Skocz do zawartości
  • 0

Czyja to wizyta - foto?

dudzin

Pytanie

Napisano

Czy jest ktoś w stanie naprowadzić mnie, przy oakzji czyjej wizyty mogło być zrobione to zdjęcie.
Moim zdanie d-cą 1 pszwol. jest Bolesław Wieniawa - Długoszowski,
Odznaczony: VM, KW, francuską Legią Honorową, Gwiazdą Rumunii 3 kl., Serbsko-chorwacko-słoweńskim Orderem Białego Orła 3 klasy - i ja tam te odznaczenia widzę. Jeżeli to prawda to zdjęcie zrobione w okresie 30 września 1926 - 26 października 1928, gdyż wtedy był d-cą 1 pszwol.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Salutujący oficer po prawej to nie jest Wieniawa. Wieniawa był dowódcą pułku do 1928 roku, jego sylwetki, twarzy, kroju czapki nie można pomylić z nikim innym. Jest to według mnie Jan Karcz, pułkownik dyplomowany 1 pszwol, dowódca pułku 1928-1931, potem zajmował wysokie stanowisko w Ms Wojsk. Z racji stanowiska, pułku itp, często widoczny jest na zdjęciach w czasie wizyt ważniejszych gości państwowych.

Zdjęcie z pewnością po 1936 r - vide mundury wz36.
Napisano
Ach, chyba że chodziło Ci o generała w rogatywce, drugiego od lewej, z odznaką pułkową 1 pszwol. On owszem wygląda na Wieniawę. Nie wiem tylko czy sprzed maja 1938, kiedy był generałem brygady, czy już po maju 1938 kiedy był generałem dywizji.

Jeśli chodzi o miejsce zrobienia zdjęcia to oczywiście Plac Saski przed Pałacem Saskim, Warszawa.
Napisano

Czy jest ktoś w stanie naprowadzić mnie, przy oakzji czyjej wizyty mogło być zrobione to zdjęcie.
Moim zdanie d-cą 1 pszwol. jest Bolesław Wieniawa - Długoszowski,
Odznaczony: VM, KW, francuską Legią Honorową, Gwiazdą Rumunii 3 kl., Serbsko-chorwacko-słoweńskim Orderem Białego Orła 3 klasy - i ja tam te odznaczenia widzę. Jeżeli to prawda to zdjęcie zrobione w okresie 30 września 1926 - 26 października 1928, gdyż wtedy był d-cą 1 pszwol.

Napisano
Kolego dudzin,jak zauważyłeś mają hełmy wz-31,czyli to nie może być z tego okresu,bo zasadniczo to weszły na stan dopiero w 32-im roku,więc to musi być starsze,pozdrawiam-CZOŁGIEM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie