said2 Napisano 8 Luty 2009 Autor Napisano 8 Luty 2009 Szukam czegoś uniwersalnego, lub ze wskazaniem na kolorek. oczywiście lepszego od Rutusa.Może minelab?Proszę o wasze cenne uwagi, liczę na praktyczne opinie- nie na teoretyczne i lewitujace fanty...
pawcion123 Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 Witam:) Ile czasu masz Proximę? jesteś z niej niezadowolony?. Ja uważam ze jest dobra,tylko szukać dobrych miejsc i gra muzyka!! :) Jak możesz i chcesz to napisz mi na priva coś więcej o Proximie i twojej przygodzie z tym sprzętem!!Pozdrawiam :)
sloneczny Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 No właśnie ile czasu masz Proximę ?? Zakładam że kilka miesięcy, czy już dobrze ją poznałeś ?Tak, czy inaczej obadaj Tejona, GTI2500 i może jakiego minelaba tylko że ten ostatni kiepsko wyważony. Minelaby produkują tuż koło mnie :) tylko cholernie drogie.
hombre1 Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Kol.słoneczny doradza widzę,ale o sprzęcie pojęcia bankowo nie ma za grosz.Pisze kol.,że cyt. ... i może jakiego minelaba tylko że ten ostatni kiepsko wyważony".Miałem w rękach sporo wykrywek(własnych i cudzych)i tak się składa,że Mibelab to niemal wzorzec wyważenia(szczególnie seria X-Terra-do tego bardzo lekka-inne modele też ok tyle,że cięższe).Od GTI 2500 ręka puchnie niestety.Pozdrawiam!
said2 Napisano 9 Luty 2009 Autor Napisano 9 Luty 2009 Pawcion 123- jestem zadowolony z proximy ( w zestawieniu cena i mozliwości).Tak jak pisałem , myśle o zakupie 2 , ale już mocniejszego i batrdziej stabilnego.Myśle o F75 albo quatro MP.Mam nadzieje, że proximą zarazi się moja Pani...
longwood Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 said nie zapominaj że na tym forum twierdzenie, że może istnieć coś lepszego od proximy jest zbrodnią:-)
sloneczny Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Proszę weź do ręki SE lub Quattro MP, i napisz jak wspaniale jest wyważony, bo z serią Xterra to tylko nazwę (Minelab) mają wspólną. Nie piszę o X-70 ponieważ ten sprzęt nie bije na głowę Proximy. Ale Quattro lub SE w odpowiednich rękach przyniesie zadowalające efekty.Tak jak napisałeś o sprzęcie pojęcia bankowo nie ma za grosz", ja tylko posty nabijam, może jakiś bonus dostanę :D
Szukanko Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Witam.Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego wątku więc zadam tutaj swoje pytanie:czy wyświetlacz LCD Proximy jest zabezpieczony jakąś szybką z pleksiglasu czy też to miękkie coś jest jedynym jego odizolowaniem od samego wyświetlacza?
longwood Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 P.S. słoneczny - owszem x-70 bije na głowę proximę.
longwood Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 no wybacz, ale terra to liga quattro, a z pełnym zestawem cewek nawet ponad...
sloneczny Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 no to nic tylko kupić X-70 po Proximie, bo po co wydawać ponad 3 koła jak za 2,3tyś można mieć to samo a nawet więcej. Następnie wybrać się na tereny przeszukane z proximą i kopać, kopać, kopać...
longwood Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 2300 + 500 /cewka 3 khz/ + 500/cewka 18.5 khz/ = 3300
hombre1 Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Skoro kol.słoneczny śmie napisać,że cyt.Nie piszę o X-70 ponieważ ten sprzęt nie bije na głowę Proximy",to ja niestety jestem zmuszony raz jeszcze napisać,że kol.ma mizerne pojęcie o sprzęcie(w tym temacie bardzo słuszną uwagę poczynił kol.Longwood).Co do sprzętu,który miałem brać do ręki wyjaśniam,że wielokrotnie mi się to zdarzało i sądzę ,że kol.myli wagę z wyważeniem.Odnośnie zadawalających efektow ,o których kol.pisze ja napiszę tak - w odpowiednich rękach X-70 nie ustępuje swoim droższym bratankom.Bez urazy,ale dobrze jest wiedzieć,co się pisze.Skoro kol.porównuje X-70 do Proximy i do tego ze wskazaniem na ten drugi,to smutek serce ogarnia.Pozdrawiam!
