okop Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 Poszukuje info o okopach w łomiankach nad wisłom. Chodzi mi kto tu walczy i kto po której stronie.
terenowiec69 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Chyba walczył?Popracuj nad ortografią,tyle.
borsuk leśno-polny Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Pod koniec października 1944 pozycje nad Wisłą w Łomiankach zajęła część oddziałów niemieckich, które wycofały się tam z przeciwnego brzegu Wisły. Zajmowały je do stycznia 1945.
okop Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 dzieki a tam walczyli czy tylko jakby to ująć siedzieli i zbijali bąkipozdro Bartek
okop Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 a i jak myślisz znajde cos tam bo mam tam 300m do okopów tylko wał przejść
borsuk leśno-polny Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Nie wiem, czy coś znajdziesz, bo akurat wyczerpały mi się baterie w mojej magicznej jasnowidzącej szklanej kuli:-) Chyba po prostu będziesz musiał pójść tam z wykrywaczem i sam sprawdzić:-) Nie wiem też dokładnie, czy były tam zacięte walki, ale na pewno Niemcy stawiali tam opór w styczniu 1945, kiedy ruszyła radziecko - polska ofensywa. Czy były to tylko walki osłonowe, czy poważny bój to już musisz sobie poszukać w literaturze dotyczącej walk o Warszawę w 1945, w internecie też na pewno coś jest na ten temat.
KRANIK Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 mi się wydaje że ruscy byli po ruskiej stronie no a niemcy po niemieckiej,polacy oczywiście po polskiej
kopacz18 Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 hehe- KRANIK - jak by tak było to ruscy i niemcy nie mieli by możliwości prać się między sobą :) ... a okop nic by na złom za 40dychy nie wytargał
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.