johan39 Napisano 1 Marzec 2009 Autor Napisano 1 Marzec 2009 witam prosze o identyfikacje tego obrazka kogo on przedstawia za wszelka pomoc dziekuje
Swiety82 Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Poczytałem, pogooglałem i pasuje.Obraz prawdopodobnie przedstawia Joannę a'Arc, podczas wjazdu do Reims w 1429 roku.Do zdarzenia doszło oczywiście w czasie wojny stuletniej. Celem Joanny było doprowadzenie do koronacji prawowitego króla Francji, co nakazał jej Bóg w czasie objawienia. Tak więc Joanna- biedna, wiejska dziewczyna w wieku 16 lat, w krytycznym momencie wojny, opuściła dom, aby walczyć o wolność swego kraju. Od początku odnosiła liczne sukcesy, przekonywała do siebie coraz to więcej ludzi, którzy podziwiali ja za wielką wiarę w zwycięstwo i pewność iż walczy w słusznej sprawie. Przekonała ona delfina- Karola VII, aby koronował się na króla. To doniosłe wydarzenie miało miejsce się w 1429 roku w Reims.Tak więc Dziewica Orleańska wjeżdżając do tego miasta musiała czuć wielkie szczęście. Dokonała wielkiej rzeczy, z początku mając do pomocy zaledwie garstkę żołnierzy i choć jej misja niejednemu wydawała się zbyt potężna dla wiejskiej dziewczyny. Jednak jej się udało, zapewne mogła więc być z siebie ogromnie dumna. Dokonała bowiem czegoś niemal niemożliwego."Podobną scenę namalował Matejko, obraz nosi tytuł Dziewica Orleańska".
Luftlander Napisano 2 Marzec 2009 Napisano 2 Marzec 2009 Znalazłem; jest to ilustracja którą namalował Louis-Maurice Boutet de Monvel (1851–1913)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Jeanne_D_Arc_Boutet_de_Monvel_14.jpg
johan39 Napisano 1 Marzec 2009 Autor Napisano 1 Marzec 2009 witam prosze o identyfikacje tego obrazka kogo on przedstawia za wszelka pomoc dziekuje
Swiety82 Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Wygląda mi to na jakieś średniowiecze, inkwizycja, te sprawy... Daj lepsze foto na fotosiku i popatrz na odwrocie litografii czy nic nie ma więcej
johan39 Napisano 1 Marzec 2009 Autor Napisano 1 Marzec 2009 hey lepszej foty teraz nie dam poniewaz posiadam tylko ta a obecnie przebywam poza granicami polski .dzieki za info. konkretnie chcialbym sie dowiedziec co to za zakon
longwood Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 rzecz dzieje się w XV wieku co wnioskuję z uzbrojenia
johan39 Napisano 2 Marzec 2009 Autor Napisano 2 Marzec 2009 podziekowania dla :Luftlander,Swiety82,Edwin,Longwood, panowie dziekuje za pomoc jestescie mistrzami!!!!!!!!!
Edwin Napisano 1 Marzec 2009 Napisano 1 Marzec 2009 Obrazek jest chyba włożony w passe-partout, jeśli miałbyś możliwość wyjęcia go z ramki, to możliwe, że także z przodu znalazłbyś jakiś podpis albo inne informacje od wydawcy.
Pytanie
johan39
witam prosze o identyfikacje tego obrazka kogo on przedstawia za wszelka pomoc dziekuje
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.