Skocz do zawartości

aluminiowe odlewy broni

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czyli jak kupię sobie taki odlew MP40, to spokojnie mogę go oddusić w gipsie i trzaskać własne gnaty? Na jednej gipsowej formie będę jak rozumiem mół wykonać kilka egzemplarzy, bo potem forma się zniszczy i nie będzie działała? Mam wykonać dwie połówki formy, dolną i górną, potem je ładnie ścisnąć na jakiejś prasie czy coś i wlać do środka roztopione aluminium czy inny nisko topliwy metal do środka. Ale jak to wlać, gdzie i jak zrobić dziurkę do wlewania metalu? Napiszcie mi bo z fizy i chemii zawsze byłem tumanem, z historii za to miałem piątkę.....
POZDRO
Napisano
miq z reguły proporcje żywicy epoksydowej stosujemy 1:5
1-utwardzacz
5-żywica
chociaż nie jest to reguła zależy od stosowanej żywicy i utwardzacza nie sądzcie że czym wiecej utwardzacza tym szycbciej zwiąże efekt będzie odwrotny pozatym osłabimy jej wytrzymałość jeżeli zależy nam na czasie możemy zastosować przyśpieszacz , chociąż nie polecam poniewaz praktycznie nie starczy wam czasu na dopracowanie fantu (za szybko zwiąże) żywice można barwić zarówno epoksydy jak i poliuretany plecam barwniki do tego przeznaczone (NAJLEPSZE FIRM ZACHODNICH np. bayer)lepsze są te ciekłe a nie w proszku (łatwiej rozetrzeć ,nie robią sie grudki)

na formy chyba można zastosowac poliuretany sa wytrzymalsze od silikonów i samemu można dobrać ich elastyczność za pomocą jakiegoś wypełniacza. I pamiętajcie ok. 1:5 max 1:4
Mysle że moje wskazówki komuś sie przydadza
Pzdr Gudek
Napisano
Ja do żywicy daję 8-10% utwardzacza i wystarcza.
Pozdro
Napisano
Witam
Dzis sie wkorzylem ostro bo mi forma popekala od granaciku i znowu musze druga robic BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.
A co najgorsze zle wymieszalem zywice lub zle dobralem skladniki i mi sie nie utwardzila.Teraz chyba z gliny zrobie forme i wleje alu.
Pozdro miq
  • 3 years later...
Napisano
Witam potrzebuje odlew do mausera 98k moze być aluminium lub coś bardziej solidniejszego.Może macie jakies doswadczenia w tym kierunku i wiecie gdzie można w miare za rozsądna kase zdobyć odlew.Byc może ktoś z Was siedzi w tym temacie i robi takie rzeczy -pozdawiam
Napisano
Fajnie się to czyta.

proporcje żywicy 1:5"

jakiej żywicy? epoksydowej, poliestrowej, poliuretanowej? Wszystkie mają te same właściwości?

nAl ma prawdopodobnie temperaturę topnienia 95 stopni"

to trzeba będzie uważać z gorącą herbatą, żeby się replika nie roztopiła...

wystarczy wypalic gline w ognisgu grillu czy piecu i juz mamy trwałą forme."

proszę o zdjęcie takiej formy wypalonej w grillu przez radzącego...

Polega to mniej wiecej na tym że najpier wykonuje sie model odlewanego przedmiotu z wosku, oblewa gipsem lub okłada inną masą formierska, a potem sie cala formę ogrzewa"

Jaką INNĄ" masę formierską? Radzący robi tajemnicę, czy sam nie wie, o czym mówi?

ylko nie wiem co innego oprocz zywicy mozna wlac do silikonu"

Dużo rzeczy. Lindt na przykład wlewa do silikonowych form czekoladę...
Ale jak to wlać, gdzie i jak zrobić dziurkę do wlewania metalu?"

Dziurkę najlepiej zrobić sobie w głowie i wlewać olej...

Darujcie zgryźliwość, ale włos się jeży. Nie wiem, czy czytać dalej ten wątek, czy włączyć tvn i czekać na informacje o poparzeniach wskutek domowych eksperymentów odlewnicznych. Przypomina to trochę wywody medyczne" na forach dla kulturystów w stylu: Kupiłem paczkę omki. Czy jak połknę to dziś całe na noc, to rano będę dwa razy wyższy?"

Mimo wszystko - życzę powodzenia. Repliki odlewane w Polsce są naprawdę pod zdechłym Medorkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie