Martaolejas Posted March 3, 2009 Author Posted March 3, 2009 Witam,szukam informacji o zamordowanym pradziadku Józefie Piwoni. Z opowieści rodzinnych wynika, że był komendantem partyzantki AK (30 dywizja, oddział Żuk"?). Placówka mieściła się w domu pradziadka w Skokach na Białorusi. 26.04.1944 został aresztowany przez Niemców wraz z Zygmuntem Kułakowskim oraz Stefanem Czarneckim. Rozstrzelano ich 29.06.1944 w Brześciu Litewskim. Gdzie mam szukać informacji potwierdzających działalność pradziadka w AK oraz dotyczących aresztowania, stracenia i pochowania ? Czy znane są miejsca zbiorowych mogił w Brześciu?
mowglyn Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Witam!Na początek proponuję książkę Czesława Hołuba pt. Okręg Poleski ZWZ-AK w latach 1939-1944. Zarys dziejów" (wyd. PWN, Warszawa 1991), strony 36 i 112...Pozdro!
mowglyn Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Aha, w kwietniu 1944 r. 30 DP AK to jeszcze nie było...
Martaolejas Posted March 4, 2009 Author Posted March 4, 2009 Dziękuję za informację. Wynika, z tego, że pomieszane zostały pewne fakty. Jak partyzantka to nie AK (chociaż zbliżona ideologia przyświecała). Pozdrawiam serdecznie
mowglyn Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 No nieee... . Co to znaczy: Jak partyzantka to nie AK"? Przecież to się wzajemnie nie wyklucza!Józef Piwoni Stal" od lata 1941 r. był członkiem organizacji Szaniec", która wiosną 1942 r. scaliła się z ZWZ-AK. Wiosną 1944 r. pełnił funkcję komendanta Placówki AK Skoki, a więc podstawowej terenowej struktury organizacyjnej (w zależności od liczby członków placówka była odpowiednikiem kompanii lub plutonu). 30 DP AK zaczęto formować podczas przygotowań do akcji Burza" w połowie czerwca 1944 r. (szerzej o 30 DP AK pisze: Z. Gnat–Wieteska, 30 Poleska Dywizja Piechoty Armii Krajowej, Pruszków 1993), a więc gdy J. Piwoni znajdował się już w rękach niemieckich...Pozdro!PS. Książka Cz. Holuba zawiera też zdjęcie personalne Stali"...,PS 2) Skoki to OBECNA Białoruś, wówczas to była jeszcze POLSKA!
Martaolejas Posted March 4, 2009 Author Posted March 4, 2009 Dobra! Z historii należy mi się pała(!), ale wiem, że Skoki były kiedyś nasze. Jeszcze raz dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i cenne wskazówki. Książkę Cz.Hołuba już zamówiłam, więc zaznajomię się z lekturą. I to zdjęcie...! Pozdrawiam
Jacek_D Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 Posiadam pewne informacje w opisywanej sprawie, zapraszam do bezpośredniego kontaktu.
Jacek_D Posted January 22, 2010 Posted January 22, 2010 Proponuję również lekturę książki Cezarego Chlebowskiego Odłamki granatu".
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.