Martaolejas Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 Witam,szukam informacji o zamordowanym pradziadku Józefie Piwoni. Z opowieści rodzinnych wynika, że był komendantem partyzantki AK (30 dywizja, oddział Żuk"?). Placówka mieściła się w domu pradziadka w Skokach na Białorusi. 26.04.1944 został aresztowany przez Niemców wraz z Zygmuntem Kułakowskim oraz Stefanem Czarneckim. Rozstrzelano ich 29.06.1944 w Brześciu Litewskim. Gdzie mam szukać informacji potwierdzających działalność pradziadka w AK oraz dotyczących aresztowania, stracenia i pochowania ? Czy znane są miejsca zbiorowych mogił w Brześciu?
mowglyn Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Witam!Na początek proponuję książkę Czesława Hołuba pt. Okręg Poleski ZWZ-AK w latach 1939-1944. Zarys dziejów" (wyd. PWN, Warszawa 1991), strony 36 i 112...Pozdro!
mowglyn Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Aha, w kwietniu 1944 r. 30 DP AK to jeszcze nie było...
Martaolejas Napisano 4 Marzec 2009 Autor Napisano 4 Marzec 2009 Dziękuję za informację. Wynika, z tego, że pomieszane zostały pewne fakty. Jak partyzantka to nie AK (chociaż zbliżona ideologia przyświecała). Pozdrawiam serdecznie
mowglyn Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 No nieee... . Co to znaczy: Jak partyzantka to nie AK"? Przecież to się wzajemnie nie wyklucza!Józef Piwoni Stal" od lata 1941 r. był członkiem organizacji Szaniec", która wiosną 1942 r. scaliła się z ZWZ-AK. Wiosną 1944 r. pełnił funkcję komendanta Placówki AK Skoki, a więc podstawowej terenowej struktury organizacyjnej (w zależności od liczby członków placówka była odpowiednikiem kompanii lub plutonu). 30 DP AK zaczęto formować podczas przygotowań do akcji Burza" w połowie czerwca 1944 r. (szerzej o 30 DP AK pisze: Z. Gnat–Wieteska, 30 Poleska Dywizja Piechoty Armii Krajowej, Pruszków 1993), a więc gdy J. Piwoni znajdował się już w rękach niemieckich...Pozdro!PS. Książka Cz. Holuba zawiera też zdjęcie personalne Stali"...,PS 2) Skoki to OBECNA Białoruś, wówczas to była jeszcze POLSKA!
Martaolejas Napisano 4 Marzec 2009 Autor Napisano 4 Marzec 2009 Dobra! Z historii należy mi się pała(!), ale wiem, że Skoki były kiedyś nasze. Jeszcze raz dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i cenne wskazówki. Książkę Cz.Hołuba już zamówiłam, więc zaznajomię się z lekturą. I to zdjęcie...! Pozdrawiam
Jacek_D Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 Posiadam pewne informacje w opisywanej sprawie, zapraszam do bezpośredniego kontaktu.
Jacek_D Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Proponuję również lekturę książki Cezarego Chlebowskiego Odłamki granatu".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.