Skocz do zawartości

minelab explorer se czy garrett 2500?

slawek112278

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nosze zamiar kupna nowej wykrywki ,ale nie wiem co bedzie lepsze ex-se czy garet 2500? interesuje mnie szukanie koloru monetki itd. Moja stara wykrywka coraz czesciej szwankuje choc nie jest jakims rarytasem mialem ja 5 latek i czasem doprowadzala mnie do szału ,moze wtrafiłem na badziewie, niewiem ,cały czas cos sie dzialo z cewka i potęcjometrami. Liczę na pomoc w wyborze jednego z dwóch
ex-se lub garrett 2500 .dziekuje za pomoc.
Napisano
witam meteor 1 ,
garrett 2500 jest niezły , czy mozesz opisac cos wiecej jak sie ma cala elektronika z tym wielkim wyswietlaczem LCD ,interesujemnie tez jak wyglada praca procesora do identyfikacji jak czesto sie myli ?(polmos ze złotówka). (GTI)moze jakies plusy i minusy ,co sadzisz?:)
Napisano
ja latam 2 latka z garetem i sobie chwale jesli chodzi o kolor. Zaczne od minusów: ciężar, po 6, 7 godzinach łapka mnie boli a do ułomków nie należę ;). Jest dobrze wywazony ale sam ciężar robi swoje. Cewka tez mogalby byc troche trwalsza (odpryski jak zawadzisz o kamień).

Wizualizacja głębokości czasami przeklamuje, ale mozna do tego przywyknąć. Cewka musi byc idealnie nad fantem zeby wskaźnik głebokosci dzialal poprawnie. Po dłuższym chodzeniu nie bedziesz korzystal z niego, po dzwięku będziesz wiedzial czy fant jest głęboko czy płytko, dziwne nie? ale prawidzwe:)

Za tę kase i ten poziom sprzętu moim zdaniem powinien być już akumulatorek a nie 8 paluszkow, dla mnie to troche archaizm

Plusy; jeśl nastawisz się na same monety kosisz je jak kosiarka trawe,w tym sensie ze omijasz kapsle, smieci ale tez guziki i inne rzeczy. Moneta ma charaktresytyczny piękny gong i czasami tylko kawalek piersciena widoącego moze Cię zmylić;)

Jesli chcesz oprocz monet kopac guziczki i inne kolorki musisz oprocz tego monetkowego gongu kopac tez inne, wtedy czasami kopiesz tez smieci.

Opcja monetkowa jest swietna na zasmieconym mocno polu gdzie np kanarki wypadaja bo wzbudzaja sie ciagle.

Dokładnie dziala tez pinpoint. Najwiekszym plusem jest możliwosc szybkiego przemiatania, szybciej to wiecej pola tym samym zwiekszasz szanse na cos fajnego.

Jesli kupisz ten sprzet i jestes nastawiony na kolor nie bedziesz zawiedziony, napewno pare razy pochodzisz szkoleniowo, ale czym wiecej czasu zainwestujesz w poznawanie sprzętu który naprawde jest prosty to potem to zaowocuje. Bo naczuczyć się obsługi a poznać wykrywke to zupełnie co innego.

Latam z mniejsza cewka, pare razy probowalem tej wiekszej, ale jakos mi nie lezy, i słyszalem ze inny userzy tez maja podobnie. Ciezko jest nią namierzyc np po wykopaniu mniejszy fant, jest nieporęczna.

Co do militarki, bardziej na kolorową. Ma fajna dyskryme na rzeczy typu ,,niespodzianki czy coś mocno zardzewialego, wykrywka bardzo chataktersytycznie warczy, co zapala u poszukiwacza ,,lampkę ostrożnosci" ;)

