Skocz do zawartości

Góra Śląska - Monte Cassino

LEWY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, czy ktoś to może potwierdzic:

W mieście Góra (Śląska) rozciąga się największy w województwie leszczyńskim cmentarz wojenny żołnierzy radzieckich. Leży na nim więcej poległych niż na słynnym cmentarzu pod Monte Cassino (...)".

pozdrawiam

LEWY
Napisano
Witam.
Byłem raz na tym cmentarzu , często przejeżdżam obok .
Pojedynczych mogił nie ma raczej zbyt wiele , cmentarz mały powierzchniowo choć ok. 1300 pochowanych.
POzdro!
Napisano
potwierdzam, że nie za duży powierzchniowo ale robi wrażenie bardzo uporządkowanego i regularnego, tym samym ma się wrażenie, że mogił jest niezliczona ilość...
Napisano
Witam.

Ciężka sprawa, chyba że przyjmieny, że nadal większość żołnierzy nadal tkwi w ziemi.
Gabarytowo cmentarz nie jest potężny ale zważywszy co się działo pod Górą jest zbyt mały.
Marek
Napisano
Na cmentarzu jest ledwie kilkadziesiąt agrobków", przy czym oficjalna liczba pochowanych, z którą się spotkałem, to 1269 osób, czyli tak jak pisał DANI. Potwierdzam, że cmentarz jest malutki i ładnie utrzymany, co się teraz rzadko zdarza, zwłaszcza w przypadku Armii Czerwonej. Ale nie o tym, ma rację NECROSKOP, biorąc pod uwagę natężenie walk i ich ofiarnosc", to mogił powinno byc kilkanascie razy więcej. Chyba, ze zastane agrobki" to tylko symbolika. Wiadomo jak Rosjanie chowali swoich poległych, jeden wielki dół, trochę wapna i wystarczy...

LEWY
Napisano
DANI, to wychodzi na moje". Według oficjalnych danych na cmentarzu pod Monte Cassino pochowanych jest 1078 żołnierzy. Kto by pomyślał...

LEWY

p.s.

Kamol4, cytat pochodzi z czasów PRL, gdy istniało jeszcze województwo leszczyńskie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie