armand Napisano 14 Luty 2009 Autor Napisano 14 Luty 2009 Zauważyłem, że w wykrywaczach z identyfikacją numeryczną, identyfikacja dla tego samego przedmiotu może być inna - inna liczba się wyświetla, dla tego samego przedmiotu, który znajduje się w powietrzu, na gruncie, w środku gruntu. Przejawia się to również w tonie na dany przedmiot, czyli jak znajdziemy sygnał jest pewien ton, a po wykopaniu przedmiotu jest inny. Bywa to nieraz mylące. Nigdy na forach nie zauważyłem, aby ktoś podniósł ten temat, nazwę go błąd identyfikacji tonowej i numerycznej przedmiotu, zależny od środowiska fizycznego jak i jego ułożenia w tym środowisku.Czyli następuje zmienność tonu i identyfikacji tonowej w zależności od ułożenia przedmiotu [monety] oraz obecności gruntu.Doświadczenie swoje opieram na F75. Myślę, że jest to temat na oddzielny post, dlatego przenoszę go z Dominatora.
kopijnik2 Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 zmienia się interpretacja przesunięcia fazy... w niektórych(?)...i raczej - cyferki zmieniające są skutkiem - a przyczyną - sposób ID. Wydaje mi się, że efekt wynika z migracji jonów do gleby...w świeżej" ziemi - nie powinien występować...
kopijnik2 Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 cd...efekt - uzależniony - od relacji czynników: typ metalu, rodzaj gleby, siła sygnału od obiektu podstawowego...a sama świadomość zjawiska jest przydatną informacją do ID...100 % ID - daje ŁOPATA...i to też - nie zawsze :)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 Poprawna identyfikacja przedmiotu ma miejsce wyłącznie wtedy, gdy sygnał jest dostatecznie silny w stosunku do sygnału od gruntu i jest to zasada niezależna od konstrukcji wykrywacza. Bardziej dokładne i szybsze wykrywacze potrafią zidentyfikować przedmiot o słabszym sygnale niż proste analogowce. Z tego względu że potrafią dokładniej liczyć. i z tego samego względu dyskryminacja nigdy nie osiąga głębokości all metal.Jeśli sygnał jest silny a identyfikacja zmienia się w trakcie kopania albo po wykopaniu, to jest to wynik zasolenia gleby produktami korozji przedmiotu.
kopijnik2 Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 różnica naszych wypowiedzi polega na:Jeśli sygnał jest silny a identyfikacja zmienia się w trakcie kopania albo po wykopaniu, to jest to wynik zasolenia gleby produktami korozji przedmiotu.Jeśli identyfikacja zmienia się w trakcie kopania jest to wynik zasolenia gleby produktami korozji przedmiotu, a efekt zanika wraz ze wzrostem poziomu sygnału spowodowanego zmniejszeniem odległości obiekt-cewka"...- po wykopaniu" - nie zmienia się - jony w powietrzu nie migrują...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 Odpisywałem ogólnie na temat, nie odnosiłem się do Twojej wypowiedzi.Trzon tego co chciałem napisać stanowi 1 zdanie.
bruner0 Napisano 14 Luty 2009 Napisano 14 Luty 2009 ja w swoim EX SE też to mam czasami,dlatego takie nie pewne sygnały(wskazania) zawsze kopię,jak napisał Kopijnik :100 % ID - daje ŁOPATA...i to też - nie zawsze :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.