Jump to content

Góra Śląska - Monte Cassino

LEWY

Recommended Posts

Posted
Witam, czy ktoś to może potwierdzic:

W mieście Góra (Śląska) rozciąga się największy w województwie leszczyńskim cmentarz wojenny żołnierzy radzieckich. Leży na nim więcej poległych niż na słynnym cmentarzu pod Monte Cassino (...)".

pozdrawiam

LEWY
Posted
Witam.
Byłem raz na tym cmentarzu , często przejeżdżam obok .
Pojedynczych mogił nie ma raczej zbyt wiele , cmentarz mały powierzchniowo choć ok. 1300 pochowanych.
POzdro!
Posted
potwierdzam, że nie za duży powierzchniowo ale robi wrażenie bardzo uporządkowanego i regularnego, tym samym ma się wrażenie, że mogił jest niezliczona ilość...
Posted
Witam.

Ciężka sprawa, chyba że przyjmieny, że nadal większość żołnierzy nadal tkwi w ziemi.
Gabarytowo cmentarz nie jest potężny ale zważywszy co się działo pod Górą jest zbyt mały.
Marek
Posted
Na cmentarzu jest ledwie kilkadziesiąt agrobków", przy czym oficjalna liczba pochowanych, z którą się spotkałem, to 1269 osób, czyli tak jak pisał DANI. Potwierdzam, że cmentarz jest malutki i ładnie utrzymany, co się teraz rzadko zdarza, zwłaszcza w przypadku Armii Czerwonej. Ale nie o tym, ma rację NECROSKOP, biorąc pod uwagę natężenie walk i ich ofiarnosc", to mogił powinno byc kilkanascie razy więcej. Chyba, ze zastane agrobki" to tylko symbolika. Wiadomo jak Rosjanie chowali swoich poległych, jeden wielki dół, trochę wapna i wystarczy...

LEWY
Posted
DANI, to wychodzi na moje". Według oficjalnych danych na cmentarzu pod Monte Cassino pochowanych jest 1078 żołnierzy. Kto by pomyślał...

LEWY

p.s.

Kamol4, cytat pochodzi z czasów PRL, gdy istniało jeszcze województwo leszczyńskie...
Posted
Walker69, potwierdzam, to co napisałem dotyczy jedynie polskiego cmentarza pod Monte Cassino.

LEWY

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information