Frozzer Napisano 20 Maj 2004 Autor Napisano 20 Maj 2004 tak, zywice epoksydowa mozna barwicjakeigo silikonu uzywasz do odlewania z zywicy??
Rumburak Napisano 21 Maj 2004 Napisano 21 Maj 2004 Czyli jak kupię sobie taki odlew MP40, to spokojnie mogę go oddusić w gipsie i trzaskać własne gnaty? Na jednej gipsowej formie będę jak rozumiem mół wykonać kilka egzemplarzy, bo potem forma się zniszczy i nie będzie działała? Mam wykonać dwie połówki formy, dolną i górną, potem je ładnie ścisnąć na jakiejś prasie czy coś i wlać do środka roztopione aluminium czy inny nisko topliwy metal do środka. Ale jak to wlać, gdzie i jak zrobić dziurkę do wlewania metalu? Napiszcie mi bo z fizy i chemii zawsze byłem tumanem, z historii za to miałem piątkę.....POZDRO
Frozzer Napisano 22 Maj 2004 Autor Napisano 22 Maj 2004 ponawiam pytanie, jaki jest najlepszy silikon do odlewania zywicy?
gudek82 Napisano 24 Maj 2004 Napisano 24 Maj 2004 miq z reguły proporcje żywicy epoksydowej stosujemy 1:5 1-utwardzacz 5-żywica chociaż nie jest to reguła zależy od stosowanej żywicy i utwardzacza nie sądzcie że czym wiecej utwardzacza tym szycbciej zwiąże efekt będzie odwrotny pozatym osłabimy jej wytrzymałość jeżeli zależy nam na czasie możemy zastosować przyśpieszacz , chociąż nie polecam poniewaz praktycznie nie starczy wam czasu na dopracowanie fantu (za szybko zwiąże) żywice można barwić zarówno epoksydy jak i poliuretany plecam barwniki do tego przeznaczone (NAJLEPSZE FIRM ZACHODNICH np. bayer)lepsze są te ciekłe a nie w proszku (łatwiej rozetrzeć ,nie robią sie grudki) na formy chyba można zastosowac poliuretany sa wytrzymalsze od silikonów i samemu można dobrać ich elastyczność za pomocą jakiegoś wypełniacza. I pamiętajcie ok. 1:5 max 1:4Mysle że moje wskazówki komuś sie przydadza Pzdr Gudek
Gość Napisano 25 Maj 2004 Napisano 25 Maj 2004 Ja do żywicy daję 8-10% utwardzacza i wystarcza.Pozdro
miq Napisano 25 Maj 2004 Napisano 25 Maj 2004 WitamDzis sie wkorzylem ostro bo mi forma popekala od granaciku i znowu musze druga robic BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.A co najgorsze zle wymieszalem zywice lub zle dobralem skladniki i mi sie nie utwardzila.Teraz chyba z gliny zrobie forme i wleje alu.Pozdro miq
desertstone Napisano 15 Marzec 2008 Napisano 15 Marzec 2008 Witam potrzebuje odlew do mausera 98k moze być aluminium lub coś bardziej solidniejszego.Może macie jakies doswadczenia w tym kierunku i wiecie gdzie można w miare za rozsądna kase zdobyć odlew.Byc może ktoś z Was siedzi w tym temacie i robi takie rzeczy -pozdawiam
Dym Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Fajnie się to czyta. proporcje żywicy 1:5"jakiej żywicy? epoksydowej, poliestrowej, poliuretanowej? Wszystkie mają te same właściwości?nAl ma prawdopodobnie temperaturę topnienia 95 stopni"to trzeba będzie uważać z gorącą herbatą, żeby się replika nie roztopiła...wystarczy wypalic gline w ognisgu grillu czy piecu i juz mamy trwałą forme."proszę o zdjęcie takiej formy wypalonej w grillu przez radzącego...Polega to mniej wiecej na tym że najpier wykonuje sie model odlewanego przedmiotu z wosku, oblewa gipsem lub okłada inną masą formierska, a potem sie cala formę ogrzewa"Jaką INNĄ" masę formierską? Radzący robi tajemnicę, czy sam nie wie, o czym mówi? ylko nie wiem co innego oprocz zywicy mozna wlac do silikonu"Dużo rzeczy. Lindt na przykład wlewa do silikonowych form czekoladę...Ale jak to wlać, gdzie i jak zrobić dziurkę do wlewania metalu?"Dziurkę najlepiej zrobić sobie w głowie i wlewać olej...Darujcie zgryźliwość, ale włos się jeży. Nie wiem, czy czytać dalej ten wątek, czy włączyć tvn i czekać na informacje o poparzeniach wskutek domowych eksperymentów odlewnicznych. Przypomina to trochę wywody medyczne" na forach dla kulturystów w stylu: Kupiłem paczkę omki. Czy jak połknę to dziś całe na noc, to rano będę dwa razy wyższy?" Mimo wszystko - życzę powodzenia. Repliki odlewane w Polsce są naprawdę pod zdechłym Medorkiem.
desertstone Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 czy można na aluminium dać oxyde? jezeli nie to czym najlepiej pomalować odlew alu 98k czy można zwykłą farbą mat?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.