jedynie 100 mb, a koszt wykonczenia bedzie taki sam jak dla produkcji 300 czy 400 mb tkaniny. Przy wiekszej ilosci jakos by sie to rozłożyło i cena wyszłaby mniejsza. A tak... to i tak dobrze , ze po znajomosci podjęto się wykonania tak skromnej ilosci tkaniny. Zainteresowani otrzymali własnie na mail szczegóły.Prosze o wpłaty najpóźniej do 10 lipca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 19 Czerwiec 2009 Share Napisano 19 Czerwiec 2009 dnia 14 kwietnia wysłałem zapotrzebowanie na 29 mb - nie otrzymałem żadnego e maila - czy zatem nie zostałem zaliczony w poczet zainteresowanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 22 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Maila nie otrzymałeś, bo potwierdziłem ci to w rozmowie telefonicznej przy jakiejś tam okazji. Jak chcesz to oczywiscie moge dodatkowo dosłac wam potwierdzenie dodatkowe na mail.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 22 Czerwiec 2009 Share Napisano 22 Czerwiec 2009 Poproszę zatem o wspomniane szczegóły e mailem, chyba zostałem z kimś pomylony - przy dużej liczbie zainteresowanych to przecież możliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 8 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2009 Przypomnam, że kończy się termin zbiórki kaski na materiał na chlebaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Czcigodni...Na razie oczekujemy na produkcję przędzy. Z uwagi na jakąś tam przerwę do 24 siepnia, można liczyc na jaj wykonanie do końca tego miesiąca. Na początku września mam byc w fabryce celem skontolowania niebarwionego materiału.A potem , jak zwykle zabawa z kolorem. We wrześniu materiał powinien byc gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 12 Październik 2009 Share Napisano 12 Październik 2009 Jak postępy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 14 Październik 2009 Autor Share Napisano 14 Październik 2009 Niestety napotkalismy przeszkodę w postaci przędzy nie najlepszej jakości. Na brezent przędza powinna byc wg. mnie jak najlepsza, stąd koniecznosc zamówienia drugiej. W tych okolicznosciach znowu nastąpiło przesuniecie o parę tygodni. Sam jestem zaskoczony oporem materii przy tym temacie, ale bądzcie spokojni . Trzymam ucho i oko na pulsie spraw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 Wczoraj odebrałem pierwsze 3 próby barwienia tkaniny. Chyba trzeba bedzie to poprawic, ale zaczynam konsultacje koloru. Niestety, a może stety zachowane chelbaki mają pełną paltę barw od zieleni po tzw. sraczkowaty. Coś trzeba będzie wybrac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 5 Listopad 2009 Autor Share Napisano 5 Listopad 2009 Odebrałem kolejne próby koloru. W weeekend będziemy je z kolegami omawiac i porównywac do różnych chlebaków - oryginałów.Dodam jeszcze, ze pojawiła sie szansa na produkcję tasm parcianych na paski do chlebaków wz. 33. Ale najpierw zamkniemy temat tkaniny, co pewnie nastapi w ciągu nadciagającego tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 Witam.Jak tam postępy z tkaniną do chlebaków ?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 21 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2010 Wczoraj zleciłem wybarwienie. Także w przyszłym tygodniu materiał powinienem miec do odbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 26 Luty 2010 Autor Share Napisano 26 Luty 2010 W związku z awarią (na mrozie pękła w lutym pompa barwiąca) i oczekwianiem na jej usunięcie produkcja ulegał przesunięciu. Wczoraj jednak wykańczalnia ruszyła i na srodę umówiłem się na odbiór tkaniny. Zainteresowanych proszę o sprecyzowanie formy odbioru materiału:a) odbiór osobisty (Warszawa w weekendy albo Żyrardów w pzostałe dni)b) przesyłka pocztowa.W zaleznosci od tego ustalę koszta wysyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 9 Marzec 2010 Autor Share Napisano 9 Marzec 2010 Materiał jest już wybarwiony. wyszedł jednak nieco ciemniejszy niż na wybranej przez mnie próbce. Wczoraj kolega Paweł S. udostępnił mi kolejne 2 próbki oryginalnego brezentu i w zasadzie moze byc. Sam już nie wiem co myslec o tym materiale. W oswietleniu dziennym (w zaleznosci od dnia i godziny) ma kolor od khaki przez musztarde do lekkiego brązu, w swietle żarowki wyglada na zielony. I bądz tu mądry... Tak czy inaczej po odbyciu jeszcze jednej konsultacji (w temacie barwic jeszcze raz czy nie) w tym tygodniu mam miec materiał w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBP Napisano 18 Marzec 2010 Autor Share Napisano 18 Marzec 2010 Po jutrze będę w Kielcach, mogę zabrac materiał dla chętnych na odbiór osobisty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.