Obecnie gdybym mial mozliwosc zamiany na cokolwiek innego to jesli chodzi o kolor pozostalbym przy swoim. Wiadomo, kazdy chwali swoje ale jak pisalem, kupisz bedziesz zadowolony

pozdrawiam
adek
Napisano
Ja też jestem na etapie zmiany wykrywki [ACE 250 na .......GTI 2500?]
Mam zatem pytanie do użytkowników GTI 2500 - w opisie wykrywacza istnieje następujący punkt - INFORMACJA O OSTATNIM WYKRYTYM PRZEDMIOCIE.Cóż to oznacza i jak to się przekłada na działanie praktyczne [mogę zobaczyć na wyświetlaczu parametry ostatniego wykrytego przedmiotu?].
Napisano
witam ,dzieki Adek za dosyc obszerne opinie w tym temacie ,napewno beda przydatne przy zakupie i ostatecznej decyzji ,narazie jestem za gti, przeszukalem sporo linkow i stwierdzam ze nie ma duzo tego w rekach chlopakow , wiekszosc pisze o nim ,ale nic konkretnego, to samo mozna poczytac na reklamowkach ,ale jak chodzi o konkrety, to co?
jest cisza ,nic ,wiec wielkie dzieki Adek za ta odpowiedz ,ale mam nadzieje, ze jeszcze ktos cos napisze .

A co do (DZIECI3) zachowanie jak na dzieci przystało akcja i odwrót ,jesli ma jakies opinie prosze o zamieszczenie , przeciez temat jest otwarty,

Serdecznie pozdrawiam
Napisano
gti 2500 -szybko,efektownie ale trochę mniej dokładnie i trochę płycej ,ex se -wolno ale dokładniej i głębiej
pierwszy najlepiej się spisze na nowych polach drugi na przeszukanych ,trochę uogólnienie ale coś w tym napewno jest
Napisano
dzieki Arseon za wypowiedz, moze znasz kogos ,kto pracował na tych wykrywaczach, bylo by milo poczytac cos wiecej na temat tych wykrywek , link bedzie przydatny dla mnie jak ludzi ktorzy beda zamierzali cos kupic w tym rodzaju .

