longwood Napisano 3 Luty 2009 Autor Napisano 3 Luty 2009 Chciałem ruszyć temat w wątku o Hitlerze, ale tamten wątek jest na równi pochyłej zakończonej kartkami, więc robię nowy.Przyznam się szczerze-całkiem niedawno dowiedziałem się, że wojnę polsko-bolszewicką AD 1920 rozpoczęła Armia Polska.Wcześniej rzeczą oczywistą i bezdyskusyjną wydawało mi się, że nasi przodkowie dzielnie stawili czoła AGRESJI sowieckiej...Z czystej ciekawości przejrzałem aktualne podręczniki do historii.I ciekawa sprawa - ich autorzy najwyraźniej też nie wiedzą kto kogo zaatakował, bo traktują temat nader dowcipnie: `wojna zaczęła się`, `działania zbrojne rozpoczęły się` -same się zaczęły.Wiem, wiem- zaraz zwolennicy szlachetnej nieomylności naszych przodków na mnie naskoczą, że przecież Ruskie planowali, chcieli, przygotowywali się- no to co biedni mieliśmy zrobić...Ale pytam-czy nie byłoby uczciwiej napisać chociażby `Polacy UPRZEDZAJĄC atak sowiecki ZAATAKOWALI`...Co Wy na to?
Darda Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Cóż - jakby to nie było trudne do zaakceptowania, sformułowania z podręczników oddają prawdziwy stan rzeczy, a działania wojenne rzeczywiście zaczęły się". Stało się to najprawdopodobniej pod Mostami (według niektórych - w Berezie Kartuskiej), gdzie zajmujące opuszczany przez Niemców teren oddziały polskie zderzyły się z realizującymi operację Cel Wisła" wojskami sowieckimi. Kto pierwszy strzelił, ustalić raczej się nie da. Oczywiście można uważać, że to Polska rozpoczęła tę wojnę. Głoszący taki pogląd nie będą w nim odosobnieni - w końcu wszyscy historycy sowieccy to twierdzili, a wielu rosyjskich nadal tak uważa. Ba - często twierdzą nawet, że wojna rozpoczęła się nie w 1919, a w 1920 roku od wyprawy kijowskiej".BTW - w tych samych kręgach powszechny jest również pogląd, że II wojna światowa zaczęła się w czerwcu 1941 roku - ale to tylko taka luźna off topic uwaga...
coriolan Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Tłumaczenie z historycznego rosyjskiego portalu:Operacja Wisła.Po kapitulacji Niemiec rząd sowiecki zmienił warunki "Pokoju Brzeskiego i rozpoczął zbrojną operację pod nazwą Wisła.Sowieckie wojska powinny przynieść rewolucję do Europy i zapewnić zwycięstwo komunizmowi"..http://www.hrono.info/sobyt/polon1921.html
kindzal Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 Pakt Ribbentrop-Mołotow dotyczył nieagresji, Sowieci nie zajęli państw nadbałtyckich i brali udział w II wojnie światowej dopiero od 1941 roku. To fragmenty z radzieckiego podręcznika do historii? Nie – to produkt niemiecko-francuskiej współpracy naukowej.http://www.fronda.pl/news/czytaj/pilsudski_jak_hitler_i_pokojowi_sowieci
martian. Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 No i zaraz się okaże, że to jednak Polacy Gliwice najechali.... Bo najnowsze badani... Taka tendencja jak nie ma już o czym pisać zawsze można napisać o już napisanym inaczej (czytaj odwrotnie)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.