hombre1 Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Widzę,że w końcu kol.słoneczny napisał coś mądrego tj.cyt. to nic tylko kupić X-70 po Proximie, bo po co wydawać ponad 3 koła jak za 2,3tyś można mieć to samo a nawet więcej. Następnie wybrać się na tereny przeszukane z proximą i kopać, kopać, kopać...".Zgadza się.
VanWorden Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Kolejny post o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocy:)) Prawda jest taka, że X-Terra70 jest i lepsza i gorsza od Proximy. Lepsza bo jest leciutka, bardzo dobrze wyważona i można do niej dokupić i snajperkę i większe sondy. Gorsza bo nie ma trybu statycznego (Prospecting zastępuje go tylko częściowo i brak w nim identyfikacji) ani tym bardziej mixerka. Robiliśmy testy Proximy z zachodnimi sprzętami i nie odnotowałem przewagi w ypowym" terenie. To bardzo dobry sprzęt, ale wszystko zależy od operatora, sprzyjającego (bądź nie) terenu no i oczywiście szczęścia;)PozdrawiamVW
PUMA1 Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 To może jesli już piszecie o statyku w proximie to napiszcie o ile wzrastaja zasięgi w na statyku w proximie , bo jesli nieznacznie to nie ma się tak bardzo podpalać że jest tam tryb statyczny.
VanWorden Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 PUMA1 - chyba nie do końca rozumiesz na czym polega ten tryb skoro piszesz, że ie ma co się podpalać":) Jeśli ktoś nie potrzebuje tego trybu to po prostu kupuje maszynę bez niego i po kłopocie. Na duże przedmioty, depozyty, okopy a nawet nizaśmiecone lasy czy pastwiska to świetna sprawa i w zasadzie nie do pobicia.PozdrawiamVW
PUMA1 Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Oczywiście VanWorden wiem na czym polega tryb statyczny lecz nie bardzo mi pasuje tryb statyczny wole dynamiczny z zastosowaniem dużej cewki.
VanWorden Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Ok PUMA1, o to mi własnie chodziło - nie każdemu jest potrzebny ten tryb.PozdrawiamVW
PUMA1 Napisano 9 Luty 2009 Napisano 9 Luty 2009 Widze że mnie nie zrozumiałeś VanWordenie.Statyk ,a więc wychwycenie dźwięku a tym samym czułości ,zależy od indywidalnych możliwości użytkownika.I tu napewno statyk jest bardziej czuły.W wykrywaczu dynamicznym czyli (kombajnie) dostajemy gotowy uformowany i mocny dźwięk ,w przypadku lokalizacji przedmiotu metalowego ,a w statyku zmienia się jego natężenien niekiedy nawet nie zauważalnie do tego dochodzi jeszcze zmiana natężenia przy ruchu cewką góra duł i jest to bardzo upierdliwe.I tu napewno będą różnice około 10% na korzyść statyka.jeśli w dynamiku zastosuje się większą cewkę, to przy dyskryminacji ustawionej na odrzucanie małych i upiedliwych odłamkoworaz gwoździ, wykrywacz lokalizuje już wtedy tylko większe przemioty żelazne, typu hełm ,bagnet z właśnie 10 % spadkiem zasięgu.A takich możliwości nie ma statyk.Statyk na max. czułości łapie wszystko , niestety. Czyli wszystkie śmieci mamy wiele sygnałów na śmieci metalowe. Zmiejszając czułość zmiejszamy zasięg w statyku .W dynamiku dobrze ustawiony balans gruntu ,to już konkretne zasięgi no i oczywiście fanty konkretne.
said2 Napisano 9 Luty 2009 Autor Napisano 9 Luty 2009 Ja używam trybu mix. Statyk ma to do siebie iż nie jest stabilny, a mixa oceniam jako bardzo fajny tryb w tym wykrywaczu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.