pozdrawiam Slawek
Napisano
co do Garetta przeczytaj dokładnie co napisał Adek to czyste doświadczenie wyłożone czarno na białym , biega z 2500 już sporo ewentualnie pytaj jego co do ex se mogę spróbować Ci pomóc
pozdro>
Napisano
jeśli posiadasz takie doświadczenie prosił bym o wypowiedź ,napewno znajdzie uznanie ,jak również zostanie wzieta pod uwage podczas ostatecznej dezyzji. którą zamierzam podjac ,narazie wiem o wiele wiecej na temat GTI 2500 lecz chciał bym usłyszec coś odnośnie
ex-se( lub xs )?
pozdro :)
Napisano
co do ex se może nie jest to sprzęt typu włącz i szukaj ale po dokładnym przeczytaniu instrukcji (parę razy ,można też poczytać posty na jego temat zwłaszcza ustawienia) i po parunastu wypadach można się z nim wstępnie zaznajomić bo całkowite poznanie wszystkich możliwości akurat tego sprzętu to nawet może być rok i więcej.Ale na początku można zacząć od ustawień fabrycznych potem w miarę chodzenia
pasowałoby zacząć dodawać własne modyfikacje bo fabryczne mają dosyć wysoką dyskryminację i możesz sporo omijać.Jedno co możesz od razu zrobić to zmniejszyć sobie Gain tak na 5,6
i może troszkę w dół sensyvity bo masa dźwięków może cię irytować.Potem dobrze by było przejść na iron mask bo to pozwoli ci zwiększyć zakres znajdowanych przedmiotów oczywiście przesuwając skalę w lewo aby wartość rosła.Jeżeli
chodzi o ergonomię to nie jest najlepsza sprzęt przeważa na cewkę i trzeba się jakoś do tego przyzwyczaić najlepiej na początku nie wysuwać wysięgnika za bardzo.Trzeba wyregulować podłokietnik trochę pomoże.Jako wysokoczęstotliwościowiec jego praca nie jest zbyt szybka mimo że poprawiono procesor i przemiatanie sondą powinno być spokojne (przy szybkim omija) Ale dobre ustawienia zaowocują sporymi zasięgami na kolorek i monety i dużo wychwyci na miejscówkach przeszukanych przez inne wykrywki
Nie wiem jak na militarkę bo nie chodziłem ale podobno się sprawdza zwłaszcza na kolorową.Przy założeniu największej cewki(bodajże Detech) może mieć niesamowite zasięgi.
Ogólnie ex se nie jest taki straszny w zaznajomieniu się jak niektórzy piszą trzeba tylko trochę dołków zrobić i słuchać i starać się zrozumieć co sygnalizuje.Jeżeli chodzi o jego zakup jako pierwszej wykrywki trzeba się zastanowić mocno bo jego cena jest wysoka i jest na rynku wiele sprzętu kilkakrotnie tańszego i łatwiejszego w zaznajamianiu się z poszukiwaniami który będzie można chyba łatwiej sprzedać w momencie rozczarowania(np.ace 250) a przynajmniej mniej się straci w porównaniu z ceną zakupu
pozdro>
Napisano
Moim zdaniem Minelab nie jest zbyt trudnym do opanowania sprzętem. Po włączeniu mamy od razu do dyspozycji 4 programy fabryczne które z biegiem czasu możemy modyfikować. W podobnej grupie cenowej są o wiele bardziej trudne do opanowania wykrywacze. Wątpię by polecać go jako pierwszy wykrywacz dla kompletnego laika bo po prostu nie wykorzysta nawet części jego możliwości.
Napisano
chodzac z moja starą wykrywką przez kilka lat potrafiła mnie zaskoczyc, choc nie była jakaś extra :)))
odnoszę wrażenie czytając różne posty że....dokładnie to chyba nikt nie zna swojego sprzętu, no chyba że sporo przebywa z nią w ternie ,naprawde sporo :),j.w.chodziłem kilka lat ze starą wykrywką i wiem że przechodząc na nową trzeba się uczyc na nowo każda jest inna ,więc sądze ze kilka lub kilkanaście lat doświadczenia na jednym lub dwóch wykrywkach nie robią z nikogo jakiegoś profesjonalisty ,moze tylko mniej lub bardziej obytego w tym temacie , dlatego pytam ludzi którzy sa bardziej obyci z tym sprzętem i znają go od jakiegoś czasu , potrafią poradzic ,opisac plusy i minusy danego wykrywacza.
koledzy ,dzięki serdeczne za posty, jestem jeszcze na etapie podejmowania decyzji ,oj czuje że bedzie ciężka :)
pozdrawiam wszystkich
Napisano
Kolego sławek,mam kolegę który zaczął chodzenie z wykrywaczem około 2 lata temu,kupił Quatrro i sie nie zawiódł,jeśli bym ci pokazał zdjecia ile rzeczy wykopał nim przez dwa sezony byś nie uwierzył.Kolejna sprawa to miejscówka,obojetnie jaki sprzet kupisz to znajdowane czegokolwiek zależy od namiaru na miescówkę.
Ludzie którzy dużo chodzą to nie sa zarejestrowani tu na forum,bo tak naprawde nie mają na to czasu.Nie licz tu na fachowe porady bo takich nigdy nie otrzymasz.Taka jest niestety prawda.Ja miałem 3 sprzety i na ich temat moge się wypowiadac.
Pozdrawiam
Napisano
witam jeśli chodzi o gti spżęt super mam go przeszło 3 lata teraz zajnwestowałem w minelab se wydaje mi się że jest bardziej precyzyjny i dyskryminacja o niebo lepsza to wstępna teza bo mam go od niedawna i jeszcze go dobże nie przetestowałem ale możliwości są ogromne
Pozdrawiam
Napisano
Ostatnio rozmawiałem ze znajomymi dowiedziałem się że jest do sprzedania niechodzony (garrett 2000 gti) dosłownie za bezcen . lecz bardzo mało o nim pisze następca 2000 gti jest 2500 ,który ma dobre opinie może ktoś wie coś na ten temat np. róznica ,asortyment ,jakie cewki można stosowac i czy jest przystosowany do tego aby zmieniac cewki , czy jest wart zainteresowania ?
pozdrawiam
Napisano
cześc Sławek co chodzi o gti 2000 to nie jestem w temacie ale do 2500 to masz dość duży wybór ale spżęt to tylko 50% sukcesu a te drugie 50% jest po twojej stronie

pozdrawiam
Napisano
sławek zadaj sobie pytanie, czy będziesz latal sam i bedziesz mial duzo czasu wtedy bezstresowo minelab, jesli z kolegami częsciej to garrett bo szybszy ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie