Skocz do zawartości
  • 0

Hełm M34 - pięcionitowy?

Puszka

Pytanie

Napisano

Witam!
Ostatnio zainteresowałem się tym oto hemem, który walał się u mnie po domu. Jak widać już go czyściłem z farby. Jednak pojawił się problem z jego identyfikacją. Otóż ten egzemplarz nie bardzo chce przypominać wszystkie M34 jakie widziałem. Na jednej stronie spotkałem się z hełmem M34 pięcionitowym" ale zdjęcie było podłej jakości i nie mogłem ich porównać. Wiem tylko że takie coś istnieje.
I pytanie do was. Czy to oryginalny II wojenny hełm, czy jakiś post-war?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
najpewniej hełm produkcji wojennej-albo przedwojennej-pomocne byłyby jeśli się zachowały w środku punce producenta,albo wyposażenie wewnętrzne,a wersji 34rki było bez liku-zaczynając od 3 dziurkowych poprzez 4 aż do 5cio,wersji daszku bez liku,wersje z wentylatorkami 7 dziurkowymi razy 4,wersja z takimi samymi razy 2,wersja wentylatorkami 7 dziurkowymi wkładanymi w czerep jako oddzielne elementy,albo stałe ale lekko wypukłe czy choćby wersja z wentylatorkami w postaci oczek wypełnionych drobną metalową siateczką do tego dochodzi wersja z grzebieniem mosiężnym aluminiowym bądź stalowym,albo zaślepionymi otworkami po grzebieniu-34 to temat rzeka i chyba hełm niemiecki o najliczniej występujących odmianach-tu 2 linki z różnymi 34:
http://www.helmy.w8w.pl/niemiecki%20wz.34.htm
http://www.cascoscoleccion.com/alemania/al34.htm
Napisano
ps.a fasunki...hm...trudniejsza sprawa-czasami ale rzadko na alledrogo są -trzeba dobrze obserwować to coś się trafi,w końcu mówimy o najpospolitszym z niemieckich hełmów:)
Napisano
Z oryginalnej farby było czyszczony już paręnaście (jak nie więcej) lat temu przez mojego ojca, który przemalował go na niebiesko-czerwono :/
Czyli ten typ M34 mógł być używany przez Schutzpolizei? Po prostu chodziło mi o to, że w stosunku do innych policyjnych i strażackich hełmów wygląda inaczej.
Podobne pytanie już padło na tym forum, ale nikt nie znał odpowiedzi, więc spróbuję raz jeszcze:
czy ktoś wie skąd wziąć fasunek do niego?

W każdym razie dziękuję i pozdrawiam!
Napisano
Dziękuję Czarku :) Właśnie w tym pierwszym linku zauważyłem wcześniej ten (chyba) mój hełm, lecz jak widać nie da się ich porównać przez kiepską jakość zdjęcia. Zauważyłem, że wszystkie hełmy tego typu miały okrągłe otwory na nity - mój ma prostokątne. Jeżeli jest tak jak mówisz (w co nie wątpię) to możliwe że to oryginał :)
Co do bić - szczerze mówiąc takich nigdy też nie widziałem :) Poza tym zachowały się jedynie ledwo widoczne kilka literek. Jednak najprawdopodobniej był to hełm robiony dla Luftschutzu, gdyż widać wyraźnie literki RL?". Ostatnia jest nieczytelna lecz kojarzy mi się to jedynie z RLM. Poniżej dosłownie coś takiego: |AL| Tyle się tylko ostało.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie