Skocz do zawartości
  • 0

hełm

alijewa

Pytanie

Napisano

prosze o identyfikacje tego[ chyba hełm strazacki ]ale nie jestem pewien jak ktoś moze prosił bym zeby okreslił lata

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Emblemat to dwugłowy orzeł (chyba) pod koroną. Mam niejasne wrażenie, że to adrian używany w jakimś państwie bałkańskim?
Orzeł królestwa Serbii jest podobny.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 21:41 09-02-2009
Napisano
Sposob mocowania podpinki jak we francuskim wz22, jednak te mialy grzebien na nity.

Wyglada na jakas lokalna wariacje na bazie wz22 lub wloskiego adriana.

Trop pomsee z Serbia wydaje sie najbardziej prawdopodobny.
Napisano
dyskusja aż miło:)Czarek wrócił z pracy obejrzał zdjęcia zajrzał do mądrej książki i pisze co wymyślił:
1.na 100%na hełmie widać orła królestwa Jugosławii więc hełm jugosłowiański
2.co do typu na dwoje babka wróżyła może to być i francuski wz.22(w mądrej książce są informacje o eksporcie tego typu hełmów do Jugosławii),ale może to być też włoski hełm wz.16,aby to wyjaśnić potrzeba by pewnych dodatkowych danych a mianowicie fotkę na której widać by było otwór...albo otwory wentylacyjne od wewnątrz pod grzebieniem i jeszcze fotka albo opis w jaki sposób mocowany jest grzebień-chodzi mi o to czy widać tam od zewnątrz główki nitów albo ślady po nich czy tez nic nie widać a grzebyk jest zgrzany do czerepu...
Napisano
http://cgi.ebay.ca/WWI-SERBIAN-CROATIAN-KINGDOM-M-1919-ADRIAN-STEEL-HELMET_W0QQitemZ120302254848QQihZ002QQcategoryZ13975QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie