hen.zing Napisano 26 Luty 2009 Autor Napisano 26 Luty 2009 Rysunek znalazłem na pewnej rosyjskiej stronce w necie. Podpisano go jako PZL P.37B w sposób następujący:Unit: unknownSerial: PZ-159The aircraft probably equipped with Gnome-Rhone engines.Z tymi silnikami to raczej PZL.37C. Podejrzewam że rysunek to jakieś wariacje na temat... Łoś w Finlandii... dobre co? Rosjanie potraktowali temat jednak poważnie.
bjar_1 Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 Może Niemcy sprezentowali Łosie" nie tylko Rumunom? Wie ktoś ile Łosi" zdatnych do lotu (lub będących w końcowej fazie produkcji) zdobyli Niemcy?
por.pil.020 Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 Zdatnych do lotu zdobyli tylko 2 (z tego jeden rychło rozbili w Rechlinie w maju 1940). Na terenie Wytwórni Płatowców nr 2 w Mielcu 14 nieukonczonych (rychlo zezlomowanych z polskiej inicjatywy) i 18 w WP nr 1 w Warszawie na Okeciu (ponoć również zostały zezłomowane, choć znane są ich zdjęcia bez silników z zimy). Swoją drogą czy ktoś wie co sie stało z tym drugim kompletnym posiadanym przez Niemców Łosiem? Wiem ze był na wystawie sprzetu zdobycznego w Wiedniu pod koniec 1940, a co dalej?P.S.Dane zaczerpnąłem z książki Jerzego Bohdana Cynka Samolot bombowy Łoś"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.